Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újabb 50 bázispontot emelt az EKB

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. március 17.   09:42

Egyértelmű iránymutatás hiányában nagyobb lehet a bizonytalanság a kamatpályát illetően Az EKB kitartott az eredeti elképzelése mellett és újabb 50 bázisponttal emelte az alapkamatot, miközben a piaci várakozások nagy bizonytalanságot...

Egyértelmű iránymutatás hiányában nagyobb lehet a bizonytalanság a kamatpályát illetően

Az EKB kitartott az eredeti elképzelése mellett és újabb 50 bázisponttal emelte az alapkamatot, miközben a piaci várakozások nagy bizonytalanságot mutattak. A jegybank ezúttal nem adott egyértelmű iránymutatást a kamatpályára vonatkozóan, és hangsúlyozta, hogy ez erősen adatfüggő. A kamatok meghatározásakor a makrogazdasági adatokat és a pénzügyi kondíciók alakulását is figyelembe veszik majd. A friss előrejelzés is a cél fölötti inflációt mutat, ami azért mégiscsak jelzésértékű lehet a kamatemelés folytatására nézve. Erős iránymutatás hiányában az eddigieknél nagyobb lehet a bizonytalanság a kamatpályát illetően, nagyóbb szóródást mutathatnak majd az előrejelzések. A piac jelenleg lassú kamatemelést áraz, ami kétszer 25 bázispontos emelést jelent, de a két emelés között akár pihenőt is tarthat a jegybank. A pénzügyi kondíciók a jegybanki irányadó kamat emelése nélkül is tovább szigorodhatnak a következő hónapokban.


Az idei évi inflációs előrejelzést 6,3%-ról 5,3%-ra, a jövő évit 3,4%-ról 2,9%-ra, a 2025-ös előrejelzést pedig 2,3%-ról 2,1%-ra csökkentették. Viszont az idei évi maginflációs előrejelzést 4,2%-ról 4,6%-ra emelték, vagyis az idénre várt jelentős inflációs csökkenés fő oka az energiaárak csökkenése lehet. A növekedési előrejelzések vegyesen változtak. Az idei növekedést 0,5%-ról 1,0%-ra emelték. A jövő évit 1,9%-ról 1,6%-ra, a 2025-öst 1,8%-ról 1,6%-ra csökkentették.

Jobban kézbe veszi az ország pénzügyeit a kínai vezetés

Központi Pénzügyi Bizottságot hoz létre a kínai vezetés az ország pénzügyi és technológiai folyamatainak felülvizsgálatára és felügyeletére. A lépés a Kommunista Párt „pénzügyi folyamatok felett centralizált és egyesített vezetését” hivatott erősíteni. A bizottság a pénzügyi stabilitásért és fejlődésért lesz elsősorban felelős, vezetője egyelőre nem ismert.

OTP: Az OBA visszatéríti a bankoknak a Sberbank csődje utáni rendkívüli befizetéseket

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) március vége előtt teljes mértékben visszatéríti a magyar bankoknak a Sberbank Magyarország felszámolásával összefüggésben a betétbiztosítási alapba teljesített rendkívüli befizetéseiket. Véleményünk: A Sberbank Magyarország sikeres szanálása után valószínűsíthető volt, hogy a magyar bankok visszakapják a Sberbank-ügyben teljesített rendkívüli befizetéseket. Az OTP 2022-ben összesen 10,4 milliárd forint negatív egyszeri tételt könyvelt el a Sberbank Magyarország felszámolásával kapcsolatban. Ebből következően feltételezzük, hogy az OTP hasonló nagyságrendű pozitív egyszeri tételt könyvel el korrekciós tételei között 2023 első negyedévben.

Előtörlesztette hitelét az ALTEO

Az ALTEO március 16-án teljes mértékben előtörlesztette a WAM által nyújtott 6 milliárd forint összegű kölcsönt. Vélemény: A tulajdonosi szerkezet változása kapcsán várható volt, hogy a WAM, mint eddigi nagytulajdonos a továbbiakban már nem kívánja hitelezni az ALTEO csoportot. Ráadásul a hitelfelvétel novemberi időpontja óta az európai gázárak nagyjából harmadára estek, ami jelentős működőtőke felszabadulást eredményez az ALTEO-nál.

BUX és CECE átsúlyozás

Március 20-án hétfőtől változik a BUX és a CECE kosár összetétele és súlyai is. Az átsúlyozás ma várható. A BUX esetében a MOL és Richter súlya emelkedik, míg az OTP és Magyar Telekom súlya is csökken. Ennek oka a súlyozási tényezők változása. Új tagként bekerül a Delta és a Zwack. A CECE a következő részvényekkel bővül: ALTEO, Mbank és PhotonEnergy.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a fő amerikai és európai határidős piacokon ma reggel.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben