Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Technikai értelemben „jól viselkednek” a tőzsdék, de fundamentálisan „nem szexi a helyzet”

PODCAST
PODCAST2023. április 17.   14:01

Az S&P 500 vállalatainál 6-7 százalékos, míg a német DAX-index cégeinél akár 10 százalékos nyereség-visszaesés várható az I. negyedéves gyorsjelentéseknél. Bár technikailag jó szinteken vannak a nagy tőzsdék, de nem árt az óvatosság. Egyre nagyobb a recesszió esélye, főleg az amerikai gazdaságban.

A Trend FM tőzsdei heti elemző műsorában Miró József, az Erste stratégája azt mondta, hogy március elején heti 300 milliárd dollár hitelt vehettek fel március elején az amerikai kereskedelmi bankok a FED-től, addig ez mostanra, heti 130 milliárd dollárra csökkent. „Látszik, hogy kezd megnyugodni a piac, de ettől függetlenül óva intem a befektetőket, mert a FED döntéshozói aggódnak, hogy az év eleji minibank-válság recesszióba lökheti az amerikai gazdaságot. Igaz, ennek az esélye mérséklődött” – részletezte a piaci mozgások hátterét Miró József. Az I. negyedéves európai és amerikai banki eredmények az Erste stratégája szerint tisztább képet adnak majd arról, hogy az infláció „mennyire gyilkolta meg” a vállalati eredményeket.

Jelentős európai, kétszámjegyű hozamok vannak a nagy nyugat-európai részvénypiacokon. Ez a relatív felülteljesítés Miró József szerint azzal is magyarázható, hogy elég nagy a hit a piacokban, hogy az év második felében magához térhet majd a gazdaság. „Mindenki arra számít, hogy jelentősen csökken majd az infláció. Ez az Egyesült Államok és a nyugat-európai országok piacára is igaz. A jegybankok pedig bár kamatot emelnek, de csak kismértékben csökkentik a korábban kibocsátott pénzmennyiséget” – vázolta a lehetséges hátteret Miró József.

De mi a helyzet a BUX-szal? Miért ragadt a 40 – 45 ezer pont közötti régióban?

Miró József szerint mindenki azt találgatja, hogy miért ragadt be a magyar tőzsde. Az Erste stratégája úgy látja, hogy az elmúlt 18 év átlagos értékeltsége alatt forog a piac, ráadásul most már a minimumon volt. Az elmúlt években a magyar piac mindig olcsóbb volt, mint a nyugat-európai piacok, de igaz ez a prágai és a varsói tőzsdével összehasonlítva is. A magyar börze az egyik legolcsóbb most. Az Erste stratégája szerint a különadók és az EU-val fennálló, uniós pénzekről szóló vita jelentik az igazi nehezéket a magyar részvénypiacon. „Nem annyira a cégek teljesítményével van a baj, hanem az ad hoc különadók és a vita az EU-val jelenti a gondot. Az extrakockázatot nem szeretik a befektetők. Ráadásul ez kiszámíthatatlan, emiatt elkerülik a magyar piacot, ez látszik a tőzsdei forgalomban is” – foglalta össze a magyar tőzsde helyzetét Miró József.

Az interjúból kiderül még, hogy:

  • Az elmúlt 10 évben a külföldi befektetők aránya 70-ről 40 százalékra esett vissza
  • Megnövekedett a kockázati prémium a magyar tőzsdén
  • Az infláció jelentősen csökkenhet az év második felében és elindulhat az alapkamat mérséklődése is

Miró Józsefet, az Erste Befektetési Zrt. stratégáját Pallag Róbert és Vörös Benedek kérdezte a Prémiumkategóriában.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben