Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Alulértékelt olajcégek – magasan ragadó magyar kamatok

PODCAST
PODCAST2023. március 29.   16:51

A régiós olajcégek – köztük a MOL – továbbra is alulértékeltek. Az Erste elemzője szerint jóval a valódi nyereség-termelőképességük alatt forognak a részvényeik. Pletser Tamás olyan rekordnyereséget nem vár a MOL-tól vagy éppen az OMV-től, mint tavaly, de idén is az elmúlt 10 év átlagprofitja felett teljesíthetnek. Hosszabbtávon ráadásul elindultak a cégek olyan fejlesztési irányokba, amely az olaj- és gázkorszak utáni időszakra is biztosíthatja számukra a piaconmaradást. A Trend FM Reggeli Monitor című tőzsdei elemzőműsorában a Magyar Nemzeti Bank papírformát hozó kamatdöntő ülésének eredményeit is értékeltük, Nyeste Orsolyával, az Erste veztő makrogazdasági elemzőjével.

„A MOL, az osztrák OMV, a lengyel PKN Orlen, vagy a román Romoil sokkal jobban teljesíthet idén is, mint ahogy azt a befektetők a jelenlegi részvényszintek alapján árazzák. A 2022-es rekordprofitok ugyanakkor nem ismétlődnek meg” – elemezte az olajpiaci helyzetet Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője. Úgy látja, hogy a kilátások nem rosszak, és számításai szerint idén 10-20 százalékos osztalékhozammal foroghatnak a részvények, ami a részvényesek felé a következő 1-2-3 évben fenntartható.

„Közép- és hosszútávon viszont már érzékelhető, hogy alternatív üzleti modellek felé is elmozdulnak az olaj- és gázipari cégek. Az egész kőolaj- és földgázfelhasználásról való leválásnak, az úgynevezett dekarbonizációnak ezek a cégek nagyon fontos hajtóerői lesznek. Nyilván, ezt úgy akarják megtenni, hogy a nyereségességük megmaradjon” – érvelt mellettük Pletser Tamás. Szerinte a hulladékgazdálkodás, zöldenergia-termelés és az e-üzemanyag előállítás (metilalkohol és ammónia) kerülhet új üzleti területként szóba.

Pletser Tamás beszélt arról is az adásban, hogy a Török Áramlat tervezett karbantartása, immár amerikai segítség és alkatrészek nélkül, mekkora feladat lesz majd az orosz üzemeltetőnek, és mit okozhat a magyar gázellátásban.

Kamatot tartó MNB

 „Egy aprócska újdonság volt, ami a mostani üléshez köthető. Az MNB jelezte, hogy az energiaárak nagyon sokat csökkent, és az energiaimporttal foglalkozó cégeknek csökkent a devizaigénye. Ezért a Monetáris Tanács úgy döntött, hogy az energiaimporthoz kapcsolódó euróeladási eszköz március 31-vel kivezeti” – részletezte meglátásait Nyeste Orsolya, az Erste vezető makrogazdasági elemzője. Várható volt a döntés, hogy a végtelenségig a devizatartalékból nem finanszírozza az energiaimportőr cégek devizaigényét. Azt azért megjegyezte a jegybank, hogy szükség esetén újra segíti így az energiabeszerzést.

Maradt a 13 százalékos alapkamat és a 18 százalékon az egynapos, betéti tenderekre jellemző jegybanki kamat. A kereskedelmi bankok számára 10 százalékra megemelt kötelező tartalékráta értelmezhető monetáris szigorításként. Az MNB ismertette a csütörtökön megjelenő Inflációs jelentés keretszámait. Az idei évben változatlanul 15-19,5 százalék közötti inflációt várnak, a jövő évi várakozást 2,3-3,4 százalékról 3-5 százalékra emelték, 2025-ben pedig 2,5-3,5 százalék közöttit vár az MNB, ekkor érnénk el az inflációs célt. A gazdasági növekedés idén 0-1,5 százalék közötti, jövőre 3,5-4,5 százalékos, 2025-ben 3-4 százalékos lehet, itt nem volt változás.  

A beszélgetésben szóba került még:

  • Valós-e a második félévben a kamatcsökkentési esély az MNB részéről?
  • Mennyire számít most gyengének a forint?
  • Európa milyen mértékben van még kiszolgáltatva az orosz földgázszállításoknak?

A műsor első felében Pletser Tamást, az Erste olaj és gázipari elemzőjét, a második felében pedig Nyeste Orsolyát, az Erste vezető makrogazdasági elemzőjét Nagy Károly kérdezte.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben