Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Fontos adat érkezik ma az Egyesült Államokból

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. április 12.   09:03

Hogy alakult az infláció? Magyar idő szerint ma 14:30-kor teszik közzé az Egyesült Államokban a márciusi inflációs adatot. Éves összevetésben 6%-ról 5,1%-ra mérséklődhetett az árak emelkedése a...

Hogy alakult az infláció?

Magyar idő szerint ma 14:30-kor teszik közzé az Egyesült Államokban a márciusi inflációs adatot. Éves összevetésben 6%-ról 5,1%-ra mérséklődhetett az árak emelkedése a várakozás szerint, a maginflációs mutató azonban 5,5%-ról 5,6%-ra nőhetett.


A Fed jegybankárai eltérő véleményen vannak a monetáris szigorítás folytatásával kapcsolatban. John Williams, a New York-i Fed elnöke úgy nyilatkozott, hogy még sok tennivalójuk van az árak leszorításával kapcsolatban, és azt sugallta, hogy a bankszektorban tapasztalható zavarok okozta bizonytalanság ellenére újabb kamatemelés várható májusban. Ezzel szemben Austan Goolsbee, a chicagói Fed elnöke szerint inkább óvatosságra és türelemre van szükség, mivel a pénzügyi rendszert érintő problémák erősíthetik a dezinflációs hatásokat, emiatt egyelőre szüneteltetné a további emeléseket.


Neel Kashkari, a Minneapolisi Fed-vezér az inflációs várakozásokról beszélt, szerinte a mutató 2023 végére 3% körülire csökkenhet, 2024-ben pedig a jegybank 2%-os céljának közelében lesz.

Megemelte növekedési előrejelzését a francia jegybank

A francia jegybank az eddigi 0,1%-ról 0,2%-ra emelte az első negyedéves GDP növekedési előrejelzését. A nyugdíjsztrájkok negatív hatását ugyanis ellensúlyozta az év elején látott nagyobb gazdasági aktivitás. A megkérdezett vállalatok az energiahelyzet mellett az ellátási helyzetet is kedvezőbbnek ítélték meg, s ezek támogatják a növekedést.


A tartós és széleskörű infláció kockázataira hívta fel a figyelmet Francois Villeroy, az EKB francia tagja. Nyilatkozata beleillik a jegybankári megszólalások sorába, melyek a további kamatemelés szükségessége mellett érvelnek.

Enyhül a nyomás a termelői árakon Japánban

2021 szeptembere óta legalacsonyabb szintjére, 7,2%-ra (év/év) mérséklődött a termelői infláció Japánban a februári 8,2%-ról. A magánszektor gépipari rendelésállománya 9,8%-kal bővült éves szinten februárban, ami jóval meghaladta a januári 4,5%-ot illetve az elemzők 4,6%-os becslését. A havi alapú mérés azonban már kevésbé pozitív, ugyanis 4,5%-kal csökkent a mutató, ami ugyan felülmúlta a -6,3%-os várakozást, de elmarad a januári 9,5%-os pozitív ütemtől.

Saját részvényt vett a Richter

A Richter 8.395 darab saját részvényt vett 7.982 forintos átlagáron 2023. április 6-án.

Ismét közbeszerzést nyert a Gloster

Konzorcium tagjaként nyert a Gloster az állam által kiírt 15,3 milliárd forintos kerettenderen, amit Meglévő IBM licencek terméktámogatása tárgyában hirdettek meg. Mivel ez egy keretszerződés, az egyes beszerzésekre külön pályázni kell, vagyis nem biztosít automatikus megrendelést. A keretszerződés 24 hónapra, illetve a keret kimerüléséig szól. A Gloster már korábban is részt vett hasonló közbeszerzéseken, s ez – bizonyos értelemben – a normális üzlet részének tekinthető. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ezek a tenderek a teljes árbevételen belül kis részt képviselnek, így a modellünkre sincsenek jelentős kihatással, azaz sem az eredménykimutatást, sem a részvényekre vonatkozó értékelésünket nem változtatják meg. Ez esetlegesen egy nagyobb, konkrét tender esetén következhet(ne) be. Ugyanakkor a cég megítélése szempontjából pozitív fejleményként tekintünk az eredményre.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak ma reggel a határidős indexek.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben