Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

0,4 százalékkal nőtt a gazdaság a negyedik negyedévben

SZTORI
SZTORINyeste OrsolyaVezető makrogazdasági elemző2023. március 3.   09:29

Közzétette a KSH a tavalyi negyedik negyedéves GDP részleteit. A gazdaság teljesítménye az előzetes gyorsbecslésnek megfelelően 0,4 százalékkal csökkent október-decemberben, míg az éves növekedési ráta tovább lassult, 0,4 százalékra a harmadik negyedév 4 százalékáról.

Tavaly a gazdaság fokozatosan, negyedévről negyedévre veszítette el a lendületét. Az első félév dinamikus bővülését még nagyban támogatta az Covid utáni újranyitás lendülete és az expanzív fiskális politika. A második felévben már egyre inkább érezhető vált a megnövekedett energiaárak termelésre gyakorolt negatív hatása, míg a folyamatosan gyorsuló infláció egyre jobban fékezte a fogyasztást. Mindeközben a fiskális politika is takarékosságra kényszerült, illetve az emelkedő kamatkörnyezet is negatívan érintette a növekedést. A tavalyi év egészében a GDP éves szinten 4,6 százalékkal bővült.

A negyedik negyedévben termelői oldalról alapvetően – persze a megelőző negyedéveknél kisebb mértékben - az ipar és a szolgáltatások támogatták a bővülést. Az ipar növekedéshez való hozzájárulása 0,5, a szolgáltatásoké 1,7 százalékpont volt. Ez utóbbin belül a legerőteljesebb növekedés a szállítás, raktározás, valamint a humán-egészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ágakban történt. Ugyanakkor a mezőgazdaság növekedést visszafogó mértéke 1 százalékpontos volt.  

Felhasználói oldalon a háztartások végső fogyasztásának pozitív hozzájárulása megmaradt az év utolsó negyedévében is, 1%-os volt. Ez az előző három negyedévhez képest már jóval visszafogottabb fogyasztás-bővülésről tanúskodik. A bruttó felhalmozás ugyanakkor 0,6 százalékponttal csökkentette a növekedést. A nettó export hozzájárulása pozitív, 0,5 százalékpontos volt, a szolgáltatások külkereskedelmének köszönhetően, míg az áruk esetében kissé negatív volt a hozzájárulás.

Ami a kilátásokat illeti, az idei évre várt éves növekedési előrejelzésünket nemrég 1 százalékra emeltük a korábbi 0,2 százalékról. A pozitív irányú változtatás oka elsősorban a globális növekedési kilátásoknak az utóbbi időszakban bekövetkezett kedvező fordulata volt, ami a javuló exportkilátásokon keresztül segíti a hazai GDP bővülését. Az év elején azonban még marad a gyenge teljesítmény – a lokális mélypontja körül járhat most a gazdaság - s az első negyedévben a GDP minden bizonnyal éves alapon is negatívba csúszik. E mögött leginkább a tovább mérséklődő belső keresleti elemek állnak majd, köszönhetően a restriktív kamatkörnyezetnek és a még mindig magas inflációnak. Az árdinamika mérséklődésével párhuzamosan a második negyedévtől számíthatunk a gazdaság meglódulására, melyet főként majd az év második felében a remélhetőleg javuló világgazdasági konjunktúra is támogat majd.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben