Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kockázatcsökkentés helyett pánikot kelthet a CDS piac

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. március 29.   08:58

Az EU egy évvel meghosszabbítja az önként vállalt gázcsökkentési célt Az EKB meg fogja vizsgálni a CDS (csődbiztosítási ügyletek) piacok működését, mivel a rendkívül illikvid piacon kis mennyiségekkel is jelentősen el lehet...

Az EU egy évvel meghosszabbítja az önként vállalt gázcsökkentési célt

Az EKB meg fogja vizsgálni a CDS (csődbiztosítási ügyletek) piacok működését, mivel a rendkívül illikvid piacon kis mennyiségekkel is jelentősen el lehet mozdítani az árakat. Ezek a mozgások az elmúlt hetekben többször ráijesztettek a bankrészvényesekre, sőt képesek akár a betéteseket is megrémiszteni. Bár az EKB részéről nem hangzottak el konkrét nevek, de a Bloomberg úgy tudja, hogy múlt hét pénteken hasonló történt a Deutsche Bank piacán, amikor egy mindössze 5 millió eurós CDS vételi ügylet hatására lőtt ki a bank CDS felára az illikvid piacon, s ez tovább gyűrűzve komoly eladói nyomást helyezett a bank részvényárfolyamára.


Az EU energiaügyi miniszterei megállapodtak abban, hogy további egy évvel meghosszabbítják az önként vállalt 15%-os gázcsökkentési célt. Az eredeti vállalás ugyanis hó végén lejárna. Egyébként az elmúlt napokban már elkezdett emelkedni a gáztárolók töltöttségi szintje. Tipikusan március végéig szokott tartani a kitárolási időszak, ezt követően szokott megkezdődni a tárolók újbóli feltöltése. Az elmúlt 20 év legmagasabb tárolói töltöttségével, 55% fölötti szinttel zárta az EU a 2022-2023-as téli szezont. Különösen nagy a kontraszt a tavaly tél végi 26%-hoz képest.


A cseh jegybank ma várhatóan szinten fogja tartani 7%-os alapkamatát. A fő kérdés az lesz, hogy a jegybank küld-e valamiféle üzenetet azzal kapcsolatban, hogy mikor kezdődhet a kamatcsökkentési ciklus.

Nem minden amerikai jegybankár olyan óvatos

A St. Louis-i Fed weboldalán közzétett cikkében a pénzügyi szektor stabilitásáról értekezett a tagbank vezetője, James Bullard. A jegybankár elismerte, hogy az utóbbi hetekben megnőtt a bankszektorban tapasztalható feszültség, de szerinte a pénzügyi stabilitást nem az alapkamat változtatásával, hanem makroprudenciális követelmények bevezetésével lehet a leghatékonyabban elérni. Bullard kitér a 2007-2009 közötti időszakra is, és kiemeli, hogy az akkor alkalmazott intézkedések most is sikeresek lehetnek, azonban a döntéshozók nem fognak megijedni további szükséges lépések bevezetésétől sem. Kitért az inflációra is, melynek letöréséhez szerinte szükség van a további kamatemelésekre, saját alapkamat-célját pedig 25 bázisponttal 5,6% fölé emelte.


A Conference Board fogyasztói bizalmi indexe is javult márciusban. A februári 103,4 pont után romlást vártak a szakértők, azonban a becsült 101 pont helyett 104,2 pontra nőtt a mérés. Korábban már a beszerzési menedzser mutatók is pozitív meglepetéssel szolgáltak.

Japán és Kína rendezné kapcsolatát

A hírek szerint a japán külügyminiszter három év után Kínába látogat a hétvégén, ami annak a jele, hogy Ázsia két legnagyobb gazdasága a növekvő feszültségek ellenére is igyekszik fenntartani a stabil kapcsolatokat.


Ausztráliában az infláció a vártnál nagyobb mértékben, 6,8%-ra lassult a januári 7,4%-ról, ami növeli annak a valószínűségét, hogy a jegybank a következő hónapban szünetelteti a kamatemelést.

Tovább veszi saját részvényeit az OTP

Az OTP 75.000 darab saját részvényt vásárolt 9.903 forintos átlagáron 2023. március 28-án. A részvényeket a javadalmazási politikája megvalósításához használja a bank.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben