Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Infláció, te drága!?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. március 30.   11:03

Erste kommentár Ma megérkezett a spanyol harmonizált inflációs adat, ami az előző havi 6-ról 3,1 százalékra csökkent a várt 3,7 helyett. Mindeközben a maginfláció csak kis mértékben, 7,4...

Erste kommentár

Ma megérkezett a spanyol harmonizált inflációs adat, ami az előző havi 6-ról 3,1 százalékra csökkent a várt 3,7 helyett. Mindeközben a maginfláció csak kis mértékben, 7,4 százalékra csökkent a várt, 7,5 százalékon történő stagnálás helyett. Ez azt sugallja, hogy elsősorban az energiaárak csökkenése húzta le az inflációs adatot, azaz van még mit tenni az infláció letörésének érdekében. Mindenesetre egy elég nagy zuhanásnak lehetünk tanúi, s ezzel a spanyol infláció elérte a 2017 elején látott „kiugró” értéket, azaz közelíti a normális tartományt. Remélhetőleg az energiarák csökkenése továbbgyűrűzik a gazdaságban, s a kamatpolitikával összhangban a maginfláció is csökkenésnek indul az elkövetkező hónapokban.


Ma délután jön a német inflációs adat. Itt a harmonizált index esetében 9,3 százalékról 7,5-re csökkenhetett az infláció. Az eddig már közölt tartományi adatok, amelyek 6,9 és 7,8 százalék között szóródó nem harmonizált inflációt mutatnak márciusban, azt valószínűsítik, hogy az országos indexben is jelentős csökkenést láthatunk majd ma délután kettőkor.


Holnap az amerikai PCE inflációs adattal leszünk gazdagabbak, ahol már kisebb, 5,4 százalékról 5,1-re való csökkenést láthatunk majd nagy valószínűséggel, miközben a maginfláció 4,7 százalékon stagnálhat.


A magyar inflációs adatra április 12-ig várnunk kell, de remélhetőleg itt is valamiféle csökkenést láthatunk majd az infláció mértékében.


Mindebből a korábban becsült pálya képe látszik kirajzolódni. Nevezetesen, hogy Európában tovább és dinamikusan csökken az inflációs ráta. Itthon viszont az ár intézkedéseknek köszönhetően, valószínűleg sokkal lassabb lesz az infláció csökkenése, legalábbis az év első felében.


Ma tovább gyengélkedik a magyar piac. Az elmúlt napok alacsony forgalma azt mutatja, hogy hiába olcsók (nagyon) a magyar részvények, egyelőre nem vonzza a befektetőket. Ebben valószínűleg az EU-s pénzek körüli vita illetve a különadók intézménye, azok sok esetben ad-hoc volta, játszhat szerepet. A DAX mindeközben tovább emelkedik, s már csak karnyújtásnyira van a lokális csúcstól (15.706 pont), s az abszolút csúcs (16.290 pont) sincs messze. Mindeközben a DAX az elmúlt 17 év átlagos P/E értékeltségén forog, míg a BUX annak minimumán!

Emelkedő részvénypiacok

A FTSE100 1,1%-ot, a DAX 1,2%-ot, az Euro Stoxx50 pedig 1,5%-ot emelkedett tegnap. Európában minden szektor emelkedett, leginkább az ingatlan, az IT és a pénzügyi szektor.


Amerikában is optimista hangulatban telt a kereskedés. A Dow 1%-ot, az S&P 1,4%-ot, a Nasdaq 1,8%-ot emelkedett tegnap. Itt is minden szektor emelkedett, és itt is az ingatlan és az IT volt a húzó ágazat.


Ázsiában már visszafogottabb kereskedés volt látható ma reggel. A Nikkei 0,7%-ot csökkent, a Hang Seng stagnált, míg a CSI300 0,3%-ot emelkedett.

A televíziókra is megérkezhetnek a Netflix játékai

A TV-n is elérhetők lennének a Netflix játékai. A streaming-szolgáltató még 2021-ben indította el a film, illetve sorozat tematikájú játékokat, amik eddig csak telefonon és tableten voltak elérhetők. A lépéssel a cég nem csak filmeket valamint sorozatokat stream-elne, hanem játékokat is. Ezzel fel tudná venni a versenyt a Microsoft és az Apple komplex szolgáltatásaival, s növelni tudná előfizetőinek számát.

Eseménytelen szerda a hazai piacon

Szerdán nem volt nagy mozgás a hazai devizapiacon. Az MNB keddi döntése után ismét a nemzetközi hangulat és események lehetnek meghatározóak. Végül minimális erősödéssel zárt a magyar deviza. Ma reggel 380-nál jár az EURHUF kurzusa.

Ma a valutaövezeti tagországok inflációs adatai mozgathatják a kurzust

Tegnap meglehetősen szűk sávban mozgott az EURUSD jegyzése a nemzetközi devizapiacon. A vártnak megfelelően alakuló jelzáloghitel igénylések is az oldalazást támogatták. A hét második fele azonban eseménydúsnak ígérkezik, inflációs adatok jönnek tengeren innen és túl is. A már közzétett spanyol inflációs adat kettősséget mutat: a headline index jelentősen csökkent, de a core mutató továbbra is rendkívül magas szinten áll. Csütörtökön a német inflációs adatokkal kerülhetünk közelebb a valutaövezeti értékhez. Ma délelőtt 1,083 körül járt az EURUSD kurzusa.

A csökkenő készletek ellenére esett a kőolaj ára

A WTI 72,8, a Brent típusú kőolaj ára pedig 78 dollár volt ma reggel a májusi leszállításra, míg az Ural európai azonnali ára 57,3 dollár volt hordónként ma reggel. Az olaj ára annak ellenére esett, hogy a tegnapi EIA adat megerősítette az API korábbi jelentését, az amerikai nyersolaj tartalék 7,5 millió hordóval esett a finomítói aktivitás növekedésével. Az EIA adata ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a dízel kereslete alacsony volt az Egyesült Államokban a gazdasági növekedés lassulása miatt. Az észak-iraki helyzet is változatlan, továbbra sem érkezik nyersolaj a mediterrán Ceyhan kikötőjébe, és a helyi cégek is leállították a termelést. A kőolaj piac figyeli a kínai keresleti számokat és az orosz export adatokat is, jelentős változásról nem lehetett tegnap beszámolni.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben