Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

A sikeres befektetés sztoikus útja: Az erény és a fegyelem felvállalása

SZTORI
SZTORIRebák AttilaAdvisory és Kiemelt Szegmensek Támogatási Vezető2023. március 6.   10:28

A sztoicizmus ősi filozófiai irány, amelyet évezredek óta gyakorolnak, elvei ma is aktuálisak. A kontroll kettőssége és a sztoicizmus négy erénye az élet számos területén alkalmazható, beleértve a vagyonkezelést is. Ebben a cikkben azt vizsgálom meg, hogyan használhatóak ezek az elvek a befektetésben, és hogyan segíthetnek egy sikeres portfólió létrehozásában és karbantartásában.

A kontroll kettősége

Az irányítás dichotómiája a sztoicizmus egyik központi elve. Azt állítja, hogy az életben kétféle dolog létezik: olyan dolgok, amelyeket mi irányíthatunk, és olyanok, amelyeket nem. A sztoikusok úgy vélték, hogy a boldogság és az életben való kiteljesedés kulcsa az, hogy azokra a dolgokra összpontosítunk, amelyeket irányítani tudunk, és elengedjük azokat, amelyeket nem tudunk irányítani.

A befektetésben sok olyan dolog van, amit nem tudunk befolyásolni. Például nem tudjuk befolyásolni a piac teljesítményét, nem tudjuk befolyásolni a gazdasági feltételeket és más befektetők viselkedését. Vannak azonban olyan dolgok, amelyeket ellenőrizhetünk, például a befektetési stratégiánkat, a kockázattűrő képességünket és az eszközallokációnkat.

Ha azokra a dolgokra összpontosítunk, amelyeket ellenőrizhetünk, stabilabb befektetési portfóliót hozhatunk létre és nagyobb az esély, hogy elérjük befektetési céljainkat. Például diverzifikálhatjuk befektetéseinket különböző eszközosztályok között, hogy csökkentsük a piaci ingadozások hatását. Világos befektetési célokat is kitűzhetünk, és fegyelmezett befektetési stratégiát hozhatunk létre, amely segít a pályán maradni.

A sztoicizmus négy erénye

A sztoicizmus négy erénye a bölcsesség, a bátorság, az igazságosság és az önuralom. Ezeket az erényeket tekintették a jó élet, a belső béke és a kiteljesedés elérése kulcsának. Nézzük meg közelebbről, hogyan alkalmazhatók ezek az erények a befektetésben.

Bölcsesség

A bölcsesség elengedhetetlen a helyes befektetési döntések meghozatalához. Alapos kutatással és elemzéssel megalapozott döntéseket hozhatunk, amelyek nagyobb valószínűséggel vezetnek hosszú távú sikerhez. Ez magában foglalhatja egy vállalat pénzügyi kimutatásainak elemzését, üzleti modelljének és versenyhelyzetének megértését, valamint növekedési potenciáljának és piaci trendjeinek értékelését.

A kutatás mellett a bölcsességhez az is hozzátartozik, hogy nyitottnak kell lenni a tanulásra és az új információkhoz való alkalmazkodásra. A piaci trendek és a gazdasági feltételek naprakész ismeretében szükség szerint módosíthatjuk befektetési stratégiánkat, hogy elérjük befektetési céljainkat.

Bátorság

A bátorság elengedhetetlen ahhoz, hogy a befektetés során kiszámított kockázatot vállaljunk. Ha hajlandóak vagyunk új kihívásokat és lehetőségeket felvállalni, hosszú távon nagyobb hozamot érhetünk el. Fontos azonban, hogy a bátorságot egyensúlyba hozzuk az óvatossággal, ami azt jelenti, hogy a befektetési céljainkhoz és a kockázattűrő képességünkhöz igazodó, kiszámított kockázatokat vállalunk.

Például a feltörekvő piacokra való befektetés további kockázatvállalással járhat, de hosszú távon nagyobb hozamot is eredményezhet. Azzal, hogy hajlandóak vagyunk vállalni ezeket a kockázatokat, elérhetjük befektetési céljainkat és sikeres befektetési portfóliót építhetünk.

Igazságosság

A sikeres tőkepiaci szereplők már jóval az ESG megjelenése előtt felismerték, hogy azok az igazán jó hosszú távú befektetések, amelyek minden érdekelt szempontját figyelembe veszik. Több tanulmány bizonyította, hogy azok a társaságok, akik partnerként kezelik a cég életében részt vevőket (munkavállalók, beszállítók és vevők) hosszabb távon jobb tőkearányos nyereséget és magasabb hozamot biztosítanak, mint akik ezeket az elveket nem veszik figyelembe.

Önkontroll

Az önkontroll elengedhetetlen ahhoz, hogy elkerüljük az impulzív vagy érzelmi döntéseket, amelyek károsíthatják befektetési portfóliónkat. Ha fegyelmezettek maradunk és befektetési céljainkra összpontosítunk, elkerülhetjük, hogy rövid távú piaci ingadozások vagy érzelmi reakciók alapján hozzunk döntéseket.

Például, ha a piac visszaesést tapasztal, fontos, hogy hosszú távú befektetési céljainkra összpontosítsunk, és elkerüljük, hogy pánikba essünk, vagy félelemből eladjuk befektetéseinket. Ha fegyelmezettek maradunk és hosszú távú perspektívát tartunk fenn, akkor átvészelhetjük a piaci ingadozásokat, és idővel nagyobb hozamot érhetünk el.

„A boldogság és a szabadság egy elv világos megértésével kezdődik. Néhány dolog a te irányításod alatt áll. És van, ami nem.” - Epiktétosz

Elsőre talán nem nyilvánvaló a kapcsolat a Sztoicizmus és a befektetések között, meggyőződésem viszont, hogy ezek az elvek hasznos segítséget nyújtanak a pénzügyi életben.

 

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben