Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Közzétette gyorsjelentését a Lucid, a luxus kategóriájú elektromos autógyártók feltörekvő csillaga

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉSKubicsek RékaMarketing és kommunikációs szakértő2023. február 23.   14:55

A kaliforniai székhelyű céget talán itthon kevésbé ismerik, de Amerikában egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A Lucid küldetése, hogy a fenntarthatóságot maximálisan szem előtt tartva lenyűgöző luxus elektromos autókat alkosson meg, az emberi igényekre és tapasztalatokra alapozva. A vállalat első autója a Lucid Air, egy korszerű luxuslimuzin, amely teljes méretű belsőteret kínál, közepes kategóriájú autó külső méreteivel. A Lucid Air Grand Touring, hivatalos EPA becslés szerint 516 mérföldes (830 km) hatótávval rendelkezik 1050 lóerő teljesítmény mellett! A luxuslimuzin egyelőre csak az Észak-amerikai földrészen kerül forgalmazásra, de középtávon szeretnék elérhetővé tenni az egész világ számára.

A 2021. július 26-án tőzsdére lépő cég 12,75 dolláron kezdte meg a kereskedést, amely alulmaradt a 14 dolláros jegyzési árhoz képest. Tavaly december közepén a vállalat befejezte részvényeladási programját, amely keretében 56,2 millió darab törzsrészvényt adott el, megnövelve a közkézhányadot, megközelítőleg 600 millió dolláros bevételért. Az 1,5 milliárd dolláros sikeres tőkeemelés során a sajátrészvény tőzsdei értékesítését hozzávetőlegesen 915 millió dolláros zártkörű részvénykibocsátással egészítette ki, amit kizárólag a Szaúd-Arábiai Állami Befektetési Alap - Ayar Third Investment Company részére tett elérhetővé. Ezzel a zártkörű részvénykibocsátással a befektetési alap a Lucidban 62%-os részesedést szerzett, majd január 27-én a Lucid közleményében jelezte a befektetési alap szándékát, amely a fennmaradó 38%-os részvényhányad megvásárlásáról szólt.

A bejelentés hatására az árfolyam napon belül 100%-os emelkedést is produkált, majd zárásra nagyjából 50%-ot korrigált. A felvásárlás megmaradt egyelőre a tervezett szintjén, azóta a cég árfolyamában folytatódott a korrekció. Az árfolyam tegnap a gyorsjelentést a 10 dolláros lélektani határon várta, amely árszint többször is jelentett támaszt korábban.

Jelenleg a Lucid rövidtávú célja, hogy a gyártási kapacitását növelje. Így a bevont tőkét, a korábbi üzleti terveknek megfelelően általános vállalati célokra használják fel, mint beruházási kiadások és forgótőke finanszírozása. A beruházásokra koncentráló vállalat eredményei tekintetében 42 cent/részvény veszteséget vártak az elemzők a negyedik negyedévre, míg a bevételi soron a harmadik negyedévhez képest több, mint 50%-os növekményt, vagyis 329,21 millió dollárt. A befektetők figyelmének legnagyobb részét azonban várhatóan a termelési ütemterv frissítése, az árképzési stratégiák, valamint a Szaúd-Arábiai Állami Befektetési Alap befektetésével kapcsolatos kommentárok teszik ki.

A Lucid negyedik negyedév bevétele elmaradt az elemzői várakozásoktól. A 2022 évre tervezett 8.000 db új autó leszállításból a nehéz piaci körülmények miatt tényszerűen 7.180 db került legyártásra, amelyből logisztikai problémák miatt csak 4.369 db-ot szállítottak le az év vége előtt. Az éves szintű elmaradás főleg a negyedik negyedévben jelentkezett. Ez pedig csalódást keltett, melyre negatívan is reagált az árfolyam a gyorsjelentést követően.

A Lucid árbevétele még így is hatalmasat ugrott az előző év azonos időszakához képest: 26,4 millió dollárról 257,7 millió dollárra emelkedett. Az előző évben előirányzott költségoptimalizációs törekvések ellenben elérték céljukat. Bár a vállat még mindig nem tud nyereséget felmutatni, de a közölt EPS lényegesen kedvezőbb lett a vártnál és -42 cent helyett, -28 cent lett a tényadat részvényenként, igaz ebben a pénzügyi tételek pozitív átértékelése is jelentős szerepet játszott. A vállalat managementje a veszteséget a kapacitásfejlesztési beruházások magas költségével indokolta, amelyek várhatóan még az idei év első felében lezárulnak, így a legyártott újautók tekintetében negatív, 2022-es évhez képest a 2023-as évről már optimistán nyilatkoznak és 10-14000 db jármű gyártására számítanak, amely jelentős ugrás lenne az előző évhez képest.

"A tavalyi év mindenki számára kihívást jelentett, de a rendkívül akadozó nyersanyagellátás és logisztikai nehézségek ellenére a csapat kitartott. 2023-ban az a célunk, hogy felerősítsük értékesítési és marketing erőfeszítéseinket, hogy ezt a csodálatos terméket még több vásárló kezébe adjuk világszerte" - mondta Peter Rawlinson vezérigazgató.

A vállalat luxusautói iránt nagy az érdeklődés, a közzétett adatok szerint eddig 28.000 előjegyzés érkezett, amely 2,7 milliárd dolláros becsült bevételt hozhat. A hosszabb távú tervek között nagyon pozitív tényként értékelték, hogy megállapodást kötöttek a Szaúd-Arábia kormányával, hogy az elkövetkező 10 évben 100.000 db járművet vásárolnak.

A vállalat a 2022-es évet körülbelül 4,4 milliárd dollár készpénzzel és nagyjából 500 millió dollár hitelkereten keresztül rendelkezésre álló összeggel zárta, amely tekintettel a jelenlegi veszteségre 2024 második feléig elegendő, amennyiben az új kapacitásbővítő beruházások nem zárulnak le időben és ezáltal nem tud növekedni a gyártási volumen. Rawlinson elmondta, hogy a beruházás terv szerint halad, így terveik szerint a 2023-as év második felében már az új kapacitással növelhetik a termelést és javíthatják a vállalat eredményességét.

A részvényre vonatkozó elemzői konszenzus 13,3 euró. Technikailag nézve pedig a 200 napos mozgóátlag jelent ellenállást, mely jelenleg 14 euró, mely pont egybeesik az az eredetileg tervezett IPO árral. A piaczárást követően megjelent jelentés hatására az árfolyam a zárás utáni határidős kereskedésben az 50 napos mozgóátlagig esett vissza, amely támaszként szolgál egyelőre a további lejtmenet előtt.

A Bank of America vezető elemzője pozitív véleményt fogalmazott meg a Lucid Group kapcsán még a gyorsjelentés előtt. A vállalat részvényeit az egyik legvonzóbbnak nevezte az univerzumban az induló elektromos járműgyártók között, melyre 18 dolláros célárral rendelkezik az elemzőház. Az egyedüli ismert félelem a Lucid Motors jövőbeli növekedése kapcsán az egész világot súlytó nyersanyaghiány. Erről a témáról bővebben olvashat az alábbi cikkünkben is.

Az autógyártás szakértői tisztában vannak azzal, hogy egy új jármű fejlesztése, piaci bevezetése rendkívül nehéz és sokszor hasonlítják a Lucid jelenlegi helyzetét a Tesla kezdeti botladozásához. Hosszabb távon az elemzők szerint elég jelentős növekedési potenciált rejt az autógyártó, tekintettel arra, hogy a részvények árfolyama a tőzsdére lépést követően 64 dollár felett is járt. Jelentős és tartós növekedést majd a jelenlegi beruházások lezárása után tud a cég produkálni.

Forrás:

Investing.com

Lucidmotors.com

Bloomberg.com

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben