Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jegybankok napja

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. március 23.   09:37

A végéhez közelít a Fed szigorítási ciklusa Jerome Powell az amerikai jegybank kamatdöntő ülését követően elmondta, hogy a banki káosz fényében fontolóra vették az emelések szüneteltetését is, de végül...

A végéhez közelít a Fed szigorítási ciklusa

Jerome Powell az amerikai jegybank kamatdöntő ülését követően elmondta, hogy a banki káosz fényében fontolóra vették az emelések szüneteltetését is, de végül 25 bázisponttal 5%-ra módosították az irányadó kamatot. Powell jelezte, hogy jelenleg további egy hasonló mértékű emelést terveznek, de a gazdasági adatok függvényében ez változhat. „Ha magasabbra kell emelnünk a kamatokat, akkor emelni fogunk" - mondta. A bankpiaci aggodalmak hatására azonban eleve szigorúbbá válnak a pénzügyi feltételek, ami megkérdőjelezi a további kamatemelések szükségességét.


Az is kiderült, hogy a Fed idén nem tervez kamatcsökkentést, de a befektetők ezt másképp látják. A piaci várakozások szerint az irányadó kamat decemberre 4,18% körüli szintre csökken.


Powell emellett hangsúlyozta az amerikai pénzügyi rendszer erősségét, az SVB bedőlése miatt a bank vezetőségét hibáztatta. Szerinte a betétesek biztonságban tudhatják a megtakarításaikat. A bankok helyzetéről Janet Yellen is megszólalt tegnap. A korábbi hírekkel ellentétben a pénzügyminiszter jelezte, hogy nem tervezik a betétbiztosítási limit megemelését.

Az európai jegybankoknál is nagyüzem van ma

A mai kamatdöntő ülésen a BoE várhatóan 25 bázisponttal emeli a jegybanki irányadó kamatot. Ahogy a többi nagy jegybank esetében, itt is az iránymutatás lesz majd az elsődleges. A piacok egy további 25 bázispontos kamatemelést még áraznak, de a második körül már erős a bizonytalanság.


Több európai jegybankár is az EKB kamatemelések folytatásának szükségességéről beszélt. Múlt héten Christine Lagarde még kimondottan óvatos volt, nem akart erős iránymutatást adni, de ahogy a piaci hangulat megnyugodott, úgy fogalmaztak meg egyre határozottabb álláspontot az EKB képviselői a kamatemelés folytatásáról.


A svájci jegybank ma reggel a vártnak megfelelően 50 bázisponttal 1,5%-ra emelte az alapkamatot.


Kamatdöntő ülést tart ma a norvég és a török jegybank is. Előbbi 25 bázisponttal tovább emelheti a kamatot. A török jegybanknál viszont nagy a bizonytalanság, a legtöbben a kamatotok tartására számítanak, de sokan vannak, akik 50 bázispontos vágást várnak.

Saját iparára koncentrálna Kína

Az feldolgozóipar fontosságát hangsúlyozta első országjáró útján Li Csiang frissen megválasztott kínai miniszterelnök. Li ezzel a Hszi Csin-ping által kijelölt önellátásra irányuló törekvéseket erősítette meg, miközben több jelentős gyárt is meglátogatott országszerte. Az ipari és vállalati vezetők körében tartott fórumon pedig a magas technológiai önállóságot, önellátást, valamint a tradicionális ipar fejlesztését emelte ki, mint a legfontosabb célokat.

Tovább veszi saját részvényeit az OTP

Az OTP 60.000 darab saját részvényt vásárolt 10.046 forintos átlagáron 2023. március 22-én. A részvényeket a javadalmazási politikája megvalósításához használja a bank.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok pluszban, az európaiak mínuszban voltak ma reggel.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben