Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A jegybankárok nem engednének a magas kamatszintből

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. március 2.   09:23

Az 50 bázispontos emelés sincs kizárva Két Fed jegybankár is a magas kamatkörnyezet szükségességéről nyilatkozott tegnap. Raphael Bostic atlantai Fed-vezér ugyan a most már „alacsonynak” számító 5-5,25%-os...

Az 50 bázispontos emelés sincs kizárva

Két Fed jegybankár is a magas kamatkörnyezet szükségességéről nyilatkozott tegnap. Raphael Bostic atlantai Fed-vezér ugyan a most már „alacsonynak” számító 5-5,25%-os sávot tartja célnak, azonban ezt a szintet még 2024-ben is sokáig fenntartaná, hogy a szigorú monetáris politika a jelenleginél egyensúly-közelibb helyzetbe hozza a kínálatot és a keresletet. Minneapolisi kollégája, Neel Kashkari egyaránt nyitott a 25, illetve az 50 bázispontos emelésre is a Fed márciusi ülésén, ugyanis szerinte nem az emelés mértéke a fontos, hanem a döntéshozók előrejelzése, illetve dot-plotja, ami azt mutatja meg, hogy miként képzelik el a Fed alapkamatának alakulását a következő néhány évben. Kashkarit leginkább az zavarja, hogy a kamatemelések ellenére az USA szolgáltatószektorában nem tapasztalható lassulás, illetve, hogy a jelenlegi bérnövekedés túl nagy ahhoz, hogy fenntartható legyen a 2%-os jegybanki inflációs cél.


Továbbra is borúlátóak a feldolgozóipari beszerzési menedzserek Amerikában. Az S&P BMI-je 47,8 pont volt januárban, és a megkérdezett elemzők nem vártak ebben változást, azonban a februári adat 47,3 pontra mérséklődött. Az ISM feldolgozóipari indexe ugyan javulni tudott háromtized pontot a januári 47,4-ről, de nem érte el az elemzők 48 pontos várakozását.

Németországban is emelkedett az infláció

A francia és a spanyol adat után tegnap a német infláció is magasabb lett a vártnál. A harmonizált inflációs mutató a korábbi 9,2%-ról 9,3%-ra emelkedett, miközben az elemzői konszenzus arra számított, hogy 9%-ra fog fékeződni. Elsősorban a növekvő élelmiszer- és a szolgáltatás árak a felelősek az emelkedő inflációért. Miután három nagy gazdaság is a vártnál magasabb inflációs adatot tett közzé, így valószínűleg a ma 11:00-kor megjelenő eurózónás infláció is kellemetlen meglepetést fog okozni.

Megugró chipkészletek jelzik a gazdaság lassulását

A dél-koreai ipari termelés a várt 9,5% helyett éves szinten 12,7%-os visszaesést mutatott januárban. Az ország félvezető-készletei 28%-kal ugrottak meg decemberhez képest, éves szinten pedig 39,5%-kal nőttek az év első hónapjában.

Az ALTEO kidolgozta a zöld finanszírozási keretrendszerét

Az ALTEO tegnap jelentette be, hogy kidolgozta és felállította saját zöld finanszírozási keretrendszerét, amelyet a Deloitte véleményezett, mint külső szakértő. Ezzel lehetővé válik zöld kötvények kibocsátása és zöld hitelek felvétele, zöld célokhoz kötötten. Vélemény: A lépés pozitív, hiszen jelentős érdeklődés van manapság a zöld kötvények iránt. Így azon túlmenően, hogy a jövőben egy-egy zöld kötvény kibocsátás nagyobb befektetői kört vonzhat, az árazásban is valószínűleg lecsapódik, mintegy 10-30 bázisponttal alacsonyabb hozamszint megvalósulásával, a nem zöld kötvény kibocsátáshoz képest. A pozitívum inkább abban nyilvánul meg, hogy könnyebbé válik a jövőbeli projektek finanszírozása, a hitelbevonáson keresztül. A hír egyértelműen pozitív, ugyanakkor a részvények fair értékére nincs jelentős hatással a jelen pillanatban.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak ma reggel a határidős indexek.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben