Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Fed jegyzőkönyvet várják a piacok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. február 22.   09:23

Ma kiderül, mit gondolnak a jegybankárok Ma hozzák nyilvánosságra a Fed legutóbbi üléséről készült jegyzőkönyvet. Ez fényt deríthet arra, hogy hány döntéshozó látta úgy, hogy nagyobb...

Ma kiderül, mit gondolnak a jegybankárok

Ma hozzák nyilvánosságra a Fed legutóbbi üléséről készült jegyzőkönyvet. Ez fényt deríthet arra, hogy hány döntéshozó látta úgy, hogy nagyobb kamatemelésre van szükség, és hogy a korábban gondoltnál magasabbra kell-e emelni az irányadó kamatot. A piacok arra számítanak, hogy az erősebb gazdasági adatok miatt a vártnál hosszabb ideig tart majd a Fed szigorítási ciklusa, és a kamatlábak idén elérik az 5,35%-ot.


Az S&P feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe februárban 47,8-ra emelkedett a januári 46,8-ről az Egyesült Államokban, ami felülmúlja a 47,2-es előrejelzést, de így is visszaeső aktivitást jelez. A gyenge kereslet miatt csökkent a termelés és az új megrendelések száma is. A szolgáltatóipar jobb helyzetben van, ott a beszerzési menedzser index 50,5 pontra emelkedett a januári 46,8-as értékről, jócskán felülmúlva a 47,5-ös várakozást.

Javuló energiahelyzet növeli a gazdasági bizalmat

Túlteljesítette gáz-fogyasztáscsökkentési céljait az EU. Az augusztus és január közti időszakban csaknem ötödével kevesebb gázt fogyasztott az unió az ötéves átlaghoz képest, ezzel pedig sikerült felülteljesíteni a 15%-os csökkentési célt. A takarékosságban egyébként sokat segített az enyhe téli időjárás is. A tagországok között jelentős különbségek voltak, Málta és Szlovákia még növelte is felhasználását. A legnagyobb csökkentést az északi és balti országok érték el, Finnország például felezte gázfogyasztását.


Pozitív meglepetést okozott a tegnapi Zew index. Németországban a gazdasági kilátásokat mutató alindex a korábbi 16,9 pontról 28,1 pontra emelkedett, felülteljesítve a 23,0 pontos várakozást. A jelenlegi helyzet megítélése is a vártnál nagyobb mértékben javult, a korábbi -58,6 pontról -45,1 pontra emelkedve. Az eurózónás kilátások szintén javultak, 16,7 pontról 29,7 pontra. Ennek fő oka az ellátási láncok javulása és az energiapiaci aggodalmak jelentős enyhülése.


A beszerzési menedzser indexek ugyanakkor vegyesen alakultak. A feldolgozóiparban a várt javulás helyett enyhe visszaesés történt, 48,8 pontról 48,5 pontra csökkent februárban az index értéke. Ezt viszont kompenzálta a szolgáltatóipar vártnál nagyobb javulása, 50,8 pontról 53,0 pontra emelkedett az index a várt 51,0 ponttal szemben. A kompozit index, melyben a szolgáltatóipar szerepel nagyobb súllyal, szintén emelkedett, 50,3 pontról 52,3 pontra, szintén felülteljesítve az 50,7 pontos elemzői konszenzust.

Kína most Oroszországgal tárgyal

„Betonbiztosként” jellemezte a Kína és Oroszország közötti kapcsolatokat Vang Ji, az ázsiai szuperhatalom külügyi államtanácsosa, miután találkozott Nyikolaj Patrusevvel, az orosz Biztonsági Tanács titkárával. Kína próbálta az utóbbi időben a béke nagyköveteként jellemezni magát, aki egyaránt tárgyal az orosz, illetve a nyugati felekkel a geopolitikai feszültségekkel sújtott időkben. Kína célja állítása alapján, hogy minimalizálja az ukrán-orosz háború okozta veszteségeket saját maga számára, ám ennek ellenére mégsem tervezi megszakítani kapcsolatait a háborút szinte pontosan egy éve kirobbantó orosz féllel. Ji ma Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel fog találkozni.


Lassított az új-zélandi jegybank és a legutóbbi 75 bázispontos emelés után 50 bázisponttal 4,75%-ra emelte az alapkamatot. Ez 2009 óta a legmagasabb szint. A jegybankárok előrejelzése szerint a csúcs 5,5%-nál lehet, amit még idén elérhetnek.

Ma jelent a Magyar Telekom

Ma tőzsdezárás után teszi közzé 2022. negyedik negyedéves eredményét a Magyar Telekom. 

Frissítettük Gloster elemzésünket

Felülvizsgáltuk a Gloster célárát, és a korábbi 1.223 forintról 1.130 forintra csökkentettük azt, ajánlásunkat pedig Tartásra módosítottuk.


Az akvizíciók modellbe történő beépítésének és a feltételezett további felvásárlásoknak köszönhetően megemeltük árbevétel és EBITDA várakozásunkat.


Az emelkedő eredményvárakozások ellenére is csökkent a célár. Ennek oka, hogy a maradványérték (TV) időszakra vonatkozóan megemelkedett a tőkeköltség, ami érzékenyen hat az értékelésre. Emellett a részvényszám emelkedése és a magasabb kisebbségi részesedések miatt csökkent az egy részvényre jutó eredményvárakozásunk is.


A tőkeköltség növekedése mögött főleg a kockázatmentes hozamok emelkedése, kisebb részben pedig a magyar részvénypiactól elvárt kockázati prémium emelkedése áll az S&P leminősítését követően.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek pluszban, az európaiak pedig mínuszban voltak ma reggel.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben