Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Három nap, három százalékpont

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. március 24.   10:32

Erste kommentár Az elmúlt három napban 3 százalékpontot vert rá a forint a lengyel zlotyira. Ez jól hangzik, csak az a baj, hogy előtte meg 6 százalékot gyengült hozzá képest. Vagyis mégsem olyan nagy az öröm....

Erste kommentár

Az elmúlt három napban 3 százalékpontot vert rá a forint a lengyel zlotyira. Ez jól hangzik, csak az a baj, hogy előtte meg 6 százalékot gyengült hozzá képest. Vagyis mégsem olyan nagy az öröm. Viszont az elmúlt napok forint ralijának köszönhetően az EURHUF keresztárfolyam megérkezett a 20-30 napos mozgóátlagra, ami valószínűleg megállítja a száguldozást.


Mindeközben a DAX vagy éppen az S&P500 is a 20-30 napos mozgóátlagokon kalimpál, illetve most fordul le róla. A BUX a 20 és a 200 napos mozgóátlagba gabalyodott bele. Ugyanakkor a Nasdaq meglepő erőt mutatva a fent említett mozgóátlagok fölé emelkedett. Itthon az OTP fújja a passzátszelet, ami szinten megérkezett a 20-30 napos mozgóátlagokhoz, s így nem lepődünk meg, hogy korrigál a mintegy 10 százalékos rali után.


Szóval nem kell meglepődnünk a mai gyengélkedéseken, ami akár napokig is eltarthat. A sokkból való eszmélés valószínűleg ennyire volt elég az első körben. Ha nem lesz további esemény, márpedig azt gondoljuk, hogy nem, akkor az átmeneti lanyhulás után valószínűleg jöhetnek még jó napok.


A DAX és a BUX is csökkenést mutat ma délelőtt, de a fentiek alapján ezen nem lepődünk meg.

Vegyesen teljesítettek a tőzsdék

Az európai piacokon nem láthattunk egyértelmű irányt tegnap. A DAX-ot nagy volatilitás jellemezte, de végül ott zárta a napot, ahol elkezdte. Az Euro Stoxx 50 0,3%-ot emelkedett, a FTSE100 0,9%-ot csökkent.


Az amerikai tőzsdéket hullámvasútszerű mozgás jellemezte, aminek a végén a Nasdaq 1%-ot, a Dow 0,2%-ot, az S&P pedig 0,3%-ot emelkedett.


Ázsiában negatív volt a hangulat ma reggel. A Nikkei 0,1%-ot, a CSI300 0,3%-ot, a Hang Seng pedig 0,7%-ot csökkent.

Nyomást gyakorol a Raiffeisenre az EKB

A Reuters értesülései szerint az Európai Központi Bank az oroszországi tevékenységének megszüntetésére kérte fel a Raiffeisen Bankot. A lehetőségek között egyelőre az eladás, illetve az operáció bezárása is szerepel.

384-nél az EURHUF

Csütörtökön 387-en kezdte a napot az EURHUF kurzusa, majd fokozatos erősödést mutatott a magyar deviza az euró ellenében. A bankpiaci turbulenciák lecsengésével látszólag normalizálódhat a forint piaca is, ugyanakkor az elmúlt két hét eseményei és a hazai fizetőeszköz extrém volatilitása továbbra is indokolja a szigorú monetáris kondíciók fenntartását. Ma reggel 384 körül kereskednek a devizapárral. Jövő héten kedden tartja márciusi kamatdöntő ülését az MNB.

Ma a konjunktúra felmérések vannak a fókuszban

A nemzetközi devizapiacon a dollár további gyengülésével kezdődött a kereskedés, melynek eredményeként 1,092 felett is járt az EURUSD jegyzése. A Fed bejelentéseinek megemésztése mellett héja EKB-s kommentárok is érkeztek tegnap. Ezzel együtt délután korrekciót láttunk. A mai napon hangulatindexek mozgathatják az árfolyamokat tengeren innen és túl is. Ma reggel 1,083-nál jár a kurzus.

Gyengült az olaj ára, a dollár mozgatja az árfolyamot

A WTI 69,4, a Brent típusú kőolaj pedig 75,4 dollár volt ma reggel a májusi leszállításra, míg az Ural európai azonnali ára 52,7 dollárt tett ki. A kőolajpiacot jelentős hír nem mozgatta meg, a dollár erősödése okozott némi csökkenést az árfolyamokban. A piac figyeli a kínai és indiai fogyasztási adatokat, az utóbbi országban várható a legnagyobb keresletnövekedés a következő években. Az orosz kínálat sem változott az elmúlt néhány hétben annak ellenére, hogy a szankciók miatt a piac némi csökkenést várt az orosz szállításokban.

Az arany erős, az USA pénzügyminisztériumának üzeneteit értékeli a piac

Az arany 1.987 dollár volt ma reggel. A szerdai kamatemelés hatja át a hangulatot továbbra is. A befektetők emésztik Jerome Powell és Janet Yellen szavait. A pénzügyminiszter a pénzügyi kockázatokra és a bankszektor állapotára hívta fel a figyelmet, ami miatt az arany ismét keresett termék lehet. A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy vészforgatókönyveket dolgoznak ki, hogy támogassák a regionális bankokat, illetve a minisztérium megfontoltja, hogy garanciát nyújtson az összes bankbetétre.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben