Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Ajaj, itt az AI: újabb mém-rally kezdődött?

SZTORI
SZTORIPéntek ÁdámRészvényelemző2023. február 9.   10:35

A csapból is a mesterséges intelligencia folyik, mióta januárban a Microsoft bejelentette, hogy 49 százalékos részesedést szerzett a ChatGPT-t is fejlesztő OpenAI nevű vállalatban. A ChatGPT egy mesterséges intelligencián (Artificial Intelligence, röviden AI) alapuló chatbot, amely rövid idő alatt elképesztő népszerűségre tett szert. Mindössze két hónapja működik, de már 100 millió aktív felhasználója van világszerte, és ez a szám robbanásszerűen növekszik.

A Microsoft lépése feltüzelte a kisbefektetők szenzációra éhes tömegét, és új sztárja lett a tőzsdéknek: a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatok kerültek a figyelem középpontjába. A hirtelen jött érdeklődés persze érthető, hiszen a szakértők szerint az AI a mindennapi életünk szerves részévé válik a következő években. Ebből pedig logikusan következik, hogy azok a vállalatok, amelyek ezt a technológiát hasznosítják, jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek.

A befektetők rá is vetették magukat a mesterséges intelligenciához kötődő vállaltokra. Kifejezetten jó helyzetbe kerültek azok a kisebb cégek, amelyek neve valamilyen módon utal is erre a technológiára. Az alacsony piaci kapitalizáció miatt ezek árfolyama amúgy is hajlamos a nagyobb elmozdulásokra.

A C3 AI egy 2,7 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező, vállalati alkalmazásokat és alkalmazásfejlesztési platformot kínáló szoftvercég. Január végén a vezetőség bejelentette, hogy elindítja új, mesterséges intelligenciára épülő termékcsaládját, melybe az Open AI a Google legújabb mesterséges intelligencia képességeit integrálja. A vállalat részvényeinek árfolyama a következő napokban közel duplájára emelkedett.

A BigBear.ai a döntéshozatal támogatását segítő analitikai és kibertechnikai megoldásokat kínál vállalatok számára, piaci kapitalizációja 700 millió dollár. Január 12-én egy nap alatt 85 centről 3 dollárra ugrott az árfolyama, azóta pedig már 6 dollár fölé emelkedett, ami pár hét leforgása alatt több, mint 600 százalékos emelkedést jelent. A kezdeti nagy ugrást az Amerikai Légierővel kötött 2032-ig szóló, összesen 900 millió dolláros megállapodás megkötésének híre okozta. Ez átlagosan 100 millió dollárt jelent évente, ami jelentősen hozzájárul a vállalat növekedéséhez, hiszen tavaly mindössze 170 millió dollár volt az egész éves bevétel. Az árfolyam hétszeresére emelkedése azonban még ezzel együtt is túlzónak tűnik.

A SoundHound AI beszédfelismerést, természetes nyelvértést, hangfelismerést és keresési technológiákat fejleszt, részvényeinek összértéke 700 millió dollár. A vállalattal kapcsolatban különösebb hír nem látott napvilágot az elmúlt hetekben, úgyhogy itt is inkább a nevében szereplő „AI” tag járult hozzá ahhoz, hogy februárban 2-ről 4 dollár fölé emelkedjen az árfolyama.

A BuzzFeed médiavállalat is felült az AI-vonatra, és január végén bejelentette, hogy médiatartalmak generálásánál tervezik igénybe venni a mesterséges intelligencia segítségét. Ez elég volt ahhoz, hogy az árfolyam egy nap alatt 95 centről 2,1 dollárra emelkedjen. A cég piaci kapitalizációja mindössze 250 millió dollár, amivel a legkisebb papírok közé tartozik az amerikai tőzsdén. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy az árfolyama jóval volatilisebb a nagyobb vállalatokéhoz képest.

 



A C3 AI, BigBear.ai, SoundHound AI és BuzzFeed árfolyamának százalékos növekedése 2023. január 11. óta
Forrás: Erste, Bloomberg

Kérdéses, hogy a vállalatok fundamentumai az árfolyamok emelkedésével arányosan erősödnek-e a mesterséges intelligencia-érintettség által, és ennek tudható be a fokozott érdeklődés, vagy inkább arról van szó, hogy a kisbefektetők beírták a keresőbe az „AI” és a „részvény” kifejezéseket, és megvették a találati lista elején szereplő vállalatok részvényeit. Mind a négy vállaltról elmondható, hogy jelenleg veszteségesen működnek, és az elemzői várakozások szerint legalább 2025-ig ez nem is változik.

Ráadásul korábban is volt példa nagymértékű árfolyamingadozásra a fenti vállalatok esetén, ami az alacsony piaci kapatalizációval is magyarázható, mivel a kisebb cégek árfolyama jóval volatilisebb a nagyobb társaikéhoz képest. A SoundHound AI árfolyama tavaly április végén, a cég tőzsdei bevezetése után egy nap alatt 6,5 dollárról 13,5 dollárra nőtt, majd másnap visszaesett 6,8 dollárra. A BigBear.ai árfolyama pedig tavaly márciusban lefeleződött, utána viszont pár hét alatt 6 dollárról majdnem 15 dollárig emelkedett, onnan viszont lejtmenetbe kapcsolt, és néhány hónap alatt 1 dollár környékére csökkent.

Nagy kockázatnak teszi ki magát az, aki a hirtelen árfolyamnövekedést látva, a kimaradástól való félelem által vezérelve fektet ezekbe a részvényekbe. Ha a vállalat bevételének és nyereségének növekedése nem indokolja az árfolyam elszállását, akkor előbb vagy utóbb szembejön a realitás, és a mámoros emelkedés után fájó kijózanodás következik, éppúgy, ahogy a tavalyi évben is.

A fentiekhez hasonló árfolyammozgások az AMC és a GameStop nevével fémjelzett mém-rallykra emlékeztetnek. 2021-ben az online fórumokon szerveződő kisbefektetők koordináltan venni kezdtek egy-egy részvényt, melyek árfolyama ennek következtében pár nap alatt a sokszorosára emelkedett.

 

A GameStop és az AMC hullámvasútszerű árfolyamváltozása százalékban kifejezve
Forrás: Erste, Bloomberg

Aki az elején szállt be, és időben kiszállt, az nagyot szakíthatott. Aki viszont csak a nagy emelkedés után fektetett be ezekbe a cégekbe, megégette magát. Az árfolyamok ugyanis nem maradtak az egekben sokáig, emiatt érdemes a mesterséges intelligenciához kötődő vállalatok idei menetelését is fenntartással kezelni.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben