Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Irány észak?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. február 21.   10:17

Erste kommentár Az elmúlt hetekben elillant az az optimizmus, amit a hozamokban láthattunk az év elején. A 10 éves hozamok újra a december végi lokális csúcsokat ostromolják. Az amerikai és a német 10 éves...

Erste kommentár

Az elmúlt hetekben elillant az az optimizmus, amit a hozamokban láthattunk az év elején. A 10 éves hozamok újra a december végi lokális csúcsokat ostromolják. Az amerikai és a német 10 éves hozamszint a 3,9 és 2,5 százalékot ostromolja, s ez a magyar 10 éves rátát sem hagyta érintetlenül.


Az ok a megváltozott környezet. Míg az év elején az volt az általános nézet, hogy megérkeztünk a recesszió világába, mostanra inkább az, hogy marad egy moderált növekedés, vagy pici visszaeséssel számolhatunk csak. Ennek az oka a várakozásoknál jobb konjunkturális adatokban, a továbbra is alacsony munkanélküliségi rátákban keresendő. Na meg abban, hogy az infláció csökkenése megállni látszik, legalábbis ott, ahol már korábban beindult a csökkenés. Ilyen pl. az USA.


Így talán nem meglepő, hogy itthon is megemelkedett a 10 éves hozam, s újra a december végi relatíve magas értéket közelíti a 8,5-8,6 százalékos értékével. Mindeközben a német hozam feletti prémium is emelkedett, méghozzá nagyjából a decemberi lokális maximumot mutató értékre. Pedig akkor éppen azon aggódhattunk, hogy még több pénzt veszítünk az EU alapokból. Most pozitívan nyilatkozik Navracsics Tibor, aki márciusra egyezséget, nyártól pedig több pénzt vár az EU-tól. Ezek pedig így összességében azt sugallják, hogy ez a hozamemelkedési hullám talán a vége felé járhat.


Ma is iránykeresésben vannak a tőzsdék, miközben a nagy házak kongatják a vészharangot az értékeltségek tekintetében. Ugyanis azok nagyon magasak, szerintünk is! A DAX enyhén csökken, míg a BUX enyhén emelkedik a délelőtti órákban.

Nem találták az irányt

Stagnáltak tegnap az európai indexek. Az Euro Stoxx50, a FTSE100 és a DAX esetében is 0,1%-on belül volt tegnap az elmozdulás. A szektorok vegyesen teljesítettek. A nyersanyagszektor vezette az emelkedést, míg leggyengébben az IT teljesített.


Amerika tegnap zárva volt.


Ázsia is vegyes volt ma reggel. A CSI300 0,2%-ot emelkedett, míg a Nikkei 0,2%-ot, a Hang Seng pedig 1,3%-ot csökkent.

Eseménytelen volt a hétfő a forint piacán

Hétfőn 383 körül nyitott a forint az euró ellenében, feltehetően a tengerentúli piacok szünnapjának is betudhatóan viszonylag eseménytelen napot zárt a kurzus. Alapvetően továbbra is a nemzetközi események lehetnek meghatározóak a forint piacán. Kedd reggel is a 383-385-ös sávban mozog az EURHUF jegyzése.

A hangulatindexek mozgathatják ma a nemzetközi piacot

A nemzetközi devizapiacon az amerikai szünnap rányomta a bélyegét a kereskedésre: végig rendkívül szűk sávban mozgott az EURUSD kurzusa. Ma reggel enyhe dollár erősödést látunk, 1,067-nél körül jár a jegyzés. Kedden a német ZEW hangulatindexre és S&P-s felmérések eredményeire érdemes figyelni.

Enyhén esett a kőolaj ára, továbbra is a jegybankok és Kína a főszerepben

A WTI 76,9, a Brent hordónként 83,5 dolláron forgott ma reggel az áprilisi lejáratra, míg az Ural azonnali árjegyzése 55,3 dollár volt. Az árak tehát kismértékben mérséklődtek a piacon. Továbbra is a jegybankok kamatemelési lépéseire és a kínai növekedésre figyel a piac, az utóbbival kapcsolatban némi szkepticizmus érezhető jelenleg a piacon. Az orosz ázsiai kőolaj szállítások mértéke januárban csúcsot döntött, részben a jelentős, 13-18 dolláros diszkontár miatt. A kínai és az indiai finomítók vásárolják az orosz nyersolajat és félkész termékeket, miután az ehhez hasonló olajtípusok lényegesen drágábban forognak a világpiacon.

Az arany ára kismértékben gyengült, további iránymutatásra vár a piac

Az arany 1.833 dollár volt ma reggel unciánként. Továbbra is a kamatok alakulása és a jegybanki politika a leginkább meghatározó az arany árára nézve. Holnap a Fed jegyzőkönyv megjelenése lesz fontos esemény, majd pénteken a személyes USA fogyasztási adatok adhatnak irányt. A 10 éves dollárkötvény hozam 3,91% jelenleg.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

20 éve az Európai Unióban – Magyarország két évtizedes tagságának mérlege
WEBINÁRIUM

20 éve az Európai Unióban – Magyarország két évtizedes tagságának mérlege

A két évtizedes tagság mérlege 20 év távlatában: meddig jutottunk?

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben