Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A UBS veszi meg a Credit Suisse-t

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. március 20.   10:18

Erste kommentár Már legalább szerda óta tartottak a tárgyalások a UBS és a Credit Suisse között, de az események a hétvégén gyorsultak fel igazán. Ennek eredményeként tegnap este bejelentették,...

Erste kommentár

Már legalább szerda óta tartottak a tárgyalások a UBS és a Credit Suisse között, de az események a hétvégén gyorsultak fel igazán. Ennek eredményeként tegnap este bejelentették, hogy a UBS 3 milliárd svájci frankért felvásárolja a Credit Suisse részvényeit. Ezzel megszűnik a 166 éves bank függetlensége, és beolvad a szintén svájci nagytestvérbe, mely mérlegfőösszeg alapján körülbelül kétszerese. A tranzakció részvénycserével történik, minden 22,48 darab Credit Suisse részvény után jár 1 darab UBS részvény. A részvényesekkel szemben semmilyen kompenzációra nem számíthatnak azok a kötvénytulajdonosok, akik nagyon speciális, tőkeként viselkedő AT1 (additional tier 1) kötvényt birtokolnak. Ezek tipikusan intézményi befektetők, akik a kötvények megvásárlásával vállalták a kockázatot, hogy a tőkemegfelelés jelentős esésekor, vagy szabályozói döntés esetén elveszíthetik befektetésük értékét. Ez az összeg azonban nem jelentős rendszerszinten.


A lehető legzökkenőmentesebb átállást a svájci jegybank és az állam is támogatja garanciák nyújtásával. A svájci jegybank 100 milliárd értékű extra likviditást hajlandó nyújtani a UBS-nek, az állam pedig 9 milliárd svájci frankig hajlandó viselni a Credit Suisse-től átvett eszközökön esetlegesen keletkező veszteségeket. Mivel a felvásárlás a pénzügyi rendszer stabilitásának erősítése érdekében történik, így kivételesen nincs szükség a részvényesek jóváhagyására és a versenyhatóság sem fogja vizsgálni az összeolvadást. Így heteken belül várhatóan ténylegesen is egyesülhet a két bank. A UBS az eszközök teljes állományát és az ügyfeleket is átveszi.


A tranzakciót az EKB, a BoE, a Fed és az amerikai pénzügyminisztérium is támogatta és helyes döntésnek tartják, ezzel párhuzamosan kiemelve a pénzügyi rendszer stabilitását. Ezzel számos, a Credit Suisse-szel kapcsolatos kérdés végére pont került, ami segíthet csökkenteni az elmúlt időszak bizonytalanságát. A lépést pozitívnak tartjuk a pénzügyi stabilitás egésze szempontjából.


A UBS jelentős szinergiákat vár az egyesüléstől. A mostani tranzakcióval 4-5 helyet lépnek előre az európai banklistán. A UBS komoly tapasztalatokkal rendelkezik az akvizíciók kapcsán, hiszen hosszú fennállása óta már mintegy 370 intézményt vásárolt fel.

Pénteki esés

Pénteken is kitartott a negatív hangulat. A FTSE100 1%-ot, a DAX és az Euro Stoxx50 1,3%-ot esett. Továbbra is a pénzügyi szektor volt a leggyengébben teljesítő szegmens, és egyedül az IT tudott emelkedni.


A tengerentúlon is az eladók uralkodtak. A Nasdaq 0,7%-ot, az S&P 1,1%-ot, a Dow 1,2%-ot esett. Itt is a pénzügyi szektor és az ingatlan volt a leggyengébb láncszem. Bár itt is az IT teljesített legjobban, de még így is enyhén csökkent.


A ma reggel sem indult jól Ázsiában. A CSI300 0,5%-ot, a Nikkei 1,4%-ot, a Hang Seng 3,4%-t esett.

Megegyezés lehet az Evergrandéval kapcsolatban?

Nagy előrelépés történhet a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztőjének ügyében. A kínai Evergrande állítása szerint a hó végéig támogatást nyerhet a cég adósságának újrastruktúrálásáról szóló terve, melyet több belföldi és külföldi hitelező is támogat. A hitelezők hamarosan megismerhetik a pontos feltételeket, míg a bírósági tárgyalás így július 31-ére tolódott. A megegyezés óriási lépés lenne a hatalmas, 150 milliárd amerikai dollár értékű kínai bóvli kötvény piac számára.

400 felett az EURHUF

A negatív piaci hangulat következtében számos pozíciózárás történik, illetve történhet a feltörekvő piacok eszközeinek irányában, melyek közül a magyar deviza az egyik legsérülékenyebb. Ennek eredményeként pénteken is gyengült a forint az euró ellenében, ma reggel pedig már 400 felett jár az EURHUF kurzusa. Alapvetően a nemzetközi hangulat határozhatja meg a jegyzés alakulását a héten.

A Fed-re és a bankrendszerre figyelünk a héten

A nemzetközi devizapiacon a múlt hét utolsó napján enyhén gyengült a dollár az euró ellenében. A hetet 1,065 körül kezdi az EURUSD kurzusa. A héten a Fed döntése lesz a fókuszban, a jelenlegi konszenzus nagyjából fele-fele arányban a kamatok változatlanul hagyását és a 25 pontos emelést várja. Érdekes lehet, hogy a Fed miként kommentálja az elmúlt hetek bankpiaci eseményeit.

Nyomás alatt az olaj

A Brent 70,7, a WTI 64,8 dollár/hordó volt ma reggel a májusi határidőre, míg az Ural árjegyzése 48,9 dollárra esett azonnali leszállításra. Az árakra egyértelműen a hétvégén bejelentett bankfelvásárlás hatott, a Credit Suisse nevű svájci óriást a másik svájci bank, a UBS vásárolhatja meg. Azonban a kedélyek továbbra sem hűltek le, a befektetők aggódnak a pénzügyi nehézségek lehetséges tovaterjedése miatt. Az olajpiaci árak közti határidős árkülönbség gyakorlatilag eltűnt, a korábbi áremelkedést előrejelző backwardation helyett a határidős görbe gyakorlatilag kisimult. Az árakra az sem hatott, hogy Európában ismét szétnyíltak a dízel árrések, mivel Franciaországban országos finomítói sztrájk indult. Az árupiac is bizonytalan, a réz ára is jelentősen esett, mivel romlanak a növekedési kilátások.

Az arany szárnyal a Credit Suisse felvásárlása után

Az arany áttörte a 2000 dolláros szintet, ma reggel 2.005 dollár/uncia volt az árfolyam. A befektetők aggódnak a pénzügyi rendszer helyzete miatt. A héten Fed ülés lesz, a várakozások szerint 50 bázisponttal emelhet a jegybank, de egyre többen hangoztatják, hogy az emelés helyett kivárás jöhet a döntéshozók részéről. A gyors kamatemelés ugyanis láthatóan feszültséget okoz a bankrendszerben szerte a világon, ami miatt óvatosság indokolt. Az arany áremelkedését segíti, hogy az eszköz alulsúlyozott volt korábban, így most jelentős tőke indult meg ebbe az irányba.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Szigorú szavak, laza lépések
SZTORI

Szigorú szavak, laza lépések

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 25 bázispontos kamatcsökkentés lett: a jegybanki...

Tejár kilátások
AGRÁR SAROK

Tejár kilátások

Ha trendvonalat illesztünk rá, a magyarországi tejárak impozáns növekedést tudnak maguk mögött. Ez azonban már a múlt, a kérdés, miért üt nagyot...

2024. július 22.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben