Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

A luxus mindig vonzó

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉSKubicsek RékaMarketing és kommunikációs szakértő2023. április 17.   14:23

A luxusmárkákba való befektetés egyre népszerűbb a portfóliójukat diverzifikáló és a luxuscikkipar növekedési potenciálját kihasználó befektetők körében. A nagy nevek gyakran még gazdasági visszaesés idején is képesek fenntartani árképzési erejüket, ez pedig segíthet enyhíteni a piaci volatilitás részvények árfolyamára gyakorolt hatását. A luxustermékek iránti kereslet folyamatosan nő, annak ellenére, hogy 40 éve nem látott infláció hasít a fejlett országokban.

Jól teljesít a divatvilág diktátora

Az LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) egy multinacionális luxuscikkgyártó konglomerátum, amely széles körben ismert olyan ikonikus márkáiról, mint a Louis Vuitton, a Dior, a Fendi és a Bulgari. A vállalat erős globális jelenléttel rendelkezik, és hírnevét a kiváló minőségű luxustermékek előállításának köszönheti. A vállalat székhelye a franciaországi Párizsban található, és világszerte több mint 70 országban van jelen. Az LVMH hosszú ideje erős pénzügyi teljesítményt mutat fel, következetes bevételnövekedéssel és magas nyereségességgel. Az LVMH-t 1984 óta jegyzik a párizsi tőzsdén, tőzsdei mozgását világszerte nagy figyelemmel kísérik a befektetők.

Az LVMH tőzsdei mozgása az elmúlt években viszonylag stabil volt, a vállalat folyamatosan erős bevételnövekedést mutat. A COVID-19 világjárvány okozta kihívások ellenére 2020-ban az LVMH bevétele 44,7 milliárd euró volt, 2022-ben pedig 79,1 milliárd euróra nőtt. A rugalmasság a vállalat sokszínű termékportfóliójának és erős márkaismertségének köszönhető, amelyek segítettek ellensúlyozni a világjárványnak a luxuscikkpiac egyes szegmenseire gyakorolt hatását.

Az LVMH részvényárfolyama is jól teljesített az elmúlt években.

A vállalat részvényeinek árfolyama 2008 óta folyamatosan emelkedik, néhány kisebb-nagyobb korrekciótól eltekintve. 2022 januárban az LVMH részvényárfolyama 757 eurós történelmi csúcsot ért el, ami azt tükrözi, hogy a piac bízik a vállalat növekedési kilátásaiban. A 2022-es általános piaci korrekció hatására 535 euróig korrigált a részvény, majd ismét lendületes emelkedésbe kezdett.

Az LVMH részvényeinek árfolyama 2023 áprilisában részvényenként 855 euró körül volt, szemben a 2019 januári 250 eurós részvényenkénti árfolyammal. Csak az elmúlt négy évet tekintve az LVMH részvényárfolyama több mint 300%-kal emelkedett, ami a vállalat erős pénzügyi teljesítményét és növekedési potenciálját tükrözi.

A legutóbbi gyorsjelentés hatására a LVMH részvényeinek árfolyama a Párisi tőzsdén 890 euro fölé szaladt, így ismét történelmi csúcsokat döntöget az árfolyam. A cég közgyűlése nemrég jóváhagyott osztaléka – 7 euró részvényenként - tovább növeli a részvények vonzerejét. A papírok először április 25-én forognak kupon nélkül és a kifizetés várhatóan április 27-én lesz.

A Bloomberg által megkérdezett 36 elemző közül 30 vételre, 5 tartásra és egy eladásra ajánlja a cég részvényeit, 923,44 eurós konszenzusos célár mellett.

Mi lehet a siker titka?

Az LVMH pénzügyi teljesítményének egyik fő mozgatórugója az erős márkaportfóliója. A vállalat márkái a világ legismertebb és legtekintélyesebb márkái közé tartoznak, és hűséges vásárlói bázissal rendelkeznek, akik hajlandóak magasabb árat fizetni a termékekért. Ez lehetővé tette az LVMH számára, hogy megőrizze árképzési erejét és magas haszonkulcsot termeljen, még gazdasági visszaesés idején is.

Az LVMH sikerének másik kulcstényezője az innovációra és a változó piaci feltételekhez való alkalmazkodásra való képessége. A vállalat jelentős összegeket fektet be a kutatásba és fejlesztésbe, és folyamatosan új és innovatív termékeket vezet be, amelyek vonzóak a fogyasztók számára. Emellett az LVMH az elmúlt években fejlesztette e-kereskedelmi tevékenységét, ami hozzájárult az online értékesítés növekedéséhez. A fentieket figyelembe véve jó helyzetben van ahhoz, hogy folytassa növekedési pályáját és kihasználja a luxuscikkek iránti növekvő fogyasztói keresletet, különösen a feltörekvő piacokon, például Kínában.

Bár a vállalat részvényárfolyamát globális események és vállalatspecifikus tényezők befolyásolhatják, az LVMH erős pénzügyi helyzete és növekedési kilátásai arra utalnak, hogy viszonylag stabil hosszú távú befektetés lehet a luxuscikkek iránt érdeklődő befektetők számára.

Számos luxusmárkát birtokló vállalat van, íme néhány a tőzsdén legjobban teljesítők közül:

1. LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE (LVMH): Az LVMH egy multinacionális luxuscikk-konglomerátum, amely számos ikonikus márka tulajdonosa, köztük a Louis Vuitton, a Christian Dior és a Fendi.

2. Hermès International S.A. (Hermès): A Hermès egy francia luxuscikkgyártó, amely leginkább csúcskategóriás bőráruiról és kiegészítőiről ismert.

3. Kering SA (Kering): A Kering egy francia multinacionális tulajdonú luxuscikk-konglomerátum, amely számos jól ismert márka tulajdonosa, köztük a Gucci, az Yves Saint Laurent és a Bottega Veneta.

4. Estée Lauder Companies Inc. (Estée Lauder): Az Estée Lauder egy amerikai multinacionális gyártó és forgalmazó, amely luxus bőrápolási, smink- és illatszereket gyárt és forgalmaz.

5. Richemont SA (Richemont): A Richemont egy svájci luxuscikkeket gyártó holdingvállalat, amely számos ikonikus márka tulajdonosa, köztük a Cartier, a Montblanc és a Piaget.

A luxusmárkákba való befektetés kockázatai

Bár a luxusmárkákba való befektetés jövedelmező stratégia lehet, az ágazat kockázatot is rejthet magában. Az egyik legfontosabb kockázat a globális események és a gazdasági feltételek fogyasztói kiadásokra gyakorolt hatása. A luxusmárkák bevételeinek jelentős része gyakran a nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek egy kis csoportjától függ, és a fogyasztói bizalom bármilyen csökkenése vagy a gazdasági instabilitás az eladások és a részvények árfolyamának csökkenéséhez vezethet.

A luxusmárkákba való befektetés másik kockázata az ágazat versenyképessége. Számos bevett luxusmárka verseng a piaci részesedésért, valamint új belépők is vannak, akik innovatív üzleti modellekkel és marketingstratégiákkal igyekeznek felforgatni az iparágat. Ez a verseny árnyomáshoz és alacsonyabb haszonkulcsokhoz vezethet, ami hatással lehet a vállalat hosszú távú növekedési potenciáljára.

Mielőtt luxusmárkákba fektetne…

Ha szeretne luxusmárkákba fektetni, fontos, hogy megalapozott befektetési döntéseket hozzon. Először érdemes alapos kutatást végezni a vállalatokról, beleértve azok pénzügyi teljesítményét, növekedési kilátásait és versenyhelyzetét. Figyelnie kell a globális eseményekre és a gazdasági körülményekre, amelyek hatással lehetnek a fogyasztói kiadásokra, valamint a luxuscikkek piacán tapasztalható trendekre.

Diverzifikálja portfólióját! Bár az egyes luxusmárkákba való befektetés jövedelmező lehet, fontos, hogy portfólióját más befektetésekkel egyensúlyban tartsa. Ez magában foglalhatja más ágazatok részvényeibe, valamint más eszközosztályokba, például vagy kötvényekbe történő befektetést.

Összefoglalva, a luxusmárkákba való befektetés jövedelmező stratégia lehet a fogyasztási cikkek ágazata iránt érdeklődő befektetők számára. Bár az ágazattal kapcsolatban vannak kockázatok, mint például a globális események hatása és a versenynyomás, a luxusmárkák erős márkaismertséget és növekedési potenciált kínálnak, ami hosszú távú nyereséget eredményezhet a befektetők számára. Mint mindig, most is fontos alapos kutatást végezni, és konzultálni egy pénzügyi tanácsadóval, mielőtt bármilyen befektetési döntést hozunk.

 

Forrás:
lvmh.com
bloomberg.com
nasdaq.com
https://www.spglobal.com/spdji/en/indices/equity/sp-global-luxury-index/#overview

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben