Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Felminősítettük a MOL-t

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. március 28.   10:03

2.950 forintra emeltük a MOL célárát Legújabb olaj- és gázipari szektor elemzésünkben Tartásról Felhalmozásra minősítettük fel a MOL-t, az új 12-havi célárat pedig 2.950 forintban határoztuk meg a...

2.950 forintra emeltük a MOL célárát

Legújabb olaj- és gázipari szektor elemzésünkben Tartásról Felhalmozásra minősítettük fel a MOL-t, az új 12-havi célárat pedig 2.950 forintban határoztuk meg a korábbi 2.860 forint után.


A MOL továbbra is erős környezetben működik, a cég magas finomítói marzsokkal és szénhidrogén árakkal szembesül. A 2023-as év várhatóan gyengébb lesz, mint a minden szempontból kimagasló 2022-es esztendő volt. Összességében így is 3 milliárd dollár feletti tisztított, CCS-hatással korrigált EBITDA nyereséget várunk a tavalyi 4,7 milliárd dollárral szemben.


90 dollár/hordó Brent kőolaj és 90 euró/MWh TTF azonnali gázárral számolunk 2023-ra. A tavalyi évvel szemben idén magasabb az adószint, főleg az Ural/Brent különbségre Magyarországon kivetett 95%-os adó jelent komoly érvágást, viszont 2022. december 7-étől megszűnt az üzemanyagár befagyasztás.


Az orosz olajról való leválás jelenti jelenleg a cég számára a legnagyobb kockázatot, mivel a horvát Janaf-fal csak idén március végéig van megállapodás a szállítási volumenekről és árakról.


A MOL osztalékfizetése elérheti a részvényenkénti 400 forintot (150 forint normál és 250 forint rendkívüli osztalék) a tavalyi sikeres év után, ami 16%-os osztalékhozamot jelent. A három kormány-közeli alapítvány megléte erősíti az osztalék kifizetés esélyét.

OTP közgyűlés

Az OTP 2023. április 28-án tartja éves rendes közgyűlését. A napirenden a szokásos pontok szerepelnek. Hivatalos osztalék előterjesztést még nem közölt a bank, de a menedzsment korábban 300 forintos osztalékról beszélt.

Tovább veszi saját részvényeit az OTP

Az OTP ezúttal 58.100 darab saját részvényt vásárolt 10.063 forintos átlagáron 2023. március 27-én. A részvényeket a javadalmazási politikája megvalósításához használja a bank.

32%-kal nőtt a Waberer's nettó profitja a negyedik negyedévben

A Waberer's nettó eredménye 32%-kal 7,8 millió euróra, üzemi eredménye pedig 6%-kal 8,8 millió euróra nőtt a negyedik negyedévben. Az ITS szegmens üzemi eredménye 6,7 millió euróra ugrott az egy évvel ezelőtti 1,2 millió euróról. Ez az üzletmenet javulásának és a logisztikai fejlesztésekhez kapcsolódó 1,9 millió eurós támogatás elszámolt részének, valamint az értékesített energiatakarékossági jegyzéseknek (EKM 2,8 millió euró értékben, szemben a tavalyi 2,1 millió euróval) köszönhető. Az RCL szegmens üzemi szinten nullszaldós volt, szemben a tavalyi 2,4 millió euróval. A biztosítási szegmens működési eredménye 2,1 millió euró volt, szemben a tavalyi 4,7 millió euróval, mivel a 2,5 millió euró pozitív átértékelési hatás nem jelentkezett újra.


A 33 millió eurós éves működési eredmény kilenc éve a legmagasabb, ezért a menedzsment részvényenként 100 forintos osztalékot javasol, ami 5,4%-os hozamot jelent a legutóbbi záróárfolyamra vetítve.


A nettó adósságállomány 150 millió euróra nőtt az új tehergépkocsik vásárlása és az új logisztikai eszközökbe történő beruházás miatt, és az EBIT/nettó adósság arány 1,9-re emelkedett az egy évvel ezelőtti 1,6-ról.


A menedzsment 2023-ban enyhén növekvő árbevételre számít, köszönhetően a kulcsügyfél-megközelítésű üzleti modellnek, és annak ellenére, hogy a kiskereskedelmi forgalom csökkenése miatt várhatóan csökken a logisztikai szolgáltatások iránti kereslet. Az EBIT várhatóan stagnál 2023-ban, ha a 2022-ben elszámolt, egyszeri 2,7 millió eurós támogatást levonják. A menedzsment egy regionális akvizícióra is számít ebben az évben, ami javítja jelenlétét a régióban.


A Waberer's 2023. április 18-án tartja közgyűlését. A napirenden a szokásos pontok szerepelnek. A részvényesek szavaznak az osztalékról, valamint új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagokat választanak, mivel Wáberer úr eladja 22,8%-os részesedését Tiborcz úr kapcsolt vállalkozásának, és ő 52,01%-ra növeli részesedését a vállalatban. Bevezetésre kerül egy munkavállalói részvényopciós program is.


Finnország egy lépéssel közelebb a NATO csatlakozáshoz

Tegnap a magyar parlament megszavazta Finnország NATO csatlakozását, így már csak a török jóváhagyás hiányzik. Arról viszont egyelőre nincs információ, hogy a svéd csatlakozási kérelemről mikor szavaz az országgyűlés.


Új csúcsra, 8,9%-ra nőtt márciusban a kiskereskedelmi árak emelkedése az Egyesült Királyságban, ami egyfajta alternatív inflációs mutatónak tekinthető. A rohamos mértékű áremelkedés szigorúbb monetáris politikai megközelítést tesz szükségessé. Andrew Bailey jegybankelnök is úgy gondolja, hogy további kamatemelésre van szükség. Azonban azt is hozzátette, hogy a kamatszint valószínűleg el fog maradni a legutóbbi, 2007-es csúcstól, amikor 5,75% volt az alapkamat. A piac a jelenlegi 4,25%-ról 4,5-4,75%-ra várja az alapkamatot, vagyis a piaci árazások alapján érdemben az előző csúcs alatt alakulhat majd az alapkamat.

Közel a válság a tengerentúlon?

Jeffrey Gundlach befektető szerint az Egyesült Államok gazdasága hónapokon belül válságba kerül. Előfordulhat, hogy a Fed már nem is fog emelni a kamatszinteken, sőt, az is, hogy év végéig további kamatvágásokat eszközöl majd a jegybank, főleg a pénzügyi stabilitásra és a gazdasági aktivitásra reagálva. A Goldman Sachs is egyre nagyobb esélyt lát a recesszióra, 25%-ról 35%-ra emelték annak valószínűségét, hogy 12 hónapon belül kontrakcióba fordul az aktivitás.


Philip Jefferson, a Fed Kormányzótanácsának tagja a megszokottnál enyhébb hangnemet ütött meg a Lee University tanulóinak tartott előadásán. Jefferson ugyan megemlítette, hogy a magas infláció minél hamarabb történő letörése a jegybank célja, de hozzátette, hogy a Fed-et is foglalkoztatja, hogy ne okozzon kárt a gazdaságban.

Japán-amerikai megállapodás az elektromos autók támogatásáról

Japán megegyezett az Egyesült Államokkal, hogy a távol-keleti országra is kiterjesztik az amerikai inflációcsökkentési törvény egyes rendelkezéseit. A megállapodás értelmében a Japánban kitermelt vagy feldolgozott nyersanyagokat használó elektromos járművek vásárlói is jogosultak lesznek az USA-ban az akár 7500 dolláros állami támogatásra.


Jack Ma, az Alibaba társalapítója nagyjából egy év távollét után visszatért Kínába. Az üzletember az után hagyta el az országot, hogy bírálta a vezetés technológiai vállalatokat sújtó intézkedéseit, és ezzel kiváltotta a hatóságok nemtetszését. A visszatérés egyes források szerint annak tudható be, hogy a kínai kormány a gazdaság megerősítése érdekében engedékenyebb kezd lenni a technológiai szektor vállalataival szemben.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben