Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Célt ért a Fed üzenete

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. március 9.   09:53

Erste kommentár Az elmúlt hónapokban folyamatos ellentmondás húzódott a piaci várakozások és a Fed kommunikációja között. Bár a Fed folyamatosan olyan üzeneteket küldött, ami alapján nem...

Erste kommentár

Az elmúlt hónapokban folyamatos ellentmondás húzódott a piaci várakozások és a Fed kommunikációja között. Bár a Fed folyamatosan olyan üzeneteket küldött, ami alapján nem várható idén a kamatok csökkentése, a piac csak nem akarta ezt elhinni és az év második felére kitartóan kamatcsökkentést árazott. Eddig.


Február és március során a vártnál erősebb gazdasági adatok hatására folyamatosan emelkedtek a kamatvárakozások, és az elmúlt két napban Jerome Powell két meghallgatásának hatására jövő év elejére csúszott át az első kamatcsökkentés árazásának időpontja. Ezzel a piaci árazások összhangba kerültek a Fed iránymutatásával.


Közben nemcsak Amerikában, de az EKB esetében is kitartóan emelkednek a kamatemelési várakozások, most már közel 170 bázispontnyi további kamatemelést áraz a piac, és a várt tetőzés is kitolódott az őszi hónapokra.

Bátortalan emelkedés

Visszafogott emelkedést mutattak tegnap az európai részvényindexek. A FTSE100 0,1%-ot, az Euro Stoxx50 0,2%-ot, a DAX 0,5%-ot emelkedett. A szektorok többsége emelkedett. Legjobban az IT teljesített, leggyengébben pedig az egészségügy és az ingatlan szektor szerepelt.


Amerikában is óvatos emelkedés volt látható. Az S&P 1%-ot, a Nasdaq 0,4%-ot emelkedett. A Dow viszont 0,2%-ot csökkent. A tengerentúlon az ingatlan szektor szerepelt a legjobban, a leggyengébb pedig az energiaszektor volt.


Hasonló kereskedési minta érvényesült ma reggel Ázsiában is. A Hang Seng 0,1%-ot, a Nikkei 0,6%-ot emelkedett, miközben a CSI300 0,2%-ot csökkent.

378-nál az EURHUF

Tegnap az inflációs adatok nem hoztak érdemi változást a hazai devizapiacon, ugyanakkor a jegybankelnök parlamenti beszéde nagyot szólt. Matolcsy György élesen bírálta a fiskális politikát, és elmondása szerint elvi ellentét van a gazdaságpolitika két fő ága között. Ezután rendesen beleadtak a forintba, 381 fölé gyengült az euróval szemben, de a nap végére visszatért a jegyzés a 378-as szinthez.

Ma a segélykérelem adatok lesznek a fókuszban

A nemzetközi devizapiacon tegnap megállt a dollár szárnyalása, sem a revideált európai GDP-adatok, sem a Fed Bézs könyve nem hozott érdemi elmozdulást. Ma a reggeli órákban 1,055 körül zajlik a kereskedés az EURUSD piacán. Csütörtökön főként a tengerentúlra lesz érdemes figyelni: a szokásos, heti segélykérelem adatok lehetnek a fókuszban.

Nem változott a kőolaj ára, a piac a Fed elnök beszédét emészti

A WTI 76,8, a Brent 82,5 dollár/hordó volt ma reggel a májusi leszállításra, míg az Ural azonnali ára 59 dollárra esett. Az olajpiacra leginkább még mindig a Fed elnök, Jerome Powell beszédének van hatása, melyben a kamatok további emeléséről és az infláció megfékezéséről beszélt. Daniel Yergin, a S&P Global elnöke és az egyik legismertebb olajipari szaktekintély szerint az idei év legfontosabb fejleménye a kínai kereslet és az orosz olajtermelés mellett a Fed kamatpolitikája lesz. Az USA nyersolaj készlete meglepetésre 1,7 millió hordóval esett a múlt héten az EIA adatai szerint. Ez több hét után az első készletcsökkenés, de a piacra nem volt jelentős hatása a hírnek, mivel az a Fed politikájával volt elfoglalva. A kereskedők 5,75%-os irányadó dollár kamatra várnak az év végével, ami 1%-kal magasabb a mostani szintnél.

Az arany ára nem változott, a piac a Fed-re figyel

Az arany 1.814 dollár volt ma reggel. A piac továbbra is Jerome Powell beszédét elemzi, melyben az amerikai jegybank elnöke további kamatemelések fontosságáról beszélt. A március második felében esedékes monetáris tanácsi döntés valószínűleg 50 bázispontos szigorításról fog szólni, amit már áraz a piac. A héten pénteken lesz munkaerőpiaci adat az Egyesült Államokból, ami szintén befolyásolhatja a jegybank lépését. Az arany szenved a magasabb kamatoktól, a pénzügyi befektetők látványosan fordulnak el a nemesfémtől.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben