Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hogy állunk?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. április 3.   10:47

Erste kommentár Eltelt az első negyedév. Érdemes egy kis összehasonlítást végezni a piacok teljesítménye kapcsán. A DAX index 12 százalékot emelkedett az első negyedévben, s már csak...

Erste kommentár

Eltelt az első negyedév. Érdemes egy kis összehasonlítást végezni a piacok teljesítménye kapcsán.


A DAX index 12 százalékot emelkedett az első negyedévben, s már csak néhány, pontosan 4,1 százalékra van a történelmi csúcsától, és csak kb. 100 pontra a lokális csúcstól, miközben az értékeltsége átlagosnak mondható az elmúlt 17 év 2 évre előremutató P/E értéke alapján.


Az S&P500, a Dow és a Nasdaq esetében ezek az értékek rendre, 7, 0 és 16 százalékos növekedést mutatnak a negyedév tekintetében, s 15, 10 és 25 százalékos elmaradást a történelmi csúcshoz képest.


Ha a régióra tekintünk, akkor a WIG és a PX esetében 2 és 12 százalékos emelkedést láthattunk a negyedévben, ami rendre 22 és 10 százalékos elmaradást mutat a történelmi csúcshoz képest. 


Mindeközben az értékeltségek a régiós piacokon átlag alattinak, míg az amerikai piacok esetében átlag felettinek mondhatók.


Itthon viszont egészen érdekes helyzet alakult ki. A BUX a negyedév során 3 százalékkal csökkent, s ezzel a legrosszabbul teljesítő index volt az itt említettek közül. Ráadásul a történelmi csúcstól való elmaradása majdnem 25 százalék, azaz a Nasdaq-hoz hasonló elmaradást mutat, miközben itt az indexet elsősorban hagyományos, értékalapú részvények alkotják. Van még egy nagyon fontos különbség. Ha a fent említett P/E értékeltséget nézzük, akkor a BUX történelmi minimumon van, miközben a Nasdaq az összes itt említett index közül a relatíve legmagasabb értékeltségen, jóval az átlag fölött áll. Ebben az összehasonlításban a BUX után következő második leggyengébb index a WIG. A hasonlóság a két ország között pedig elsősorban az uniós pénzek körül vitában nyilvánul meg. Vagyis azt lehet mondani, hogy ez a „kis vita” pl. Prágával összehasonlítva legalább 10 százalékkal értékeli le a piacunkat, s valószínűleg az egész gazdaságot. Ez pedig elég méretes hátránynak tűnik, a világ többi részéhez képest.


Ma délelőtt a DAX stagnál, a BUX pedig próbál felfelé kapaszkodni, és a Richter illetve a MOL vezetésével 1 százalék fölötti emelkedést mutat.

Emelkedés a negyedév utolsó napján

Kisebb emelkedéssel zártak pénteken az európai részvényindexek. A FTSE100 0,2%-ot, a DAX és az Euro Stoxx50 0,7-0,7%-ot emelkedett. Az energia és a pénzügyi szektor csak stagnált, minden más szektor viszont emelkedni tudott, főleg a nem alapvető fogyasztási cikkek szektora.


Az USA-ban nagyobb emelkedést mutattak a részvényindexek a negyedév utolsó kereskedési napján. A Dow 1,3%-ot, az S&P 1,4%-ot, a Nasdaq 1,7%-ot emelkedett. Minden szektor emelkedett, de itt is a nem alapvető fogyasztási cikkek gyártói teljesítettek a legjobban.


Ázsiában ma kisebb emelkedéssel indult a hét. A Nikkei 0,5%-ot, a CSI300 0,7%-ot emelkedik. Kivételt a Hang Seng jelent, ami 0,8%-ot csökkent.

Rekord számok a Teslánál, de ez nem elég

Várt feletti, rekord eladási számokat produkált a Tesla az idei év első negyedévében, de még ez sem lesz elég az Elon Musk által kitűzött célok eléréséhez. A 422.875 ezer eladott autó körülbelül kétezerrel haladja meg az elemzői várakozásokat és éves szinten 36%-os növekedést jelent, ami aggasztó elmaradás a cégvezér által ígért 50%-os növekedési ütemhez képest. Mindezt úgy, hogy az elektromos autógyártó jelentős kedvezményeket kínált a negyedév során, hogy növelje eladási számait. Ami a legyártott autókat illeti, 441 ezer Tesla gurult ki az üzemekből, meghaladva a 433 ezres szakértői becslést.

Egyszeri számviteli nyereség dobja meg a Siemens eredményét

A Siemens bejelentette, hogy egyszeri 1,59 milliárd eurós pozitív számviteli tételt fog elkönyvelni a második negyedévben. A Siemens tavaly 2,8 milliárd eurós eszközleírást hajtott végre a Siemens Energy alacsony részvényárfolyama miatt, azóta azonban a szélkerekeket gyártó cég részvényeinek értéke 45%-ot emelkedett, így a múltkori leírás egy részét, 1,59 milliárd eurót visszaírnak. Ez készpénzmozgással nem járó, egyszeri pozitív tételt jelent majd a második negyedéves eredményben. A Siemens Energy egyharmadát még mindig a Siemens tulajdonolja.

Váratlan állandóság a forint piacán

Pénteken is minimális mozgások jellemezték a hazai devizapiacot. A héten a hazai konjunktúra adatokra figyelhet a piac. A nemzetközi hangulat mellett a februári kisker és ipar adat lehet fókuszban. Az elmúlt napokhoz hasonlóan a 379-381 sávban mozog leginkább az EURHUF kurzusa.

Erősödött a dollár, de továbbra is 1,08 felett a kurzus

Az előző hét utolsó napján fél százalékot erősödött a dollár az euró ellenében. A közzétett adatok fényében ez némileg meglepő, hiszen az európai maginfláció a vártnak megfelelően makacs volt márciusban is, míg az amerikai PCE némileg elmaradt a várakozástól. A dollárerő hátterében feltehetően az adatra érkező EKB-s kommentek állhatnak, melyek a legutolsó üléshez hasonlóan meglehetősen óvatosak. Ma a kora reggeli órákban újabb fél százalékot hozott az amerikai deviza az európai riválisán, melyből délelőtt korrekció indult. Jelenleg 1,083 körül jár az EURUSD kurzusa. A mai napon a tengerentúli beszerzési menedzser adatok kerülnek a fókuszba.

Váratlanul nagyot vágott az OPEC

Az OPEC tagországok több, mint 1,1 millió hordós napi kitermelés csökkentésről döntöttek, ami a következő hónaptól lép életbe. Ennek nagy részét, napi 500.000 hordós csökkentést Szaúd-Arábia fogja végrehajtani, de jelentősen csökkenteni fogja a termelést Irak, Kuvait és az Egyesült Arab Emirátus is. Oroszország pedig megerősítette, hogy továbbra is fenntartja a korábban bejelentett 500.000 hordós kitermelés csökkentését. Az OPEC váratlan döntésére kilőtt az olajár. A WTI a pénteki 75 dollár környéki szintről 80 dollárra ugrott. A megugró olajár kedvezőtlen a globális inflációra nézve.

Az erősödő dollár és az OPEC+ döntése nyomta lefelé az aranyat

Ismét esett az arany, elsősorban az erőre kapó dollár nyomta lefelé az árfolyamot, azonban az OPEC+ olajkitermelés vágása is volatilitást okozott a piacokon. Egy uncia arany ára 1.962 dollár volt a reggeli órákban. Az olajkitermelés visszavágása növelheti az inflációt, ami további emelésekre késztetheti a Fed-et, ezzel rontva a kamatot nem fizető nemesfém versenyképességét.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben