Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

A ChatGPT csökkentheti az infláció mértékét?

SZTORI
SZTORIMiró JózsefVezető elemző2023. április 4.   11:43

Beszéljünk egy picit a Mesterséges Intelligenciáról (MI)! A jelenlegi infláció okozta lassulást a munkaerőpiac megtörésével, s ezen keresztül a termelékenység növelésével kívánják a jegybankok megoldani. A kulcs nem a munkaerőpiac, hanem a termelékenység növelése. Ez lehet egy kiút, s ez lehet egy mód, hogy a stagfláció rémét elkerüljük. Ennek nyilván ellene hat a háború, vagy éppen a szállítási láncok feszültsége, de azért van egy tényező, ami lehet, hogy segít felgyorsítani ezt a folyamatot. Ez pedig a MI!

Amikor már látszott az infláció emelkedése, akkor pl. a ChatGPT még a kanyarban sem volt, legalábbis a köztudatban. Sőt, még Bill Gates is inkább feladatokat adott a fejlesztőbrigádnak, amit azok a várt évek helyett hónapok alatt oldottak meg. Innen pedig a fejlődés megint egy nagyot ugorhat. A MI megjelenése a mindennapjainkban az ipari forradalomhoz hasonló lépés. S ugyan nem tudjuk, hogy mi lesz a vége, de az már most látszik, hogy számos területen jelentős termelékenységnövekedést fog hozni. Ez ráadásul nagy valószínűséggel viszonylag gyorsan fog bekövetkezni.

Egyes becslések szerint az éves globális termék és szolgáltatás bővülést akár 7 százalékkal is növelheti a MI elterjedése, egyes munkák hatékonyságának növelésén keresztül. Ilyenek például az adminisztratív munkaterületek, ahol a feladatok 46, vagy a jogi területek, ahol a munka 44 százalékát is átveheti egyes becslések szerint. Ugyanakkor a kétkezi munkaterületeken a termelékenység növekedés jóval alacsonyabb maradhat. Például az építőiparban 6, míg a karbantartás területen 4 százalékát veheti át a munkafolyamatoknak. Ugyanakkor az informatikában is robbanást hozhat, hiszen a szoftverfejlesztők jelentős része már ma is a MI-val ellenőrizteti vagy éppen annak segítségével írja meg a programokat. Az ő produktivitásukat 55 százalékkal növelheti a MI.

A Microsoft beépíti a MI megoldásokat az Office termékeibe, s ezekkel innentől kezdve valószínűleg sokkal gyorsabban lehet majd dolgozni. Ilyen emberből és munkakörből pedig igazán sok van a világon. Sőt, míg a ChatGPT 170 milliárd paraméterrel dolgozik, addig a Bloomberg is kifejlesztette a saját nyelvi modelljét. A nagy pénzügyi adatszolgáltató eddig is dolgozott mesterséges intelligenciával, de most egy 50 milliárd változóval paraméterezett, ún. BloombergGPT hozott létre, ami az elmúlt negyven év adtain volt trenírozva. Elsősorban a piaci hangulat elemzésére, a hírek osztályozására és a kérdések megválaszolására fogják használni. Ugyanakkor a széles adatbázis és a MI kombinációja egyéb új funkciók bevezetését is lehetővé teszi. Ez pedig megkönnyítheti az előrejelzések készítését is.

Egy szó, mint száz, egy új ipari forradalom kapujában állunk, ami éppen akkor jött el, amikor a világ termelékenységi problémákkal küzd. Nem tudjuk, hogy mindez hova fog vezetni, ráadásul az új technológia számos kérdést vet fel (pl. alapjövedelem), de ezt valószínűleg már nem lehet megállítani. Viszont segíthet kihúzni a világot a potenciális stagfláció csapdájából!

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben