Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megállapodást kötött a Richter

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. február 15.   09:47

A Richter és a Mithra licencmegállapodást kötött a Donesta kereskedelmi forgalomba hozatalára A decemberi szándéknyilatkozatot követően a Richter és a Mithra Pharmaceuticals licencszerződést írt alá a Donesta forgalmazásáról. Az...

A Richter és a Mithra licencmegállapodást kötött a Donesta kereskedelmi forgalomba hozatalára

A decemberi szándéknyilatkozatot követően a Richter és a Mithra Pharmaceuticals licencszerződést írt alá a Donesta forgalmazásáról. Az esztetrol alapú hormonpótló készítmény a postmenopauzás tünetek kezelésére szolgál. A szerződés értelmében a Mithra 55 millió euró mérföldkő bevételre jogosult (melyből 5 millió már a szándéknyilatkozat aláírásakor kifizetésre került, 50 millió pedig most esedékes), és további 15 millió euróra az engedélyezési eljáráshoz kapcsolódó szakaszokhoz fűződően. Ezen kívül a Mithra sávos royalty bevételekre is jogosulttá válik, amelyek alacsony kétszámjegyű tartományban mozognak a nettó értékesítés függvényében a szerződés 20 éves hatálya alatt. A Richter felel a Donesta kereskedelmi forgalomba hozataláért Európában, a FÁK-országokban, Latin-Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandon. A megállapodás jól illik a Richter portfoliójába, de várható volt, így nem számítunk érdemi piaci reakcióra.

Az INA kutatási koncessziós szerződést kötött Egyiptomban

Az INA olaj- és gázkutatási szerződést írt alá Egyiptomban az East Bir El Nus területen a nemzeti olajtársasággal, az EGPC-vel. A kutatás három és fél évig tart, s ha sikerül szénhidrogénre lelni, akkor 20 évig tarthat a termelés. A hír semleges a MOL-ra.

A HIGH Yield eladja a Waberer's-ben lévő részesedését

A HIGH YIELD (Wáberer György) eladja a Waberer's-ben lévő 22,88%-os részesedését a Merkportnak, a BDPST (Tiborcz István) leányvállalatának. Ezzel egyidejűleg Wáberer György lemond az igazgatótanácsban betöltött pozíciójáról. A tranzakciót a hatóságoknak (különösen a biztosítási üzletágban) jóvá kell hagyniuk. A tranzakciót követően a vevő 49,64%-os részesedéssel rendelkezik majd a vállalatban. A vételárat nem hozták nyilvánosságra, és a vevőnek - tudomásunk szerint - nem kell kötelező vételi ajánlatot tennie a fennmaradó részvényekre, mivel korábban mindkét fél összehangoltan eljáró felekként tett ajánlatot a fennmaradó részvényekre.

További kamatemeléseket hozhat a makacs infláció

Az Egyesült Államokban a vártnál magasabb, 6,4% volt az éves infláció januárban. Főként az élelmiszer-, az energia- és a lakhatási költségek emelkedése nyomta felfelé az árakat, azonban a maginflációs mutató is — amely a változékonyabb élelmiszer- és energiaárakat kiszűri — 5,6%-os éves szintű növekedést mutatott a decemberi 5,7% után. Az adat közzétételét követően a Fed jegybankárai hangsúlyozták, hogy további kamatemelésekre van szükség az infláció megfékezése érdekében.


Lorie Logan, a dallasi Fed elnöke azt mondta: "Továbbra is készen kell állnunk arra, hogy a korábban vártnál hosszabb ideig folytassuk a kamatemeléseket.” A Philadelphia Fed elnöke, Patrick Harker szerint 5% fölé kell emelni az irányadó kamatot, hogy letörjék a lassan enyhülő inflációt. John Williams, a New York-i Fed elnöke arról beszélt, hogy az év végére az alapkamatnak az 5% és 5,5% közötti sávban kell lennie, ahogyan az a jegybank decemberi előrejelzésében szerepel.


A Biden-kormányzat 7 milliárd dollárt tervez költeni lakossági és közösségi napenergia-projektekre, és mintegy 20 milliárd dolláros támogatást nyújtana a tiszta energiával kapcsolatos beruházások ösztönzésére országszerte.

Keresletet generálnak a török részvények iránt

A török hatóságok több rendkívüli intézkedéssel készültek a tőzsde mai újranyitására, attól tartva, hogy az egyhetes szünet ellenére tovább fog folytatódni a földrengések utáni eladói hullám. Az állami alapok többlet likviditást kaptak annak érdekében, hogy vevőként tudjanak fellépni a részvénypiacon. A vállalatokat pedig adókedvezménnyel ösztönzik a saját részvény vásárlásra, szintén a vételi oldalt erősítendő. A brókercégek tőkeszabályozásán is lazítottak.


Az Oroszország elleni új szankciós csomag keretében az európai bankoknak jelenteniük kéne az orosz jegybank által náluk elhelyezett eszközöket, amik már eddig is be voltak fagyasztva. A jelentési kötelezettség az első lépése lehet annak a törekvésnek, hogy ezeket az eszközöket végül Ukrajna újraépítésére fordítsák.


Az első becslésnek megfelelően a második becslés alapján is 1,9%-kal bővült az Eurózóna GDP-je a negyedik negyedévben.

Engedetlenek a számukra kínált pénz felhasználásával a kínaiak

Nem váltja be a hozzá fűzött reményeket Hszi Csin-ping gazdaságélénkítő terve, ami olcsó személyi kölcsönnel árasztotta volna el a lakosságot, hogy az elköltve felpörgesse a fogyasztást. Egyre jellemzőbb, hogy a szemfülesebb állampolgárok az alacsony kamatokat kihasználva inkább visszafizetik jelzáloghiteleiket, vagy éppen befektetik a pénzt a nemrégiben újra feltámadó részvénypiacba, annak ellenére, hogy ez a gyakorlat tiltottnak számít.


A szakértők várakozásának (200 milliárd jüan) szinte pontosan megfelelt a kínai jegybank likviditás-növelő akciója. A PBOC az egyéves középtávú hitelkeretén (MLF) keresztül 199 milliárd jüant (kb. 29 milliárd dollár) pumpált a bankrendszerbe változatlan, 2,75%-os kamatlábon, ami meghaladta a lejáró hitelek mértékét.

Határidős piacok

Alapvetően negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon is ma reggel.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben