Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

„Most múlik pontosan”

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. március 29.   10:55

Erste kommentár Hát ez is eljött. Igaz, még nem teljesen pontosan igaz az állítás, hiszen a BYD elektromos és hibrid autó eladásai érték el az 1,86 milliós darabszámot, míg a Tesla csak tisztán...

Erste kommentár

Hát ez is eljött. Igaz, még nem teljesen pontosan igaz az állítás, hiszen a BYD elektromos és hibrid autó eladásai érték el az 1,86 milliós darabszámot, míg a Tesla csak tisztán elektromos autókat gyártva érte el az 1,31 millió darabot tavaly. De akkor is a „hatalomátvétel” környékén vagyunk. Ez az első madár, aki elrepül a Tesla mellett, s valószínűleg még jönni fognak többen is.


Ugyanis az elektromos és a fosszilis üzemanyagokkal működő gépkocsik árai elkezdtek összeérni. Az előbbinél árcsökkenést, míg az utóbbinál áremelkedést láthattunk az elmúlt időszakban. Sőt, az elektromosok terén még csak most indulhat az árháború, amit alapvetően a kínaiak indítottak el. Most például az MG (Nanjing Automobile) tör be a piacra relatíve olcsó, jó paraméterekkel rendelkező elektromos autóval. S ne legyenek kétségeink, jönnek majd a többiek is. Ez pedig a marzsok csökkenésének irányába mutat. Mondhatnánk azt, hogy nem kell aggódni, hiszen a Tesla az iPhone, míg a többi az Android, de van egy olyan érzésünk, hogy itt ez nem fog működni, nincs meg az a technológiai előny, s végül mégis csak marzs csökkenést fogjuk látni, miközben már nem lesznek olyannyira felfutó értékesítési számok. Akkor meg miért van az, hogy a Tesla kétszer akkora értékeltségen (pl. PE) forog, mint a BYD? Mondhatnánk azt, hogy a tőkeköltség a magyarázat, s ebben részben van igazság, hiszen a Tesla esetében ez 13 százalék, míg a kínai gyártónál 20 százalék. Viszont ez is csak részben magyarázza a különbséget. Még így is marad mintegy 20-30 százalék. Vagyis vagy a Tesla részvények árának kellene csökkennie, vagy pedig a BYD-nek kellene emelkednie. Viszont egyik sem tűnik túl olcsónak!


A tegnapi stagnálást követően a DAX emelkedik ma délelőtt, és a BUX is próbál felfelé kapaszkodni.

Alig mozdultak az indexek

A főbb európai részvényindexek 0,1-0,2%-ot emelkedtek tegnap. A szektorok vegyesen teljesítettek. Míg az energiaszektor 2%-ot emelkedett, addig az ingatlan szektor 2,6%-ot csökkent.


Amerikában a Dow 0,1%-ot, az S&P 0,2%-ot, a Nasdaq pedig 0,5%-ot csökkent. Itt is az energiaszektor volt a legjobban teljesítő, míg legrosszabbul a kommunikációs szolgáltatók szerepeltek.


Ázsiában egyértelműen jó volt ma reggel a hangulat. A CSI300 0,4%-ot, a Nikkei 1%-ot, a Hang Seng 2,1%-ot emelkedett.

Erős évet vár az Infineon

A most záruló második pénzügyi negyedévre és az év egészére is rendkívül erős várakozást tett közzé az Infineon. A mostani negyedévre 4 milliárd euró fölötti árbevételt várnak, szemben a korábbi 3,9 fölötti előrejelzéssel és a 3,87 milliárd eurós piaci várakozással. Az év egészére pedig jelentősen magasabbat, mint az eddig jelzett 15-16 milliárd euró, de konkrét érték ezúttal nem hangzott el. Ráadásul az üzemi eredményhányad is a 20-30%-os tartomány teteje körül alakulhat az eddig várt 25% helyett. A magasabb árbevétel és magasabb marzs együtt jelentősen jobb eredményt jelenthet az eddig vártnál. Elsősorban az autóipar és az ipari félvezetők felől szembesülnek jelentős kereslettel.

Újabb sztártól válik az Adidas

Az Adidas megszünteti a Beyoncé-val való együttműködést, mivel az nem hozta az elvárásokat. A közös termékek mindössze 40 millió dolláros bevételt hoztak tavaly, ami az Adidas számára egyenesen veszteséges volt. Mivel egy veszteséges termékvonal megszüntetéséről van szó, így a hír minimum semleges az Adidas részvényekre nézve.

Részvényeket adott el a Mercedes harmadik legnagyobb tulajdonosa

A kuvaiti befektetési alap tegnap 20 millió darab Mercedes részvényt értékesített gyorsított könyvépítéses eljárásban 69,27 eurós árfolyamon. Ez 3,6%-os diszkontot jelent a tegnapi záróárhoz képest. A kuvaiti alap a portfolió jobb diverzifikálásával indokolta az eladást. A 20 millió darab részvény a teljes részvénymennyiség 1,9%-a, az alap által birtokolt Mercedes részvényeknek pedig 27%-a.

Az EKB jóváhagyta az UniCredit saját részvény vásárlási tervét

Az EKB jóváhagyta az UniCredit 3,34 milliárd eurós saját részvény vásárlási programját. Ez a jelenlegi piaci kapitalizáció 10%-ával egyezik meg. A tényleges visszavásárlás azt követően kezdődhet, hogy azt március 31-én a közgyűlés is jóváhagyja.

Jól fogadta a piac az Alibaba nagy bejelentését

A befektetők pozitívan fogadták a hírt, miszerint az Alibaba hat különálló egységre választja szét a működését, és ezek idővel külön-külön tőzsdére is léphetnek. Az árfolyam 14%-os emelkedéssel reagált. Egyes elemzők arra számítanak, hogy más kínai technológiai vállaltok, például a Baidu és a Tencent is követhetik az Alibaba példáját.

Kiugró eredményt ért el a BYD

A BYD 2022-ben 1,86 millió elektromos és plug-in hibrid járművet adott el, többet, mint az előző négy évben együttvéve. Ez 30%-os piaci részesedést jelent. Összehasonlításképp a Tesla 1,31 millió elektromos autót értékesített tavaly. A BYD nettó nyeresége 16,6 milliárd jüanra (2,4 milliárd dollár) nőtt, ami 446%-kal magasabb az egy évvel korábbinál.

Erősödést hozott az MNB bejelentése

Kedden 385 körül indult neki a napnak az EURHUF kurzusa. A kereskedés folyamán erősödét láttunk, több mint egy százalékos mértékben. Az MNB tegnap bejelentette, hogy maradnak a korábbi, szigorú kondíciók, és egyelőre nem került terítékre a lazítás ügye. Ezt pozitívan fogadta a piac, és az általános javuló hangulat is a forint mellett szólt. Ma reggel már 380 alá is benézett a kurzus.

Javul a hangulat: 1,08 felett az EURUSD

Kedden gyengült a dollár az euró ellenében, mintegy fél százalékos mértékben. Az általánosan javuló hangulat lehet a fő mozgatórugó. Ma a tengerentúli jelzáloghitel igénylések lehetnek fontosak a piac számára. Kedden reggel némi korrekciót követően 1,082-nél jár az EURUSD jegyzése.

Az olaj erősödik a kurdisztáni és amerikai hírekre

A WTI 73,8, a Brent típusú kőolaj pedig 79 dollár volt ma reggel hordónként a közeli, májusi leszállításra, míg az Ural azonnali árjegyzése 56,9 dollár volt Európában. Az olaj ára emelkedett a kurdisztáni hírek miatt. A nemzetközi bíróság megtiltotta az észak-iraki kurd kormánynak a kőolaj exportját, így az egyelőre nem indult el a világpiacra. Napi 400 ezer hordóval kisebb a globális exportvolumen jelenleg, mint a döntést megelőzően. Az Egyesült Államok ösztönzi a feleket a gyors megegyezésre. Az USA-ban az API jelentése szerint 6,1 millió hordóval csökkent a betárolt nyersolaj mennyisége a múlt héten, ami szintén támaszt adott az áraknak. Az OPEC várhatóan nem változtat a jövő héten a kartell által kitermelt kőolaj mennyiségén, legalább is a szakértők ezt várják a szokásos, bécsi összejöveteltől.

Az arany ára csökkent, a piac továbbra is aggódik a bankrendszer miatt

Az arany 1.961 dollár volt ma reggel. A piac továbbra is aggódik a nyugati bankrendszer helyzete miatt, emiatt gyengült a dollár, ami szintén segített az arany jegyzésár emelkedésében. A piac egyre kevésbé hiszi el, hogy a Fed szigorú politikát fog követni a bankrendszer instabil helyzete miatt. A gyors kamatemelés ugyanis kikezdi több pénzügyi szervezet üzleti modelljét, mivel az eszközoldalon nagyobb leértékelést okoz, mint a források között. Ezek a félelmek segítik az aranyat és gyengítik a dollárt a nemzetközi piacokon.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben