Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Összeomló kiskereskedelmi forgalom mellett pozitív jelek a külkereskedelemben

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2023. április 6.   15:46

Februári kiskereskedelmi forgalmi adatokat ma reggel tette közzé a KSH. A kiskereskedelmi forgalom csökkent az idei év második hónapjában az éves index szerint 10,1 százalékos visszaesést mutatott. Az adat masszívan elmaradt a várakozásoktól.

A háztartások rendelkezésre álló jövedeleméből továbbra is markáns szeletet harap ki az Európa-bajnok infláció. Az extrém magas élelmiszerdrágulás bár már elkezdett lassulni, egyértelműen látszik ezen termékek eladásainak 8,6 százalékos éves volumencsökkenésén. A konjunktúra ciklus pozícióját leginkább jelző tartós cikkek forgalma okozta a negatív meglepetést februárban: közel kétszámjegyű visszaesést produkálva. Az üzemanyagforgalom megközelítőleg a várakozásunknak megfelelően 10 százalékot meghaladó mértékben mérséklődött februárban.

A tavalyi év első felében árstopokkal és jelentős fiskális transzferekkel felduzzasztott bázisát – főként márciusban és áprilisban – nehéz lesz jelen körülmények között megközelíteni, így az elkövetkezendő hónapokban is vélhetően a mostanit meghaladó negatív számokkal szembesülhetünk a kiskereskedelemben. A továbbra is kétszámjegyű bérkiáramlás, a jelenleg mérsékelt energiaárak és a fokozatosan mérséklődő infláció azonban fontos támaszai lehetnek a második félévre tehető felívelésnek. Bizonyossá vált, hogy a technikai recesszió érdemben mélyült az idei első negyedévben.

Némi örömöt hozott az ürömben a szintén ma közzétett külkereskedelmi adatsor. Februárban termék-külkereskedelmi egyenleg 749 millió euróval javult éves alapon és így 513 millió eurós többletet mutatott a második hónapban. A relatíve gyenge ipari termelési adat mellett a belső kereslet még nagyobb mértékben esett vissza és ennek eredményeként 2021 júniusa után először láthattunk többletet az árukülkereskedelemben. Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent energiaárak is oroszlánrészt vállalnak a több hónapja tartó pozitív fordulatban. Az elkövetkezendő hónapokban a kiépülő exportkapacitások mérsékelt hazai fogyasztással párosulhatnak, ami külső egyensúly további javulását hozhatja, fontos támaszt adva ezzel rövidtávon a magyar devizának.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben