Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Fed nem lazítana

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. február 9.   10:04

Négy jegybankár is megszólalt Valóságos dömping volt tegnap, négy Fed jegybankár is a szigorú monetáris politika mellett emelt szót. A New York-i Fed elnöke, John Williams az alapkamat restriktív tartományba történő...

Négy jegybankár is megszólalt

Valóságos dömping volt tegnap, négy Fed jegybankár is a szigorú monetáris politika mellett emelt szót. A New York-i Fed elnöke, John Williams az alapkamat restriktív tartományba történő emelését hangsúlyozta, amit akár évekig is fontos lehet fenntartani, hogy az infláció a 2%-os célra mérséklődjön, míg a Fed-tisztviselők decemberben becsült 5,1%-os kamatcsúcsát ésszerűnek tartja. Christopher Waller Fed-kormányzó szerint a központi banknak sikerült lépéseket tennie az infláció lenyomására, azonban még közel sincs vége a munkának, és ez akár egy „hosszabb harc” is lehet, melynek során a kamatszint hosszabb ideig magasabban maradhat, mint ahogyan azt sokan várják. Lisa Cook jegybankár is arról beszélt, hogy a Fed munkájának még nincs vége, míg a kamatszintnek restriktív szinteken kell maradnia. Hozzátette, hogy a kisebb lépések teret adhatnak annak, hogy lássák a döntések gazdasági folyamatokra gyakorolt hatását. Neel Kashkari ismét nyilatkozott, főleg a munkaerőpiacra koncentrálva, ugyanis szerinte a jegybank eddigi monetáris szigorításai nem voltak kellő hatással arra, fontos, hogy a munkaerőpiacon is egyensúlyt teremtsen a Fed, ehhez pedig további emelésekre van szükség.


A jegybanki nyilatkozatokra reagálva Jamie Dimon, a JPMorgan vezére is megszólalt. Dimon könnyen el tudja képzelni, hogy az alapkamatot 5% fölé emeli a jegybank, sőt hozzátette, hogy ha nem fog érdemben működni a restriktív monetáris politika, és az infláció ütemének csökkenése megáll, akkor akár további szigorításra is szükség lehet.


A G7 országai szankciók bevezetésén gondolkodnak olyan, főleg kínai, iráni, illetve észak-koreai cégek ellen, melyekről azt sejtik, hogy segítenek az orosz hadseregnek technológiát biztosítani a háborúban.

Példátlan lépés a török részvénypiacon

24 év után először függesztették fel a török tőzsde működését. A két földrengést követően óriási eladói nyomás bontakozott ki a török részvénypiacon, ezért úgy döntöttek, hogy február 15-ig szüneteltetik a kereskedést, hogy a pánikhangulat elmúljon. Egyúttal visszamenőlegesen törölték a tegnap reggeli kötéseket is, azonban ez relatíve kis forgalmat jelent, mivel reggel 9 után nem sokkal már fel is függesztették a kereskedést.


A lengyel jegybank a várakozásoknak megfelelően 6,75%-on tartotta az alapkamatot tegnapi kamatdöntő ülésén.

Kína hamar túllépett a koronavíruson

A kínai hatóságok közlése szerint a covid okozta halálesetek és súlyos megbetegedések száma 98%-kal csökkent a január eleji csúcshoz képest.


Japán gépipari rendelésállománya éves összevetésben 9,7%-kal csökkent januárban az egy hónappal korábban mért 0,9%-os növekedés után a gyenge hazai és külföldi kereslet hatására.

Kötvényt bocsát ki az OTP

Az OTP 650 millió dollár össznévértékben bocsát ki Tier 2 kötvényeket 2023. február 15-i értéknappal. A 10,25 éves futamidejű, a kezdeti 5,25 éves időszak elteltekor bekövetkező visszaváltási napot megelőző 3 hónapban névértéken visszaváltható kötvények árazására 2023. február 8-án került sor. A hozam elég magas, 8,875%. A kibocsátás évi 20 milliárd forinttal rontja a bank eredményét.

Az ALTEO igazgatósága nem javasolja a felajánlást

Tegnap az ALTEO menedzsmentje közzétette véleményét a MOL-RES felvásárlási ajánlat kapcsán, s nem ajánlja a kisrészvényeseknek a részvényeik eladását, hiszen a részvények az Erste értékelése alapján, többet érnek (lásd tegnap közzétett elemzésünket). Bár az ajánlattevő konzorcium az emberi erőforrás kapcsán nem akar változásokat eszközölni, a cég munkavállalói sem ajánlják a kisrészvényeseknek részvényeik eladását, szintén az alacsony ár miatt.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott ma reggel a fő amerikai és európai határidős piacokon.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben