Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nyugtat a svájci jegybank

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. március 16.   10:33

Erste kommentár Míg itthon tegnap kereskedési szünnap volt, a világban nem állt meg az élet. Sőt! A kedvezőtlen befektetői hangulat továbbterjedt Európára, elsősorban a Credit Suisse került a figyelem középpontjába,...

Erste kommentár

Míg itthon tegnap kereskedési szünnap volt, a világban nem állt meg az élet. Sőt! A kedvezőtlen befektetői hangulat továbbterjedt Európára, elsősorban a Credit Suisse került a figyelem középpontjába, jelentős esést okozva az európai bankpapíroknál. Este a svájci jegybank és a svájci pénzügyi felügyelet (FINMA) közös közleményben jelezték, hogy a hétvégén bedőlt amerikai bankoknak nincs közvetlen hatása a Credit Suisse-re vagy más svájci pénzintézetre. Továbbá, hogy a svájci nagybank megfelel a likviditási és tőkekövetelményeknek, sőt a szisztematikusnak minősített bankoktól elvárt többlet követelményeket is teljesíti. Már önmagában a közleménynek jelentős nyugtató hatása volt, de a svájci jegybank továbbment és extra likviditást is kínált a Credit Suisse-nek.


Egyébként a forintnak is nehéz napja volt tegnap. Jelentős gyengülést követően átmenetileg 400 fölött is járt az EURHUF devizapár jegyzése. A többi feltörekvő devizához képest is gyengén szerepelt a forint az elmúlt napokban. A mexikói pesóval viszont szokatlanul szoros együtt mozgás tapasztalható, ami segít megérteni a folyamatokat. Mindkét deviza magas kamattartalommal rendelkezik, amire jelentős long pozíciók épültek fel. Most, hogy a befektetők menekülnek a feltörekvő piaci devizákból, ez nagyobb arányú pozíciózárást eredményez az említett két devizánál, így az eladói nyomás nagyobb árfolyamgyengülést generál. Elméletileg ez a hatás azonban csak átmeneti, és csak addig jelentkezik, amíg tart a kötések zárása. Ma a likviditás visszatérésével és a befektetői hangulat javulásával már erősödik a forint.


Az elmúlt napok eseményeinek egy fontos hatása lehet a világra. A Fed, és várhatóan a többi jegybank is visszalép a kamatok gyors emelésétől. Ennek viszont az lehet az eredménye, hogy az infláció tartósan velünk maradhat, ami fékezheti a következő évek gazdasági aktivitását.

Tegnap ismét az eladók domináltak

Ismét feltámadt a félelem a tőzsdéken, a tengerentúlon nagy eséssel indult a kereskedés, és csak a záráshoz közeledve enyhült valamelyest a hangulat. Az S&P 0,7%-ot, a Dow 0,9%-ot csökkent, míg a Nasdaq 0,1%-ot emelkedett. Megütötték az energiaszektort, és a pénzügyi vállalatok is estek.


Európában is szenvedtek a tőzsdék, a DAX 3,3%-ot, a az FTSE 100 3,8%-ot, az EuroStoxx 50 pedig 3,5%-ot esett.


Ezek után nem meglepő, hogy Ázsiában sem volt jó a hangulat ma reggel. A CSI300 1,2%-ot, a Nikkei 0,8%-ot, a Hang Seng pedig 1,7%-ot csökkent.

Hamarosan eldőlhet a bajba jutott bankok sorsa

Az SVB és a Signature Bank irányítását átvevő Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (FDIC) felkérte a két bank megvásárlásában érdekelt vállalatokat, hogy holnapig tegyenek ajánlatot. A hírek szerint a First Republic vezetősége is mérlegeli az eladást a likviditási problémák miatt, miközben a bank hitelminősítését az S&P és a Fitch is a bóvli kategóriába sorolta.

Jól teljesített az Adobe

Az Adobe árfolyama 5%-kal emelkedett tegnap a piaczárás utáni kereskedés során, miután a szoftvergyártó negyedéves számai felülmúlták a Wall Street becsléseit. A vállalat 4,66 milliárd dolláros bevételt ért el, szemben az elemzők által várt 4,62 milliárd dollárral. A nyereség 3,80 dollár volt részvényenként, ami szintén jobb a várt 3,68 dollárnál.

Friss portfóliójától várja a növekedést a BMW

A várakozásoknál jobb éves előrejelzést tett közzé tegnap a BMW. Az autógyártó szerint a növekedés motorja elsősorban a luxus modellek és az elektromos járművek lesznek. Az EBIT-marzs 8-10% között alakulhat, ami valamelyest jobb a tavalyi szintnél, és ezzel pozitív meglepetést okozott a lassulást váró elemzők körében. A cég véleménye szerint a friss portfóliójukkal képesek lesznek hatékonyan befolyásolni a piaci árakat, melyet főleg a prémium modellek esetén használhat ki a BMW. Az autógyártó tavaly duplázta eladott elektromos járműinek számát, idénre pedig azt várja, hogy a tavalyi 9%-ról 15%-ra nő az összes eladott autók között az EV-k aránya.

Erős növekedést vár az EON a következő években

A vállalat előrejelzéséből kiderül, hogy a vezetőség optimista a jövőt illetően. 2027-ig 9 milliárd euróra növekedhet az EBITDA eredmény, ami 20%-kal haladja meg az idei évre vonatkozó elemzői várakozást. Az osztalékot évente 5%-kal emelhetik. Ugyanebben az időszakban 97 eurócentes tisztított részvényenkénti nyereségre számít az EON.

Zuhant a forint a nemzeti ünnepen

Tegnap a hazai kereskedési szünnapon még 390 alatt nyitott a forint az euró ellenében, majd 400 felett is járt a magyar deviza, végül 397-nél tért nyugovóra az EURHUF kurzusa. Ma reggel további korrekciót látunk eddig. A forint meglehetősen magas bétájú eszköz, ami kimondottan érzékenyen reagál a külső sokkokra, melynek negatív kihatásait a mostanihoz hasonló bizonytalanság uralta időszakokban érezhetjük leginkább.

Nem csitul a vihar a nemzetközi vizeken, ma az EKB nyilatkozik

A nemzetközi devizapiacon szerdán 2%-ot erősödött a dollár az euróval szemben, ugyanakkor ma, a tegnapi mélyponthoz képest már 1%-kal gyengébb szinten van az amerikai deviza. A negatív hangulat erőteljesen átterjedt Európára is. Nehéz helyzetben van az EKB. Bár korábban már beharangozták az 50 pontos emelést, az elmúlt napok eseményei háttérbe szoríthatják az infláció elleni küzdelmet. Döntés magyar idő szerint ma 14:15-kor várható, Lagarde sajtótájékoztatója pedig 14:45-kor kezdődik.

Zuhan a nyersolaj

Tegnap hatalmasat esett a nyersolaj ára, és 15 havi mélypontot értek el a jegyzések. A WTI 68,3, a Brent típusú kőolaj pedig 74,1 dollár volt ma reggel hordónként, az Ural 48,9 dollárig zuhant azonnali leszállításra. A bankrendszer bizonytalansága, mely először a kaliforniai SVB-t érintette, tegnap már Európába is átragadt. A befektetők aggódnak, hogy a banki nehézségek miatt jelentősen lassul a globális gazdasági aktivitás, ami visszahathat az olajkeresletre. Az OPEC szerint a nyugati gazdaságok felől gyengébb keresleti jelzések érkeznek, az IEA is elmondta, hogy a második negyedévben többlet lesz a globális olajpiacon, ami az év végével hiányba csaphat át, ha újra nő az aktivitás. Emiatt az olajpiac is pesszimistává vált rövidtávon.

A mostani hangulat nyertese az arany

Az arany jegyzésára 1.916 dollárra ugrott meg. A befektetők eladták kockázatos eszközeiket és biztonságosnak tekintett nemesfémeket és devizákat vásárolták. Az aranyat az is segítette, hogy az amerikai termelői árak csökkentek februárban, míg a 10 éves dollár hozam tovább süllyedt, jelenleg 3,54%. A Fed-nek nehéz lesz a jövő héten dönteni, amikor az irányadó kamatok alakítását mérlegeli, mivel a fogyasztói árak növekedése magas, az infláció egy része nem csökken, ami egyértelműen a szigorítás felé mozdítja a döntéshozókat, miközben a bankrendszert láthatóan megviseli a magasabb kamatszint. A piac egyelőre abban bízik, hogy a Fed nem lép, kivár, de a bizonytalanság jelentős a piacon a korábban egyértelmű döntéssel szemben.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Várt feletti eredmény a Richtertől
PIACI HÍREK

Várt feletti eredmény a Richtertől

A Richter ma reggel tette közzé 2024 első negyedéves számait. Az...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben