Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A UBS veszi meg a Credit Suisse-t

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. március 20.   10:18

Erste kommentár Már legalább szerda óta tartottak a tárgyalások a UBS és a Credit Suisse között, de az események a hétvégén gyorsultak fel igazán. Ennek eredményeként tegnap este bejelentették,...

Erste kommentár

Már legalább szerda óta tartottak a tárgyalások a UBS és a Credit Suisse között, de az események a hétvégén gyorsultak fel igazán. Ennek eredményeként tegnap este bejelentették, hogy a UBS 3 milliárd svájci frankért felvásárolja a Credit Suisse részvényeit. Ezzel megszűnik a 166 éves bank függetlensége, és beolvad a szintén svájci nagytestvérbe, mely mérlegfőösszeg alapján körülbelül kétszerese. A tranzakció részvénycserével történik, minden 22,48 darab Credit Suisse részvény után jár 1 darab UBS részvény. A részvényesekkel szemben semmilyen kompenzációra nem számíthatnak azok a kötvénytulajdonosok, akik nagyon speciális, tőkeként viselkedő AT1 (additional tier 1) kötvényt birtokolnak. Ezek tipikusan intézményi befektetők, akik a kötvények megvásárlásával vállalták a kockázatot, hogy a tőkemegfelelés jelentős esésekor, vagy szabályozói döntés esetén elveszíthetik befektetésük értékét. Ez az összeg azonban nem jelentős rendszerszinten.


A lehető legzökkenőmentesebb átállást a svájci jegybank és az állam is támogatja garanciák nyújtásával. A svájci jegybank 100 milliárd értékű extra likviditást hajlandó nyújtani a UBS-nek, az állam pedig 9 milliárd svájci frankig hajlandó viselni a Credit Suisse-től átvett eszközökön esetlegesen keletkező veszteségeket. Mivel a felvásárlás a pénzügyi rendszer stabilitásának erősítése érdekében történik, így kivételesen nincs szükség a részvényesek jóváhagyására és a versenyhatóság sem fogja vizsgálni az összeolvadást. Így heteken belül várhatóan ténylegesen is egyesülhet a két bank. A UBS az eszközök teljes állományát és az ügyfeleket is átveszi.


A tranzakciót az EKB, a BoE, a Fed és az amerikai pénzügyminisztérium is támogatta és helyes döntésnek tartják, ezzel párhuzamosan kiemelve a pénzügyi rendszer stabilitását. Ezzel számos, a Credit Suisse-szel kapcsolatos kérdés végére pont került, ami segíthet csökkenteni az elmúlt időszak bizonytalanságát. A lépést pozitívnak tartjuk a pénzügyi stabilitás egésze szempontjából.


A UBS jelentős szinergiákat vár az egyesüléstől. A mostani tranzakcióval 4-5 helyet lépnek előre az európai banklistán. A UBS komoly tapasztalatokkal rendelkezik az akvizíciók kapcsán, hiszen hosszú fennállása óta már mintegy 370 intézményt vásárolt fel.

Pénteki esés

Pénteken is kitartott a negatív hangulat. A FTSE100 1%-ot, a DAX és az Euro Stoxx50 1,3%-ot esett. Továbbra is a pénzügyi szektor volt a leggyengébben teljesítő szegmens, és egyedül az IT tudott emelkedni.


A tengerentúlon is az eladók uralkodtak. A Nasdaq 0,7%-ot, az S&P 1,1%-ot, a Dow 1,2%-ot esett. Itt is a pénzügyi szektor és az ingatlan volt a leggyengébb láncszem. Bár itt is az IT teljesített legjobban, de még így is enyhén csökkent.


A ma reggel sem indult jól Ázsiában. A CSI300 0,5%-ot, a Nikkei 1,4%-ot, a Hang Seng 3,4%-t esett.

Megegyezés lehet az Evergrandéval kapcsolatban?

Nagy előrelépés történhet a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztőjének ügyében. A kínai Evergrande állítása szerint a hó végéig támogatást nyerhet a cég adósságának újrastruktúrálásáról szóló terve, melyet több belföldi és külföldi hitelező is támogat. A hitelezők hamarosan megismerhetik a pontos feltételeket, míg a bírósági tárgyalás így július 31-ére tolódott. A megegyezés óriási lépés lenne a hatalmas, 150 milliárd amerikai dollár értékű kínai bóvli kötvény piac számára.

400 felett az EURHUF

A negatív piaci hangulat következtében számos pozíciózárás történik, illetve történhet a feltörekvő piacok eszközeinek irányában, melyek közül a magyar deviza az egyik legsérülékenyebb. Ennek eredményeként pénteken is gyengült a forint az euró ellenében, ma reggel pedig már 400 felett jár az EURHUF kurzusa. Alapvetően a nemzetközi hangulat határozhatja meg a jegyzés alakulását a héten.

A Fed-re és a bankrendszerre figyelünk a héten

A nemzetközi devizapiacon a múlt hét utolsó napján enyhén gyengült a dollár az euró ellenében. A hetet 1,065 körül kezdi az EURUSD kurzusa. A héten a Fed döntése lesz a fókuszban, a jelenlegi konszenzus nagyjából fele-fele arányban a kamatok változatlanul hagyását és a 25 pontos emelést várja. Érdekes lehet, hogy a Fed miként kommentálja az elmúlt hetek bankpiaci eseményeit.

Nyomás alatt az olaj

A Brent 70,7, a WTI 64,8 dollár/hordó volt ma reggel a májusi határidőre, míg az Ural árjegyzése 48,9 dollárra esett azonnali leszállításra. Az árakra egyértelműen a hétvégén bejelentett bankfelvásárlás hatott, a Credit Suisse nevű svájci óriást a másik svájci bank, a UBS vásárolhatja meg. Azonban a kedélyek továbbra sem hűltek le, a befektetők aggódnak a pénzügyi nehézségek lehetséges tovaterjedése miatt. Az olajpiaci árak közti határidős árkülönbség gyakorlatilag eltűnt, a korábbi áremelkedést előrejelző backwardation helyett a határidős görbe gyakorlatilag kisimult. Az árakra az sem hatott, hogy Európában ismét szétnyíltak a dízel árrések, mivel Franciaországban országos finomítói sztrájk indult. Az árupiac is bizonytalan, a réz ára is jelentősen esett, mivel romlanak a növekedési kilátások.

Az arany szárnyal a Credit Suisse felvásárlása után

Az arany áttörte a 2000 dolláros szintet, ma reggel 2.005 dollár/uncia volt az árfolyam. A befektetők aggódnak a pénzügyi rendszer helyzete miatt. A héten Fed ülés lesz, a várakozások szerint 50 bázisponttal emelhet a jegybank, de egyre többen hangoztatják, hogy az emelés helyett kivárás jöhet a döntéshozók részéről. A gyors kamatemelés ugyanis láthatóan feszültséget okoz a bankrendszerben szerte a világon, ami miatt óvatosság indokolt. Az arany áremelkedését segíti, hogy az eszköz alulsúlyozott volt korábban, így most jelentős tőke indult meg ebbe az irányba.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben