Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Azt a kutyafáját!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. április 6.   11:07

Erste kommentár Duplán lepődtünk meg a mai napon! Egyrészt hatalmasat, 10,1 százalékkal esett a kiskereskedelmi forgalom februárban év per év alapon, másrészt a külkereskedelem, 513 millió eurós többletet...

Erste kommentár

Duplán lepődtünk meg a mai napon! Egyrészt hatalmasat, 10,1 százalékkal esett a kiskereskedelmi forgalom februárban év per év alapon, másrészt a külkereskedelem, 513 millió eurós többletet mutatott. Amúgy külkereskedelmi többletre közel két éve, 2021 júniusa óta, nem volt példa a magyar gazdaságban.

A két adatban, mármint abban, hogy a kiskereskedelem nagyot esett, miközben a külkereskedelmi többlet nagyot növekedett, nyilván összefüggés van. Hiszen a kiskereskedelem forgalomban hasonló, kicsit nagyobb, 12,8 százalékos visszaesést a járvány kitörésekor 2020 áprilisában láthattunk. Így talán nem meglepő, hogy az import januárhoz képest 4 százalékkal csökkent. Viszont a járványban tapasztalthoz képest nagy eltérés, hogy akkor a kivitel is csökkent, hiszen a termelés is leállt, most viszont 3,4 százalékos növekedést láthattunk hó per hó alapon.

A hatalmas fogyasztás visszaesés, az élelmiszer-kiskereskedelemben 9,8 százalékos csökkenést hozott, de az üzemanyag-kiskereskedelemben még nagyobb 14,5 százalékos csökkenés volt mérhető. A külkereskedelemi mérleg javulásában pedig az is sokat számít, hogy az energiahordozók ára is nagymértékű csökkenést mutatott, hiszen a gáz és a villamosenergia ára is csökkent az üzemanyagok ára mellett.

Egy szó, mint száz, kicsit hasonló alkalmazkodást láthatunk a külső mérlegben, mint amit a 2008-as válságban láthattunk. Egyrészt hasonlót már az MNB is prognosztizált az inflációs jelentésében, másrészt ez azért kihatással van a gazdaság teljesítményére is, vagyis valószínűséggel valamiféle további romlást láthatunk majd a GDP adatokban is.

A forint viszont, kicsit meglepő módon gyengül a jó külkereskedelmi adat ellenére. Mintha a piaci szereplők vártak volna ilyen fordulatot, habár a külkereskedelemre nem volt előrejelzés, s most profitot realizálnak a forint piacán az elmúlt napok erősödését követően.

A hosszú hétvége előtt a BUX emelkedik, amely elsősorban a Richter erőteljes emelkedésének tudható be, hiszen a cég ma kezdte meg annak a 40 Mrd forintnyi részvénynek a megvásárlását, amelyet még két napja jelentett be, s a vásárlás az idei évre vonatkozik. A DAX index kismértékű pluszban van, de inkább oldalazásként tekintünk a mozgására.

Csökkenő piacok

Az Euro STOXX 50 0,4%-ot, a DAX 0,5%-ot csökkent tegnap. Kivételt a FTSE100 jelentett, mely 0,4%-ot emelkedett. A szektorok vegyesen szerepeltek, legjobban a közműszektor, legrosszabbul pedig az ingatlan teljesített.

Amerikában is a csökkenés volt a jellemző. Az S&P500 0,2%-ot, a Nasdaq 1,1%-ot csökkent. Kivételt a Dow 0,2%-os emelkedése jelentett. A szektorok itt is vegyesen teljesítettek, de itt is a közmű szektor volt a legnagyobb emelkedést elérő szektor.

Ázsiában sem indult jól a mai nap. A Hang Seng és a CSI300 is 0,4%-ot, a japán Nikkei pedig 1,2%-ot csökkent.

Az Alibaba is saját ChatGPT-klónt fejleszt

A kínai technológiai óriásvállalat a hírek szerint április 11-én mutatja be a mesterséges intelligencián alapuló chatbotját.

Lehetetlen, vagy túl drága Európában elbocsájtani a techcégek munkavállalóit

Több ezer munkavállaló kirúgását nehezítik meg, vagy éppen lehetetlenítik el a munkavállalói törvények Európában – írja a Bloomberg. Az Alphabet több hónapos végkielégítés kifizetésével próbálja meggyőzni dolgozóit, hogy mondjanak fel, míg az Amazon esetében ez akár egy egész évi fizetés felajánlását is jelentheti.

376-ba kapaszkodik a forint

Szerdán a kereskedési időszak elején 377-378 körül alakult az EURHUF kurzusa, majd a korábbi napokhoz hasonlóan erősödésnek indult a magyar deviza az euró ellenében. A késő délutáni órákban 375-ig jutott a forint. A januárihoz hasonlóan gyenge februári ipar adat után ma a kiskereskedelmi adatok láttak napvilágot és sok köszönet nem volt bennük. Azonban pozitív meglepetést hoztak a külkereskedelmi adatok, ahol az egyenleg több mint másfél év után mutatott többletet. Ezek eredményeként 376 körül jár a jegyzés csütörtök délelőtt.

Korrigált a dollár szerdán

A nemzetközi devizapiacon szerdán már 1,095 körül nyitott az EURUSD kurzusa. Bár az ADP és a szolgáltatásindexek is elmaradtak a várttól, az Eurózónában szintén mérséklődést láthattunk ugyanezen a téren. Emellett összességében visszafogott EKB-s kommentároknak köszönhetően erősödni tudott a dollár az euró ellenében. Csütörtök reggel a tegnapi záró szint magasságában 1,091-nél jár az EURUSD kurzusa. Ma a szokásos tengerentúli segélykérelem adatok lesznek a fókuszban.

Az olajárak alig változtak a húsvéti ünnepek előtt

A WTI 80,1, a Brent típusú kőolaj pedig 84,5 dollár/hordó szinten forgott a júniusi határidőre ma reggel, míg az orosz Ural fekete-tengeri kikötői ára 65,5 dollár/hordó volt. A piacra még mindig a vasárnapi OPEC+ döntés hat, ami alapján a kartell napi 1,16 millió hordóval csökkenti a termelését májustól. A szaúdi olajcég azóta meg is emelte az ázsiai vevők felé történő prémiumot. Az intézkedés célja, hogy a lassuló világgazdaság ellenére az OPEC szinten tartsa az olajárakat és kisöpörje a piacról az árak esésére spekulálókat. Az EIA jelentése szerint 3,7 millió hordóval csökkent a nyersolaj tartalékok nagysága az Egyesült Államokban, míg az olajtermékek – benzin és dízel üzemanyag – volumene is csökkent. A kereskedők a heti USA munkapiaci adatokat fogják figyelni, többek között a pénteki új munkahelyek számáról szóló jelentést. Ez meghatározó lesz a FED politikájára nézve.

Az arany 2.000 dollár felett, az USA gazdasága lassul

Az arany 2.016 dolláron forgott ma reggel. Az amerikai recesszió kockázata nőtt, miután a szerdai adat szerint a szolgáltatói szektor aktivitása lassabban bővült az Egyesült Államokban, mint a várakozás. A süllyedő gazdasági tevékenységről szóló adatok arra ösztönözhetik a FED-et, hogy fékezze a kamatok emelését, ami kedvező a hozamot nem fizető arany számára. A pénteki munkaerő piaci adat kulcsfontosságú lehet, az elemzők 235 ezer új munkahely létrejöttével számolnak, míg a munkanélküliségi ráta 3,6%-on stagnál az Egyesült Államokban.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben