Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ami nem öl meg, …

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. március 31.   10:41

Erste kommentár Ami nem öl meg, az megerősít! – tartja a mondás. Ennek létezik egy kiegészítése: Kivéve a medve. Mert az megöl. Na, ez fokozottan igaz a tőzsdére is. Ezért szoktunk stop-loss megbízást...

Erste kommentár

Ami nem öl meg, az megerősít! – tartja a mondás. Ennek létezik egy kiegészítése: Kivéve a medve. Mert az megöl. Na, ez fokozottan igaz a tőzsdére is. Ezért szoktunk stop-loss megbízást alkalmazni, hogy mégis elfussunk. Habár ugye a medve elől…


A helyzet az, hogy tegnap nagyon szembetűnő volt a magyar piac viselkedése. Az előző napok nyugalmához, enyhe emelkedéséhez képest növekvő forgalommal esett a piac. Pedig olcsó, de…


Úgy tűnik, hogy az ad-hoc intézkedések, még akkor is, ha az újabb adó kivetése és az ugyanakkor bevezetett engedmény eredője nem változtatja meg az eddigi feltételeket, nem kedvez a piacnak. Nem szereti a bizonytalanságot, azt meg végkép nem, ha elveszik a profitot. Így már ha csak egy pillanatra is megmutatja magát a medve, akkor „kitör a pánik”. S ugyan egyszer, kétszer már sikerült elfutni előle, de már nem akarunk futni. Összepakolunk, s ide nem jövünk többet kirándulni. Hát ez történt a magyar piaccal is. Na, nem tegnap, hanem az elmúlt évek során. A külföldiek tulajdona cirka lefeleződött egy évtized alatt, amiből az elmúlt két év volt az igazán jelentős csökkenés. Ugyan az OTP-ben új nagytulajdonos jelent meg néhány nappal ezelőtt, némi reményt adva, hogy talán változik a kotta, de ezt sikerült gyorsan eliminálni.


Ezeket az ad-hoc intézkedéseket különben az EU is bírálja. Nem csak a részvénypiacnak, hanem az egész gazdaságnak nem tesz jót. Megnöveli a kockázatot, s ennek megfelelően a befektetések kockázati prémiumát is, ami a magasabb hozamelvárásban jelenik meg. Ez pedig egy csomó beruházás elmaradását jelentheti (általában jelenti is), pláne ha az még magas hozamkörnyezettel (kockázatmentes hozam) is együtt jár. Márpedig a „bizalomnak” ebben az esetben magas az ára.


Ma már megnyugvás van. Így a BUX emelkedik, miközben a DAX stagnál, a reggeli órákban.

Az ingatlan és az IT szektor húzta a piacokat

A FTSE100 0,7%-ot, a DAX és az EuroStoxx50 pedig egyaránt 1,3%-ot emelkedett tegnap. Az alapvető fogyasztási cikkeket leszámítva minden szektor emelkedett, legjobban az ingatlan és az IT.


Kisebb mértékben, de az amerikai részvényindexek is emelkedtek. A Dow 0,4%-ot, az S&P 0,6%-ot, a Nasdaq pedig 0,7%-ot. A szektorok többsége emelkedett, az egyetlen kakukktojás a pénzügyi szektor volt. Itt is az ingatlan és az IT vezette az emelkedést.


Ázsiában is jó volt ma reggel a hangulat. A CSI300 0,2%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot, a Nikkei közel 1%-ot emelkedett.

Eladhatja orosz leányát a Raiffeisen

A Raiffeisennél eldőlt, hogy az orosz leányvállalatot valamilyen formában leválasztják a csoport egészéről. Ennek egyik módja a leányvállalat eladása. Ez gyorsabb ugyan, de egyszerre kell megfelelni a szigorú orosz és uniós szempontoknak is. Jelenleg egy orosz és egy nem-orosz komoly érdeklődő is van a bank iránt. A másik lehetőség, hogy spin-off keretében választják le, ez viszont időigényesebb folyamat lehet. Vagyis mostanra eldőlt, hogy mindenképpen megszüntetik a jelenlegi status quo-t. Értékesítés esetén a fő kérdés egyértelműen az ár lesz majd.

A Tesla is saját akkugyárat szeretne

A kínai CATL-lel építtetne akkumulátorgyárat a Tesla, írja a Bloomberg. Az elektromos autógyártó éppen a Fehér Házzal tárgyal, hogy engedélyt kapjon az együttműködésre, melynek részeként a Fordhoz hasonlóan a Tesla számára is akkumulátorgyárat létesíthet a kínai vállalat. A kormánnyal való egyeztetés azt is jelenti, hogy a döntéshozók legyenek engedékenyek a nemrégiben elfogadott Inflation Reduction Act törvénycsomaggal kapcsolatban, és a Tesla az együttműködés ellenére is megtarthassa adókedvezményeit.

Tovább veszi saját részvényeit az OTP

Az OTP 60.000 darab saját részvényt vásárolt 9.837 forintos átlagáron 2023. március 30-án. A részvényeket a javadalmazási politikája megvalósításához használja a bank.

380 körül az EURHUF

Az eseménytelen szerdát hasonló csütörtök követte a hazai devizapiacon. Végül valamivel 380 alatt zárt az EURHUF jegyzése. Ma reggel valamivel 380 felett volt az árfolyam. Továbbra is elsősorban nemzetközi események lehetnek katalizátorok.

Ma az inflációs adatok vannak a fókuszban tengeren innen és túl is

Csütörtökön a vártnál magasabb német inflációs adatok erősítették az európai devizát a dollár ellenében. Ennek eredményeként ma reggel már 1,09 felett jár az EURUSD kurzusa. Izgalmas nap elé nézünk: délelőtt a márciusi valutaövezeti fogyasztói árindex lát napvilágot, magyar idő szerint délután pedig a februári amerikai PCE-inflációs adatot teszik közzé. A ma reggel megjelent francia inflációs adatok is az előzetesen vártnál magasabb eurózónás adatot vetítenek előre.

Az olaj erősödik a gyenge dollárra

A WTI 74,5, a Brent pedig 79,3 dollár volt ma reggel a májusi leszállításra, míg az Ural azonnali árjegyzése 57,4 dollárt tett ki. Jelentős, piacmozgató hír nem látott ma napvilágot. Az észak-iraki olajexport továbbra sem indult el, a korábbi napi 400 ezer hordós szállítások leálltak a felek közti vita miatt. Egyelőre nem valószínű, hogy a hétvégén rendeződne a nézeteltérés a kurd regionális kormány és az iraki központi kormány között, ami előfeltétele az olajszállítások újraindulásának. Kínában folytatódik a Covid utáni gazdasági nyitás, jó hír, hogy az ázsiai ország nagyobb volumenben rendel kőolajat és a finomítói kapacitáskihasználtság is nő. A bankválságtól való félelem csökkenése és a gyengébb dollár szintén hozzájárult a növekvő árakhoz.

Lendületet kapott az arany a visszaeső zöldhasú jegyzés miatt

Az arany 1.980 dollár volt ma reggel. A nemesfém árfolyamára kedvező volt, hogy a dollár jelentősen esett. Ma délután a GDP jelentéshez kapcsolódó inflációs számok fognak megjelenni, ami rávilágíthat, hogy a Fed a jövőben milyen monetáris politikát fog folytatni. A jegybank továbbra is szigorítani szeretne, de ennek mértéke kisebb lehet a néhány héttel ezelőtt bekövetkezett bankcsődök után.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben