Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Tetőzhetett a magyar infláció, de hosszan velük marad

PODCAST
PODCAST2023. március 1.   16:38

A Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülésén papírformadöntés született, mivel maradt a 13 százalékos alapkamat, és az effektív kamatnak számító 18 százalékos egynapos betéti gyorstender kamata is. A Trend FM Reggeli Monitor című műsorában Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője ezt úgy kommentálta, hogy érezhetően elhúzódó magas inflációra számít a jegybank, de a magyar fogyasztói árindex vélhetően tetőzhetett.

A jegybank üzenete szigorú hangvételű maradt. Fennmaradnak az október közepén kialakított monetáris eszköztár főbb elemei. „Hónapokig magasan tetőző infláció maradhat Magyarországon, amit érdemben már nem befolyásol majd az, ha áprilisban tényleg kivezetik az alapvető élelmiszerek területén az árstopokat” – mondta el a műsorban meglátásait Nyeste Orsolya, Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint mivel nincs egyelőre érdemileg megugró hitelkereslet a magyar gazdaságban, így az emelkedő kereskedelmi banki tartalékráta sem egyértelműen monetáris szigorítás, pláne nem úgy, hogy az MNB a tartalékalap 2,5 százalékára nem fizet kamatot, a 7,5 százalékának megfelelő rész után továbbra is az alapkamatot, 13 százalékot fizet, míg – a nagyobb igénybevétel ösztönzése érdekében – a választható tartalékra az alapkamat helyett az egynapos betéti gyorstender kamatát, vagyis a 18 százalékot fizeti. A banki tartalékráta 10 százalékra emelkedik majd. Az Erste elemzőinek várakozása szerint az infláció idehaza érdemben nyártól kezdhet csökkeni.

Közben Franciaországban, Spanyolországban, illetve az eurózóna majd összes tagállamában megtorpant az infláció csökkenése, és a várakozásoknál néhány tizedszázalékkal magasabbak lettek az adatok. Mindezek hatására emelkedtek a kamatemelési várakozások az Európai Központi Bankkal szemben. „Az év eleji átárazások, az ilyenkor meglépett béremelések emelhették meg újra az eurót használó országokban az inflációt. A dezinflációs folyamat nem feltétlenül tört meg, de az áremelkedés mértékének csökkenése egy hosszabb időszakot vesz majd igénybe. Az Európai Központi Bank márciusban további 50 bázispontot biztos, hogy emel majd az alapkamaton. Utána viszont nagy kérdés, hogy milyen irányba folytatódik a monetáris szigorítás, mert maguk a jegybankárok sem egységesek” – értékelte a helyzetet Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője.

A beszélgetésben még szó volt arról, hogy:

  • Nagy bizonytalanság van az idei évre is az energiaárak hullámzását illetően
  • Tavasz végére 4 százalék közelébe emelkedhet az EKB alapkamata
  • A forinterősödés is segíthet a magyar infláció mérséklésében

Nyeste Orsolyával, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzőjével Nagy Károly beszélgetett a Reggeli Monitorban.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben