Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Magasan tetőzik a magyar infláció – gyengébb lehet az amerikai gyorsjelentési szezon

PODCAST
PODCAST2023. április 12.   16:37

Csak nagyon enyhén lassult az infláció Magyarországon. A KSH adatai szerint márciusban 25,2 százalékkal nőttek az átlagos fogyasztói árak, a februári 25,4 százalék után. Havi alapon 0,8 százalékkal még mindig emelkedtek az árak. Az Erste Bank elemzője szerint a magasan tetőző infláció miatt nem érdemes arra számítani, hogy idehaza kivezetik majd április végével az alapvető élelmiszerek hatósági árait, mert ez újabb 1 százalékpontot emelne rövidtávon az inflációs mutatón, és megtörné az egyébként is csak araszolva csökkenő trendet. Az Egyesült Államokban is jön az inflációs adat. Ott csalódást keltene, ha 6 százalék felett maradna az infláció. Mindeközben jön az amerikai gyorsjelentési szezon, amely ugyan átlagban árbevétel-növekedést mutathat a cégeknél, de mivel infláció alatti bővülés várható, ezért ez összességében csökkenő fogyasztást jelent a tengerentúlon is.

„A hazai infláció, mindössze 0,2 százalékpontos csökkenése azt jelzi, hogy hosszan elhúzódó tetőzés várható a magyar inflációban. Az áprilisi adat esetében sem érdemes nagy fogyasztói árindexcsökkenésre számítani. Nyár közepétől lehet érdemi inflációs mérséklődés” – adott gyorsértékelést a jelenlegi helyzetről Nagy János, az Erste Bank elemzője. Úgy látja, hogy kevés dezinflációs folyamat van jelenleg a magyar gazdaságban. Ezt mutatja az energia- és élelmiszerárakat figyelmen kívül hagyó maginfláció. Ez egyrészt magasabb a hagyományos inflációs mutatónál, másrészt emelkedett is márciusban 25,7 százalékra a februári 25,2 százalékról.

„Drágultak a szolgáltatások, például az elmúlt hónapban emelkedtek jelentős mértékben a taxis viteldíjak. Ez is felfelé tolta a maginflációs mutatót, a hagyományos fogyasztói árindexet pedig továbbra is felfelé tolják az élelmiszer-áremelések. Az élelmiszerláncok akciós árcsökkentései ideiglenesek, és ugyan hangosak a médiában, de valódi hatásuk az inflációra, egyelőre csekély mértékű” – magyarázta a helyzetet az Erste Bank elemzője. Nagy János megjegyezte azt is, hogy az év második felében várható az áremelkedési ütem jelentős fékeződése.

A Delta Airlines légitársaság és a nagybankok I. negyedéves eredményeivel kezdődik el az amerikai gyorsjelentési szezon. Az elmúlt időszak két amerikai és egy svájci bankcsődje után kiemelt figyelemmel kísérik majd a befektetők a pénzügyi szektort. Mindenki arra lesz kíváncsi, hogy a magas kamatok és gazdasági lassulás hatásai megviselhették-e a többi szereplőt is. „Az I. negyedév annyira nem volt kedvező. Az S&P 500 cégeinél készült előzetes felmérésből az jött ki, hogy általánosan 1,8 százalékos bevétel-növekedést várnak a legértékesebb amerikai vállalatok” – adott fogódzót az előzetes várakozásokhoz Péntek Ádám, az Erste Befektetési Zrt. elemzője. Mivel az infláció 6 százalék feletti, ez az Erste elemzője szerint egyszersmind azt is jelenti, hogy csökken a fogyasztás az amerikai gazdaságban. A nyereségeknél ráadásul 6,8 százalékos csökkentést várnak átlagosan.

Az interjúkból kiderül még, hogy:

  • A légitársaságoknak ez lehet az első, tiszta nyereséges évük a COVID után
  • A bankoknál a befektetési üzletág most jobban teljesíthet a hitelezői részleghez képest
  • Az orosz-ukrán háború hatása néhány fegyvergyártó cégnél érezhető lehet majd
  • Mikor lehet jelentős gazdasági növekedés a tengerentúlon
  • Mikortól csökkenhet érdemben a magyar infláció

Péntek Ádámot, az Erste Befektetési Zrt. elemzőjét a gyorsjelentési szezonról, Nagy Jánost, az Erste Bank elemzőjét pedig a magyar inflációs folyamatokról Nagy Károly kérdezte a Reggeli Monitorban.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben