Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újra fókuszban

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. március 28.   11:17

Erste kommentár Az után, hogy az elmúlt hetek, hónap folyamán szép csendben csökkentek a növekedési kilátások kapcsán a félelmek, most újra előkerültek ezek. Míg tavaly folyamatosan növekedett a...

Erste kommentár

Az után, hogy az elmúlt hetek, hónap folyamán szép csendben csökkentek a növekedési kilátások kapcsán a félelmek, most újra előkerültek ezek. Míg tavaly folyamatosan növekedett a recesszió valószínűsége, s idén februárra már 65 százalékon járt az USA és Németország esetében a Bloomberg felmérése szerint, addig március elejére már újra csökkenésnek indult, és az év eleji jó konjunkturális adatoknak köszönhetően szép lassan lecsorgott 60 százalékra, mind a két esetben.


Sőt, egyes nagy cégeknél, mint pl. a Goldman Sachs már 25 százalékra csökkent, amit az elmúlt hetek pénzpiaci turbulenciái és banki problémái miatt újra emelkedő pályára raktak. A bankház elemzői most 35 százalékra teszik az idei recesszió valószínűségét, ami – valljuk meg – továbbra sem magas érték. Pláne annak tükrében, hogy az idén valószínűleg 5 százalék fölötti gazdasági bővülést mutató Kína esetében a Bloomberg konszenzus szerint 12,5 százalék a recesszió valószínűsége. Vagyis egyelőre és valószínűleg korai nagyon aggódni, de azért mégis figyelemre méltó, hogy valószínűleg és remélhetőleg csak egyelőre, de meg fog állni a recesszió valószínűségének csökkenése. Nem szabad elfelejteni, hogy továbbra is magas a pénzmennyiség a fő gazdasági centrumokban. A tavaly elért csúcsok után stagnálást, enyhe csökkenést lehet látni, de még mindig messze a 2020. évi pénzmennyiség (M2 monetáris aggregátum) fölött vagyunk az USA, az EMU és Magyarország esetében is. Mindeközben, ha lassan is, de az infláció szerencsére csökkenő pályára állt. Vagyis ha újabb csontváz nem esik ki a szekrényből, akkor jó esély van arra, hogy egy szűk ösvényen, de ellavírozzunk, ami csökkenő inflációt, de még gazdasági növekedést jelent, hogy aztán az év második felében, vagy talán a jövő évben – remélhetőleg – újra gyorsuló pályára álljon a gazdasági növekedés.


Ma is emelkedik a DAX, de már csak nagyon óvatosan. A BUX is felfelé kapaszkodik, de tegnap pici volt a forgalom, s ma sem tűnik kirobbanónak a vásárlási kedv.

Pozitív hétindítás

Jó hangulatban emelkedtek tegnap a részvényindexek Európában. Az Euro Stoxx50 0,8%-kal, a FTSE 0,9%-kal, a DAX pedig 1,1%-kal zárt magasabban. Minden szektor emelkedett, leginkább az egészségügy és az energia szektor.


A tengerentúlon egy árnyalattal borúsabb volt a kép. A Nasdaq 0,5%-ot csökkent, míg az S&P 0,2%-ot, a Dow pedig 0,6%-ot emelkedett. Legjobban az energia és a pénzügyi szektor, míg leggyengébben az IT és a kommunikációs szolgáltatók teljesítettek.


Ázsiában is alapvetően optimista volt a kép ma reggel. A Nikkei 0,1%-ot, a Hang Seng 0,7%-ot emelkedett, viszont a CSI300 0,1%-ot csökkent.

Elbocsátások a Disney-nél

A héten lesz a tervezett, még februárban bejelentett elbocsátások első köre a Disney-nél. Bob Iger vezérigazgató a múlt hónapban jelentette be, hogy 7 ezer munkavállalótól válnak meg. Ez része a vállalat 5,5 milliárd dollárt megtakarítani célzó tervének. A következő nagyobb kör áprilisban, majd a végső még a nyár előtt esedékes.

Ma az MNB-re figyel a hazai piac

Hétfőn 385 körül nyitotta a hetet a forint az euró ellenében, végül enyhe hullámvasút után 386-nál zárt. Kedden némi erősödéssel indult a nap: az EURHUF kurzus 384-nél jár. Ma délután a jegybankra figyelünk: a kamatdöntés háttere mellett feltehetően az új inflációs jelentés legfontosabb megállapításait is ismerteti az MNB.

Gyengült a dollár hétfőn

Hétfőn mintegy fél százalékot gyengült a dollár az euró ellenében. Ehhez a vártnál jobb német Ifo-index és a korábbiaknál visszafogottabb amerikai jegybankári megszólalások is hozzájárultak. Ma kérdőíves felmérések eredményei és bankrendszeri feszültségek utórezgései mozgathatják a piacot. Kedden reggel 1,082-nél járt az EURUSD jegyzése.

Az iraki hírekre emelkedik a kőolaj ára

A WTI 72,7, a Brent pedig 77,7 dollárig emelkedett ma reggel májusi leszállításra, míg az Ural azonnali európai ára 52 dollár/hordó volt. A közel 2 dolláros áremelkedés azért következett be, mert elszámolási vita miatt lezárták a Kirkuk-Ceyhan olajvezetéket. Az észak-iraki, kurd kőolajból naponta 400 ezer hordónyi érkezik a földközi-tengeri török kikötőbe. Egy tegnapi nemzetközi bírósági döntés kimondta, hogy Iraki Kurdisztán nem adhat el közvetlenül kőolajat más partnernek, csak a központi iraki kormányon keresztül van erre lehetőség. Amíg ez a felek között nincs tisztázva, addig a törökök leállították a vezeték használatát, mivel nem biztosított, hogy a kőolaj szállítási díját a felek kifizetik a török vállalat felé.

A bankválság enyhülésével süllyed az arany

Az arany 1.958 dollárig esett ma reggel. A bankválság enyhülésével az arany árfolyama is csökkent, miközben az amerikai 10 éves állampapír hozama ismét emelkedik, egészen 3,55%-ig. A befektetők várják a pénteki GDP és inflációs adatokat az Egyesült Államokból, mely iránymutató lehet a Fed döntéshozatalára. Rövidtávon mindenképpen a dollár és a hozamok alakulása lesz a meghatározó az aranypiacon.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Várt feletti eredmény a Richtertől
PIACI HÍREK

Várt feletti eredmény a Richtertől

A Richter ma reggel tette közzé 2024 első negyedéves számait. Az...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben