Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

BEFEKTETÉS

Nyugtat a svájci jegybank

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉSNagy AndrásRészvényelemző2023. március 16.   10:54

Míg itthon tegnap kereskedési szünnap volt, a világban nem állt meg az élet. Sőt! A kedvezőtlen befektetői hangulat továbbterjedt Európára, elsősorban a Credit Suisse került a figyelem középpontjába, jelentős esést okozva az európai bankpapíroknál.

Este a svájci jegybank és a svájci pénzügyi felügyelet (FINMA) közös közleményben jelezték, hogy a hétvégén bedőlt amerikai bankoknak nincs közvetlen hatása a Credit Suisse-re vagy más svájci pénzintézetre. Továbbá, hogy a svájci nagybank megfelel a likviditási és tőkekövetelményeknek, sőt a szisztematikusnak minősített bankoktól elvárt többlet követelményeket is teljesíti. Már önmagában a közleménynek jelentős nyugtató hatása volt, de a svájci jegybank továbbment és extra likviditást is kínált a Credit Suisse-nek.

Egyébként a forintnak is nehéz napja volt tegnap. Jelentős gyengülést követően átmenetileg 400 fölött is járt az EURHUF devizapár jegyzése. A többi feltörekvő devizához képest is gyengén szerepelt a forint az elmúlt napokban. A mexikói pesóval viszont szokatlanul szoros együtt mozgás tapasztalható, ami segít megérteni a folyamatokat. Mindkét deviza magas kamattartalommal rendelkezik, amire jelentős long pozíciók épültek fel. Most, hogy a befektetők menekülnek a feltörekvő piaci devizákból, ez nagyobb arányú pozíciózárást eredményez az említett két devizánál, így az eladói nyomás nagyobb árfolyamgyengülést generál. Elméletileg ez a hatás azonban csak átmeneti, és csak addig jelentkezik, amíg tart a kötések zárása. Ma a likviditás visszatérésével és a befektetői hangulat javulásával már erősödik a forint.

Az elmúlt napok eseményeinek egy fontos hatása lehet a világra. A Fed, és várhatóan a többi jegybank is visszalép a kamatok gyors emelésétől. Ennek viszont az lehet az eredménye, hogy az infláció tartósan velünk maradhat, ami fékezheti a következő évek gazdasági aktivitását.

Címlapkép: Shutterstock

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben