Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Alacsonyan szállnak az amerikai légitársaságok

SZTORI
SZTORIPéntek ÁdámRészvényelemző2023. március 17.   09:21

Az amerikai légitársaságoknak egyelőre nem sikerült teljesen visszaszerezniük a befektetők bizalmát, noha visszatértek a nyereségtermeléshez. Nézzük, mit tartogat számukra a jövő.

Joe Biden elnök bejelentette, hogy nem tervezik meghosszabbítani a május 11-én lejáró Covid-vészhelyzetet, ezzel hivatalosan is lezárulhat a számos nehézséggel és korlátozással teli időszak az Egyesült Államokban. Mára a járvány visszaszorult, az emberek pedig visszatérhettek a megszokott életvitelükhöz. A járvány miatt világszerte bevezetett korlátozó intézkedések egyik legnagyobb vesztese kétségkívül a turizmus volt. A légitársaságok bevétele szinte lenullázódott, és a legnagyobbak is csak masszív állami támogatások segítségével tudták átvészelni ezt az időszakot. A befektetők elpártoltak ezektől a vállalatoktól, ami a részvények teljesítményében is megmutatkozott, az árfolyamuk a töredékére csökkent.

Úgy tűnik, hogy a légitársaságoknak egyelőre nem sikerült teljes mértékben visszaszerezniük a befektetők bizalmát. Annak ellenére, hogy a légiutas-forgalom a 2019-es szinthez közelít, és a vállalatok visszatértek a nyereséges működéshez, az árfolyamok kifejezetten mélyen vannak, a pandémia előtti szint alatt 40-50 százalékkal.

Ez első pillantásra mindenképp meglepő, a működési körülményeket figyelembe véve azonban valamelyest indokolt az óvatosság ezekkel a vállalatokkal szemben. 

Hiába érnek el rekordnak számító bevételt, a költségeik is nagymértékben növekedtek az elmúlt években.

Az olajárak megugrása jókora terhet rótt a légitársaságokra, mivel emiatt jóval nagyobb összeget voltak kénytelenek üzemanyagra fordítani. Most pedig, hogy az olajár mérséklődni látszik, a légitársaságok mégsem örülhetnek, mivel az árak a recessziós félelem miatt esnek. A gazdaság jelentősebb lassulása pedig a turisztikai ágazatot is negatívan érintené. Egyelőre azonban nem tapasztalható visszaesés a keresletben, az emelkedő jegyárak ellenére is rengetegen akarnak repülni. A fogyasztók inkább a termékeken spórolnak, és a szolgáltatásokra költenek többet.

A másik nehezítő körülmény a légitársaságok esetén a bérköltség kérdése. A világjárvány ideje alatt számos dolgozójuktól kénytelenek voltak megválni, akik egy része nyugdíjba vonult, a többiek más szektorokban próbáltak elhelyezkedni.

Az újranyitás után azonban munkaerőhiány lépett fel, ami jelenleg is tart. Főként a pilótákkal kapcsolatos helyzet nehéz, mivel őket a hosszú kiképzési idő miatt nem egyszerű pótolni. A dolgozók ezáltal jó alkupozícióba kerültek, így a vállalatok kénytelenek teljesíteni a fizetésemeléssel kapcsolatos követeléseiket, ha nem akarják, hogy elvándoroljanak, vagy éppen sztrájkba kezdjenek.

A Delta Air Lines például nemrég 18 százalékos azonnali, 2026-ig pedig összesen 34 százalékos béremelésről állapodott meg a pilótákat tömörítő szakszervezettel. A United Airlines hasonló nehézségekkel küzd, és a napokban jelezte, hogy a megugró bérek miatt az idei első negyedéve várhatóan veszteséges lesz, amit érthető módon csalódottan fogadott a piac. A fenti nehézségek ellenére érdemes kicsivel messzebbre tekinteni. 

Ha a teljes évet vizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy a várakozások szerint masszívan nyereséges lesz mindkét légitársaság, mivel a megnövekedő költségek nagy részét át tudják hárítani a fogyasztókra, a következő években pedig tovább javulhat a vállalatok eredményessége.

A cikk első alkalommal 2023. március 17-én jelent meg a Világgazdaság oldalán.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben