Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Meddig maradnak?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. február 20.   11:06

Erste kommentár Az évértékelő beszédében Orbán Viktor szót ejtett az ár- és kamatstop intézményéről is. Kiemelte, hogy a féken tartott kamatok 350 ezer háztartásnak és 200 ezer diáknak...

Erste kommentár

Az évértékelő beszédében Orbán Viktor szót ejtett az ár- és kamatstop intézményéről is. Kiemelte, hogy a féken tartott kamatok 350 ezer háztartásnak és 200 ezer diáknak segítenek abban, hogy ne szálljanak el a kamatköltségei. Kitért arra is, hogy meddig maradhatnak fenn ezek az intézkedések.


Míg az árstopok megszüntetése az infláció, addig a kamatstop a kamatszintek csökkenésével jöhet el. Ez különben úgy tűnik, hogy egybevág az eddigi világképpel, csak más megfogalmazásban. S persze eléggé homályos ahhoz, hogy sok mindent bele lehessen érteni. Hiszen nem tudhatjuk, hogy mikortól tekintjük „csökkenő pályára” állítottnak az inflációt. Hiszen az USA-ban már fél éve csökkenő trend van (ami éppen megállni látszik), de például a Fed még mindig nem tekinti ezt annyira „véglegesnek”, hiszen tovább emeli az alapkamatot. S így vagyunk a „zsugorodó kamatokkal" is. Mely kamat lehet az, amely elhozza a kamatstop megszüntetését?


Egy lehetséges olvasat pedig egybevág azzal a nézőponttal, hogy az árstop tavasszal, a kamatstop pedig nyár elején kivezetésre kerül. Ugyanis az infláció valószínűleg január-március környékén – talán februárban – tetőzhet, s megindulhat az árak növekedésének lassulása. Ez pedig azt eredményezheti, hogy a fentebbi szavakkal és a szakemberek javaslatival összhangban nem kerül meghosszabbításra az élelmiszerek ársapkájának intézménye. Ez persze hoz majd egy átmeneti inflációs nyomást, ugyanakkor bizonyos termékekben árcsökkenést is fog hozni (lásd tej-sajt, vaj „párost”). Ha a kamatcsökkenés alatt a hosszú futamidejű bankközi kamatlábat értjük, amely meghatározza az éven túli hitelek kamatát, vagy éppen az éven belüli BUBOR kamatrátákat tekintjük, amely a rövidebb átárazódási periódusú hiteleket érinti, akkor számos esetben most alacsonyabb kamatrátákat láthatunk, mint pl. év elején. Igaz, az elmozdulás még kicsi és törékeny. Ugyanakkor, ha a tárgyalások jól alakulnak az uniós források tekintetében, akkor a tavasz folyamán akár egy nagyobb csökkenés is bekövetkezhet. Akkor pedig véget kellene érnie júniusban a kamatsapka intézményének is. Persze ha az alapkamatot (amely ebben az esetben gyakorlatilag irreleváns) tekintjük alapnak, akkor arra még várni kell, hogy az igazán csökkenő pályára álljon. Miért is fontos ez? Mert például az OTP eredményét súlyos tízmilliárd forintokkal csökkenti ez az intézmény. Ráadásul a forrásköltségek is emelkedésnek indulhatnak (indultak), amely elveheti a bankok kedvét a hitelezéstől, amely amúgy is megállni látszik. Az viszont még kevésbé kedvezne a beruházásoknak és gazdasági kilábalásnak.


Ma Amerika zárva van, az első amerikai elnökre emlékezve. Így a forgalom relatíve kicsi lehet a piacokon az amerikai befektetők jelenléte nélkül. Így a DAX és a BUX is oldalazással kezdte a mai napot.

Mérsékelten csökkenő indexek

Pénteken a FTSE100 0,1%-ot, a DAX 0,3%-ot, az Euro SToxx50 0,5%-ot csökkent. A szektorok vegyesen teljesítettek. Az energia volt a leggyengébb szereplő, míg legjobban a közmű szektor szerepelt.


Vegyesen szerepelt az amerikai tőzsde. Az S&P 0,3%-ot, a Nasdaq 0,6%-ot csökkent pénteken, míg a Dow 0,4%-ot emelkedett. A tengerentúlon is az energiaszektor volt a leggyengébb láncszem.


Ázsiában viszont ma reggel pozitív volt a hangulat. A Nikkei 0,1%-ot, a Hang Seng 0,9%-ot, a CSI300 2,5%-ot emelkedett.

Megvan, kik váltják a Linde-t

Hetek óta ismert, hogy a Linde holding társasággá alakul és részvényeit törlik a német tőzsdéről. Most pénteken pedig bejelentették, hogy a főbb európai indexekben kik veszik át a helyét. A DAX indexbe a Commerzbank fog bekerülni a Linde helyére jövő hétfőtől, míg a Euro Stoxx 50 indexbe az UniCredit kerül be új elemként szintén jövő hét hétfőtől.

Az USA többet szeretne tudni a Raiffeisen orosz üzleteiről

Az amerikai pénzügyminisztérium információkat kért a Raiffeisen banktól oroszországi tevékenységével kapcsolatban. A Raiffeisen közleménye szerint teljes mértékben együttműködnek az amerikai hatóságokkal és minden tevékenységet a szankcióknak megfelelően végeznek. A befektetők várhatóan negatívan fognak a hírre reagálni.

Jön a fizetős Facebook

A Meta előfizetéses szolgáltatás indítását tervezi a Facebookon és az Instagramon havi 11,99 dolláros áron. Az előfizetés nagyobb láthatóságot, ellenőrzött jelvényt, kiemelt ügyfélszolgálatot és egyéb előnyöket kínál a felhasználóknak.

A Teslának lítiumbányára fáj a foga

A Bloomberg értesülése szerint az autógyártó mérlegeli annak a lehetőségét, hogy egy lítiumbányász céget vásároljon, így biztosítaná be az akkumulátorgyártáshoz szükséges fém rendelkezésre állását. A hír hatására nagyot ugrott a lítiumcégek árfolyama pénteken a zárás utáni kereskedés során. A cikkben az egyik lehetséges felvásárlási célpontként megnevezett Sigma Lithium több, mint 25%-ot rallyzott.

383-nál kezdi a hetet a forint

Pénteken 383 körül nyitott a forint az euró ellenében, ezt követően gyengülés következett, 386 felett is járt a jegyzés. Végül azonban visszakorrigált a kurzus a kezdőértékhez. Hétfőn a reggeli órákban sem változott érdemben a helyzet. Hazai oldalon a munkapiaci adatokra és a jövő heti MNB döntéssel kapcsolatos várakozásra, kommentekre érdemes figyelni.

Hangulatindexek és PCE-infláció a hét fókuszában

A nemzetközi devizapiacon a dollár erősödését hozta a pénteki kereskedés első fele. Mindemellett a nap második fele már a gyengülésről szólt az amerikai deviza szempontjából, melyet héja EKB-s kommentek is fűtöttek. Ma reggel 1,07-nél járt az EURUSD kurzusa. A héten hangulatindexekre és az amerikai PCE-inflációra érdemes majd figyelni.

Emelkedik az olaj ára a pénteki nagy esést követően

A WTI 77,1, a Brent típusú kőolaj pedig 83,6 dollár/hordó volt az áprilisi lejáratra, míg az azonnali árjegyzésű Ural 54,9 dolláron forgott ma reggel. A pénteki napon jelentősen csökkent a kőolaj jegyzésára, mivel ismét a kamatemelési és gazdasági lassulás miatti félelmek uralták a piacot. Ma reggel azonban a befektetők a kínai fellendülés reményében ismét venni kezdték a kőolaj határidős jegyzéseket. A piac bizonytalan, mivel ez a két erő egymás ellen hat. Az USA újabb szankciós kört szeretne az orosz energiaipar ellen, ami felfelé hathat az árakra. Részletek még nem derültek ki, de a szankciók érintik Iránt is, mivel a perzsa ország aktívan támogatta fegyverekkel Oroszországot.

Az arany ára emelkedett, a kamatemelési bizonytalanság továbbra is fennáll

Az arany 1.8845 dollárig korrigált a piacon, miután a múlt héten a kamatemelési félelmek miatt nagyot esett a nemesfém kurzusa. A héten újra ez a spekuláció lesz a figyelem középpontjában, mivel további jegybanki megszólalások várhatóak. A geopolitikai feszültség is nő, miután Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki, amerikai diplomaták pedig figyelmeztették Kínát, hogy ne támogassa fegyverrel Oroszországot.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben