Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

EKB: Erős az európai bankrendszer

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. március 17.   10:17

Erste kommentár Ahogy arra számítani lehetett, az EKB kamatdöntését követő sajtótájékoztatón több újságírói kérdés is érkezett az európai pénzügyi rendszer...

Erste kommentár

Ahogy arra számítani lehetett, az EKB kamatdöntését követő sajtótájékoztatón több újságírói kérdés is érkezett az európai pénzügyi rendszer helyzetére vonatkozóan. Az EKB elnöke és a bankfelügyeletért felelős alelnök is hangsúlyozta, hogy a bankrendszer ellenálló, az Eurózóna bankjai erős tőke- és likviditási helyzettel rendelkeznek. Koncentrációs kockázatokat sem látnak a bankoknál. Visszautasították a gyakran hangoztatott párhuzamot a 2008-2009-es helyzethez képest, kiemelve, hogy a jelenlegi bankrendszer sokkal erősebb, mint 10-15 évvel ez előtt volt, és felügyeletük is hatékonyabb.


A jegybank figyelemmel kíséri az eseményeket és szükség esetén készen áll azonnal beavatkozni, például extra likviditás nyújtásával. Ehhez széles eszköztár áll a jegybank rendelkezésére. Mivel jelenleg nem látják indokoltnak a jegybanki beavatkozást, így konkrét eszköz aktiválását nem jelentették be, de szükség esetén ez bármikor megtörténhet, nem csak kamatdöntő ülés alkalmával.


Más téma. A régiós indexek közül a BUX, a BUMIX, a CECE és a CETOP indexek átsúlyozására is ma kerül sor, hétfőtől már az új indexsúlyok lesznek érvényben. Az index átsúlyozás tipikusan a kereskedési idő végén szokott megnövekedett forgalmat generálni.

Fordult a világ

Annak ellenére mentek nagyot tegnap a részvénypiacok, hogy a tengerentúli kereskedés még mínuszban indult el. A Dow Jones volt a legszerényebb a fő indexek közül a maga 1,2%-os emelkedésével, az S&P 500 1,8%-ot, a Nasdaq pedig 2,5%-ot ugrott.


Európa is korrigált, a DAX 1,6%-ot, a FTSE 100 0,9%-ot javult, míg élen az Euro Stoxx 50 végzett 2 százalékos emelkedésével.


A jó hangulat Ázsiára is át ragadt, igaz a CSI300 csak visszafogott 0,5%-ot ment, azonban a Nikkei 1,2%-ot, a Hang Seng pedig 1,6%-ot tudott nőni a ma hajnali órákban.

Szolidaritást mutattak az amerikai bankok

Az amerikai bankok megállapodtak abban, hogy 30 milliárd dollár nem biztosított betétet helyeznek el a bajba jutott First Republic-nál a nyugalom helyreállítása érdekében. A JPMorgan, a Bank of America, a Citi és a Wells Fargo egyenként 5 milliárd dollárral járul hozzá, míg a Goldman és a Morgan Stanley fejenként 2,5 milliárd dollárral. Rajtuk kívül további öt másik bank szállt be a mentőakcióba. A First Republic a pozitív hírre ledolgozta a tegnapi 30%-os esését, és végül emelkedéssel zárt. A tőzsdezárás utáni órákban azonban ismét lefordult, miután a vezetőség bejelentette, hogy felfüggeszti az osztalékfizetést.

Jó híreket kézbesített a FedEx

A FedEx tegnap tőzsdezárás után számolt be a február végén zárult harmadik pénzügyi negyedévének eredményeiről. A logisztikai vállalat bevétele 22,2 milliárd dollár lett, ami némileg elmarad a várt 22,7 milliárdtól, de a részvényenkénti 3,41 dolláros tisztított eredmény jócskán felülmúlta az elemzők 2,71 dolláros becslését. A vezetőség megemelte az aktuális pénzügyi évre vonatkozó várakozását. Korábban 13-14 dollár közötti egy részvényre jutó nyereségre számítottak, amit most 14,6-15,2 dollárra módosítottak, miközben a piaci konszenzus mindössze 13,57 dollár volt. A vállalat árfolyama több, mint 11%-ot ugrott a tőzsdezárás utáni órákban.

Volatilis maradt tegnap a forint

Nagy utat járt be a forint az euróval szemben a tegnapi napon is a jóval kockázatkerülőbbé váló piaci környezetben. Az EURHUF kurzusa 393,4 és 401,4 között mozgott. Végül a zárás 394,4-en történt, ami 0,7%-os erősödést jelentett a szerdai 2%-os leértékelődés után. Egyelőre várhatóan továbbra is a nemzetközi tényezők mozgatják majd a kurzust, s maradhat az irány nélküli kereskedés.

Lassan erősödik az euró

A nemzetközi devizapiacon az erősödés irányába korrigált az euró tegnap, és a mai nyitásban is folytatódott a közös európai deviza lassú erősödése. Az EKB üzenetei megnyugtathatták a piacokat. Úgy tűnik, az európai jegybank nem tart attól, hogy az amerikai banki problémák rendszerszintű problémákhoz vezetnek Európában is. Az EURUSD kurzusa ma reggel már 1,066-on áll. A kurzust a továbbiakban a kockázati étvágy változásai fogják elsősorban meghatározni, miközben egyre inkább a Fed jövő heti kamatdöntő ülése lesz a fókuszban.

Alig változott az olaj ára, az OPEC jövő heti ülésére irányul a figyelem

A WTI 69, a Brent típusú nyersolaj pedig 75,1 dollár volt ma reggel hordónként a májusi lejáratra, míg az Ural jegyzése 49,9 dollár/hordó volt az európai piacokon azonnali leszállításra. A hét utolsó napján nem jelent meg olyan hír, ami érdemben változtatott volna az olajpiac megítélésén. A befektetők igyekeznek felmérni a kialakult pénzügyi piaci feszültségeket, illetve a jövő heti OPEC ülés várható döntését. Az FGE nevű elemzőház szerint az OPEC csökkentheti a termelést, ha 70 dollár alá esik a kőolaj ára. Az Energy Aspects ezzel szemben azt állítja, hogy a kartell kivár és megnézi, hogy miként végződik a mostani pénzügyi turbulencia. Az olaj a legrosszabb heti teljesítményét nyújtotta az elmúlt napokban, az árfolyamok egyelőre alig változtak a heti mélypontokhoz képest.

Az arany emelkedik, a jövő heti Fed ülésen már emelést várnak

Az arany 1.931 dollárig emelkedett ma reggel. A jövő heti Fed üléstől a befektetők 80%-a legalább 25 bázispontos emelést vár a heti tőkepiaci turbulencia ellenére. Egy-két napja volt olyan hang is, ami egyenesen kamatvágást jósolt. A dollár kamat emelkedett, a 10 éves hozam jelenleg 3,58%, a dollár pedig kismértékben erősödött a piacon. Fontos fejlemény, hogy a héten négy egymást követő napon is áramlott a tőke az arany ETF-ekbe, a felhalmozott fizikai arany mennyisége már háromhetes csúcson áll. Ez mutatja, hogy nő a nemesfém iránti bizalom.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben