Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az OPEC+ a világ ellen dolgozik?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. április 5.   11:51

Erste kommentár A Fed monetáris tanácsában és a Fehér Házban sem fogadták kitörő örömmel az OPEC+ vasárnapi döntését. Nevezetesen azt, hogy májustól 1,16 millió hordóval csökkentik...

Erste kommentár

A Fed monetáris tanácsában és a Fehér Házban sem fogadták kitörő örömmel az OPEC+ vasárnapi döntését. Nevezetesen azt, hogy májustól 1,16 millió hordóval csökkentik a napi kitermelést. Azon túlmenően, hogy ez emeli az olaj árát, annak átgyűrűző hatása a termékárakba enyhén szólva is pontosan az ellen hat, ami ellen a világ jegybankjai küzdenek, vagyis az infláció ellen. Pláne húsbavágó ez a kérdés, ha a közelmúltban közzétett inflációs adatokat jobban megnézzük. Ugyanis a fő inflációs adatok elsősorban az energiaárak csökkenésének köszönhetően csökkentek jelentősen az elmúlt hónapokban. A maginflációban általában még nem, vagy sokkal kisebb fordulatot láthattunk. Vagyis még csak részben van itt az inflációs fordulat, s ezt látszik most megtörni az OPEC+ intézkedése.


Miért is lépett az OPEC+? Az első negyedévben napi mintegy 1 millió hordóval túlkínálatos volt az olajpiac. Igaz, ez a túlkínálat a második negyedévre 500-600 ezerre csökkent volna, de az újra feléledő recessziós félelmek (sic!) a bankcsődök miatt az év második felére várt 500 ezer-1 millió hordós hiányt már megkérdőjelezhetik. Na, ezért lépett az OPEC+! Így az eredeti IEA előrejelzéshez képest a második negyedévben mintegy 100 ezer hordóra csökken a piaci többlet, míg a harmadik negyedévben a napi 700 ezer hordó körüli hiány 1,2 millió hordóra növekedhet. A negyedik negyedévben pedig megközelítheti a 2 millió hordót a korábban becsült mintegy 1 millió hordóval szemben. Legalábbis az alappálya mentén. Márpedig úgy tűnik, hogy a március közepi intermezzo nem érintette komolyabban a kilátásokat, vagyis maradt az alappálya vagy egy ahhoz nagyon közeli forgatókönyv. Így az OPEC+ mostani lépése nagyon furcsa, s egyesek szerint politika töltetű. Hiszen a lépés a várható, s részben már bekövetkezett olajár emelkedésen keresztül növeli az inflációt, feljebb nyomja a kamatokat, csökkenti a gazdasági aktivitást, növekedést. Végső soron negatív hatással van az év második felében várt fellendülésre és olajkeresletre. Ilyen értelemben pedig kontraproduktív, hacsak a kartell nem fogja megemelni a termelést valamikor az év közepén.


Mindenesetre a piac egyelőre óvatosan kezeli ezt a lépést. Limitált az olajár emelkedése, s a részvénypiacok sem reagálták túl a leselkedő veszélyt. Ugyanakkor pl. a DAX, ami a lokális csúcsra emelkedett tegnap napközben, megadta magát, s lefordult a korábban kijelölt 15.700 pontos szintről, és ma délelőtt folytatja ezt a mozgást. A korábban lemaradó BUX index pedig tovább emelkedik.

Bizonytalan piaci mozgások

A DAX, az Euro Stoxx50 és a FTSE100 is kismértékű elmozdulást mutatott csak tegnap. A szektorok vegyesen teljesítettek. Legjobban az ingatlan szektor, legrosszabbul pedig az energiacégek szerepeltek.


A Nasdaq, az S&P500 és a Dow is 0,5-0,6%-ot csökkent tegnap. A szektorok vegyesen teljesítettek. Legjobban a közműszektor szerepelt, míg a legnagyobb esést az energia és az iparvállalatok szenvedték el.


A hongkongi és a sanghaji tőzsde is zárva tartott ma, de holnap már mindkét piacon lesz kereskedés. A japán Nikkei 1,6%-kal csökkent a mai kereskedés során.

Eredményfrissítés a Walmart-nál

Megerősítette korábbi 5,9-6,05 dolláros egy részvényre jutó eredmény előrejelzését az idei fiskális évére a Walmart. Ez elmarad az elemzők 6,14 dolláros várakozásától. A jelenlegi negyedévre 1,25-1,3 dolláros részvényenkénti profitot becsül a vállalat, szintén alulmúlva az 1,30 dolláros Bloomberg-konszenzust. A vállalat hosszabbtávú vízióját is közölte, miszerint a raktárak munkásainak egy részét robotok váltanák le. Azt remélik, hogy ezzel jelentős mértékben nő a termelékenység.

Nagy bírságot kapott a Johnson & Johnson, egy leányvállalata csődöt jelentett

8,9 milliárd dolláros bírságot kell fizetnie a Johnson & Johnsonnak, miután befejeződött a cég hintőpora miatt indított per-cunami. A vádak szerint a zsírkő alapú hintőpor rákkeltő hatású azbesztet tartalmaz. A cég leányvállalata, az LTL Management csődöt jelentett, hogy ki tudja fizetni a bíróság által meghatározott összeget. Ez az LTL második csődeljárási próbálkozása, azonban az elsőt a bíróság elutasította arra hivatkozva, hogy a cég pénzügyi helyzete azt nem indokolja.

Forint: az áttörésre várva

Kedden a kereskedési időszak elején 377-378 körül alakult az EURHUF kurzusa, majd a hétfőhöz hasonlóan erősödésnek indult a magyar deviza az euró ellenében. Bár úgy tűnt, hogy áttört a technikai elemzéssel kalkulált gát, mert 376-nál is jártunk, végül 378-nál zárt a forint. Ma reggel is e szint körül forgott a jegyzés.

Gyenge konjunktúra adatok fogják vissza a dollárt

A nemzetközi devizapiacon kedden már 1,09 körül nyitott az EURUSD kurzusa. Tegnap az USA-beli gyáripari rendelések nem okoztak pozitív meglepetést. A vártnál kevesebb új álláshely nyílt meg az idei év második hónapjában, ami összességében a dollár további gyengülését eredményezte. Ma az ADP-index, valamint a szolgáltatásokról érkező felmérésadatok lehetnek a fókuszban. Szerda reggel a tegnapi záró szint magasságában, 1,095-nél járt az EURUSD kurzusa.

Stabilizálódni látszik az olajár

Keveset változott tegnap óta a kőolaj ára, a WTI jegyzése hordónként 81 dollár körül, a Brent pedig valamivel 85 dollár fölött mozog. A befektetők az OPEC kitermeléscsökkentését és a gyengülő amerikai makrogazdasági adatokat mérlegelik. 2021 óta először csökkent 10 millió alá a februári üres álláshelyek száma az USA-ban, miközben a gyári megrendelések tovább csökkentek, ami arra utal, hogy a gazdaság lassul a magasabb kamatkörnyezet hatására. Emiatt az olajkereslet visszaeshet, amit viszont a kínai gazdaság fokozatos fellendülése ellensúlyozhat.

Gyengül a dollár, 2.000 felett zárt az arany

2022 márciusa óta először zárta 2.000 dollár felett a napot az arany unciánkénti ára, ma reggel 2.041 zöldhasú volt a nemesfém árfolyama. A kurzust nagyban segítette a gyengülő amerikai dollár, illetve a nyitott álláshelyeket felmérő JOLTS esése. Egyre nagyobb a félelem a recesszió miatt, míg a befektetők a Fed kamatemelési ciklusának végére spekulálnak. A gyengülő dollár és a negatív gazdasági kilátások következtében újból menedék-eszköz szerep hárulhat az aranyra.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben