Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megint az MI!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. április 18.   10:39

Erste kommentár Néhány napja röppent fel az a hír, hogy jól lehet tőzsdézni a ChatGPT-vel, ugyanis csak a hírek címeiből elég nagy valószínűséggel megmondja a várható emelkedést vagy...

Erste kommentár

Néhány napja röppent fel az a hír, hogy jól lehet tőzsdézni a ChatGPT-vel, ugyanis csak a hírek címeiből elég nagy valószínűséggel megmondja a várható emelkedést vagy csökkenést. Arról van szó, hogy a floridai egyetem pénzügyi tanszékének két kutatója megvizsgálta, hogy lehet-e a ChatGPT előrejelzései alapján kereskedni, és azt találták, hogy viszonylag jól megjósolja egyes részvények várható emelkedését vagy éppen csökkenését. Erről írtak is egy cikket, ami éppen publikálás alatt van. Ebben arról van szó, hogy a nyelvi modell végigpásztázza az interneten elérhető híreket, s azok címeiből meghatározza, hogy inkább negatív vagy inkább pozitív híreket talált e. Ugyanis – talán nem meglepő módon (nyelvi modell!) – ezeket a szövegeket vizsgálva le tudja vonni a megfelelő következtetést. Ezt számos hírportál szenzációként tálalta, pedig nem feltétlenül az.


Egyrészt az adattudományban már jó ideje használnak olyan programokat, amelyek pl. kulcsszavakkal pásztázzák a közösségi médiát, s ennek segítségével próbálják feltérképezni az adott részvény vagy más instrumentum körüli hangulat ingadozásokat, amiket végső soron aprópénzre lehet váltani. Erre például akár nagyfrekvenciás kereskedő algoritmusokat is fejlesztettek már évekkel ezelőtt is. Ha visszaemlékszünk pl. a Reddit hordákra, amelyek a nagy pénzosztások idején jelentős áremelkedést vagy éppen csökkenést tudtak előidézni a sok (kis) befektető együttes mozgásával, akkor jó nyomon járunk.


Másrészt ha elég sokan kezdik használni pl. a Chat GPT-t ilyen jellegű feladatokra, akkor a „visszahatás” miatt nagy valószínűséggel már nem lehet majd ezzel kereskedni. A múltban, szintén már évekkel ezelőtt, sokan fejlesztettek kereskedési stratégiákat, azokat sok esetben még el is adták brókercégeknek. S a kezdeti sikereket követően, ahogy szélesebb körűvé vált a felhasználás, úgy veszett el az algoritmus sikere, s kezdett veszteségeket felhalmozni.


Szóval ez még nem az! Egy várható és hasznos dolog, de azért (rövidtávon) egyelőre nagy valószínűséggel nem fogja kiváltani a tőzsdei szakértők tevékenységét.


Ma enyhe jó hangulat van a börzéken, a DAX és a BUX is kismértékű emelkedést produkál a délelőtti órákban.

Vegyes teljesítmények

A főbb amerikai részvényindexek egységesen 0,3%-ot emelkedtek tegnap. A szektorok többsége emelkedett, főleg az ingatlan és a pénzügyi szektor teljesített kiemelkedően jól, míg az energia szektor a leggyengébb szereplő volt.


Európában már nem volt ennyire egységes a kép. A FTSE100 0,1%-ot emelkedett, míg a DAX 0,1%-ot, az Euro Stoxx50 pedig 0,5%-ot csökkent. A szektorok többsége ennek ellenére emelkedett, igaz csak kismértékben, melyet elvitt a pénzügyi szektor és az IT csökkenése.


Ázsiában is vegyes a reggeli helyzetkép. A Hang Seng 0,7%-ot csökkent, míg a CSI300 0,3%-ot, a Nikkei pedig 0,5%-ot emelkedett.

Jól indult a gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban

A Bank of America szerint az előzetes félelmek ellenére meglepően jól indult az amerikai gyorsjelentési szezon. Az S&P 500 cégei közül eddig 30 tette közzé jelentését, 90%-uk felülmúlta a nyereségre vonatkozó várakozásokat, 73%-uk pedig a bevételre vonatkozó becsléseket.

Terjeszkedik az Apple

Az Apple kedden megnyitotta első üzletét Indiában, csütörtökön pedig újabb üzletet nyit a fővárosban. Az Apple arra törekszik, hogy növelje az iPhone-ok értékesítését és gyártását az országban, amely fontos piac lehet a vállalat jövője szempontjából.


Nem csak új országot, hanem új szektort is igyekszik meghódítani az Apple. A Goldman Sachs-szal együttműködve magas hozamú megtakarítási számlát kínálnak az az Apple Card hitelkártyával rendelkező ügyfeleknek. Az új ajánlat révén a felhasználók 4,15%-os éves hozamot érhetnek el.

Erősödött a forint

Hétfőn 374-nél nyitott a forint az euró ellenében, majd még délelőtt belépett a 371-372-es sávba. Kedd reggel 372-nél kezdte a napot az EURHUF kurzus. A piac a jövő heti MNB-döntést várja, addig alapvetően a nemzetközi hangulat és környezet lehet meghatározó a kereskedésben.

EKB-s megszólalások gyengítették a közös devizát

A nemzetközi devizapiacon 1,10-nél kezdte a kereskedést a dollár az euróval szemben. A nap jelentős részében viszonylag szűk sávban mozgott az EURUSD jegyzése. A nap második fele dollárerőt hozott: bő fél százalékkal értékelődött fel az amerikai deviza, melynek hátterében elsősorban a meglehetősen visszafogott EKB-s megszólalások állnak. Ennek eredményeként 1,095 körül volt az EURUSD kurzusa kedd reggel. Ma a német ZEW-index lehet a befektetők fókuszában.

A jó kínai adatok ellenére gyengült az olajár

A WTI 81,2, a Brent 85,1 dollárba került ma reggel a júniusi lejáratra, míg az Ural azonnali európai ára 65,7 dollár volt hordónként. A kedvező kínai makrogazdasági adatok ellenére enyhén esett a nyersolaj ára ma reggel. A kínai gazdaság gyorsabban nőtt az első negyedévben, mint a várakozás, a finomítási aktivitás pedig márciusban mindenkori csúcsra jutott az ázsiai országban. Az orosz kőolajexport eközben meghaladta a napi 3 millió hordót annak ellenére, hogy az ország vezetése visszavette a termelést. India továbbra is vásárolja a terméket, sőt, közös biztosítási rendszer kiépítésén is dolgoznak. Az olajpiacon a befektetők a piac szűkülésére számítanak a második félévben, ugyanakkor az egyes nagyobb intézmények várakozása jelentősen eltér egymástól.

Az arany gyengült a Fed szigorú politikája miatt

Az arany 2.000 dollárig gyengült ma reggel, mivel egyre jobban láthatók annak jelei, hogy a bankválság enyhülésével a Fed visszatér a szigorú monetáris politikához. A dollár és a 10 éves hozam is emelkedett ezekre a várakozásokra. Az euróval szemben 1,0950-ig erősödött a zöldhasú, míg a 10 éves hozam 3,63% jelenleg. A kockázatkerülés előtérbe kerülésével ismét gyorsan erősödhet az arany, de egyelőre inkább a piaci megnyugvás látszik.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben