Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

WEBINÁRIUM

Mi várható a tőkepiacoktól 2023-ban?

WEBINÁRIUM
WEBINÁRIUM2023. február 8.   12:03

2023. január 26. Erste World webinarium. Bencze Lajos, az Erste World vezetője a 2023-as év előrejelzéseiről beszélgetett vendégeivel: Pletser Tamással, az Erste Befektetési Zrt. gáz- és olajipari elemzőjével, Rebák Attilával az Erste Advisory Desk vezetőjével és Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatójával.

Tematika:

  • Milyen év vár ránk 2023-ban?
  • Mit várnak az Erste elemzői 2023-ban a tőkepiacoktól?
  • Velünk marad-e az infláció hosszú távon?
  • Szükséges-e változtatni az eddigi befektetési stratégiánkon?
  • Milyen gáz- és nyersanyagárakat várhatunk a közeljövőben?

Előadóink:

  • Bencze Lajos, az Erste World vezetője

  • Varga Zalán, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatója

  • Rebák Attila, az Erste Advisory Desk vezetője

  • Pletser Tamás, az Erste Gáz- és olajipari elemzője

A webinárium alatt érkezett kérdések és szakértőink válaszai:

Mit várnak az EUR/HUF és EUR/USD viszonylatban az év folyamán? Minek köszönhető a MTEL emelkedése, folytatódhat-e az srv, osztalék és esetleges kivezetés tükrében? Olajár, NG alakulás?
Az Erste elemzői decemberre a következő áőrfolyamokat várják: EUR/HUF 390 EUR/USD 1.12

Az elmúlt időszak forint volatilitásában semmi logika nem volt. Milyen tényezők mozgatják a logikával és a gazdasági helyzettel ellentétesen a forint árfolyamát és mi várható ez évben?
A forint árfolyamát két tényező befolyásolta 2022 folyamán. Egyrészt a magas energiaárak jeelntősewn rontották a folyó fizetési mérleget, ami folyamatos HUF eladást generált az EUR-ral szemben. Az utolsó negyedévben a földgáz ára méréklődött, miközben az MNB a devizatartalék terhére biztopsított eurót a vásárláshoz. Mindkét lépés a forint erősödése irányába hatptt. Ehhez járult hozzá, hogy az MNB a monetáris politikai lépésekkel megdrágította a forint elleni spekulációt.

Mely Erste Futures EUR/ USD részvényalap csomagoktól várják a legnagyobb hozamot 2023-ban?
A részvényes csomagok ajánlott minimum időtávja legalább 5 év, éves távon rendkívül nagy a bizonytalanság, különösen a jelenlegi gazdasági helyzetben.

Milyen kötvény illetve részvény arányú portfóliót érdemes tartani 2023-ban a magasabb profit cél mellett?
Mivel rövid távon az árfolyamok hektikusa változhatnak., ezért ügyfeleinkenk minden esetben hosszabb minimum 3 éves befektetési időtávot javaslunk.

Milyen devizától független alacsony kockázatú termékbe érdemes fektetni 2023-ban, ha kifejezetten passzív rendszeres jövedelem a cél?
Alacsony és mérsékelt kategóriás forint eszközeink: Erste Bázis Alap, Erste Duett Alapok Alapja, Erste Kamatoptimum Alap.

Milyen stratégiát és befektetési termék diverzifikálást javasolnak egy új 10 milliós tőke bevonásában 2023-ban, ha a biztos, de minél magasabb profit a cél rövid illetve középtávon?
Kockázatviselési hajlandóságnak és befektetési időtávnak megfelelő modellportfolió kialakítását javasuljuk World bankárja segítségével.

Mi az oka annak, hogy az infláció beköszöntével együtt elindul egy áremelkedés, majd ha az infláció idővel mérséklődik akkor az árak ezt nem követik?
Az infláció az árak változása. Az infláció csökknése nem azt jeelnti, hogy az árak csökkenek, hanem csak annyit, hogy lassabban emelkednek. (Amennyiben az infláció pizitív.)

A modellportfoliók létező, elérhető befektetési eszközt jelentenek, megvásárolható ilyen befektetési jegy, vagy ez csak elméleti modell?
A modellportfoliót alkotó befektetési alapok elérhetők az ügyfeleink részére, így lée tudják képezni. Vegye fel a kapcsolatot Erste World bankárjával.

Magyarországi inflációs adat a 4.dián 14 % volt feltüntetve, ha jól emlékszem. Későbbi dián 22,5 %. ez már inkább közelít a több helyen olvasott 24,5%. Melyiknek hihetünk?
A 2023-as átlagos infláció volt 14.5 százalék, míg a 2023 decemberi év/év infláció 24.5%.

Az elemző kollégák nem beszélnek a háború eszkalációjának esetleges hatásairól! Erről szeretnék hallani véleményeket.
A háború jelentős eszkalációja nagyon negatívan hatna a kockázatos eszközökre.

A 70-es években 80-as évek elején 3 inflációs csúcs is volt egyre magasabban az USA-ban. Ennek a veszélye nem fenyeget? Figyelembe véve ezt a sok pénzt, ami még a lakosságnál van.
Az amerikai jegybank félelme is ez, amit többször hangsúlyozptt is a jegybank elnöke. A gyors, hatáűrozott kamatemelésekkel ezt kívánták megelőzni.

Mik azok a High Yield kötvények?
Alacsony befektetési minősítésű, magas kockázatú és magas hozamú vállalti kötvények.

Melyek az EUR/HUF 1-3 havi előrejelezéseik?
A hitelminősítő cégek a kötvények kibocsáűtóit különböző kategóriába soroljáűk. Azon kötvényeket, amelyek nem befektetési kategóriába esnek, a piaci szereplők high yield (magas kamatú) kötvényeknek nevezik. Ezen kötvények kockázata is magasabb, mint a befektetési kategóriába eső kötvények.

Az Erste Stock Techno-t és Future Invest-et érdemes megtartanom?
Idén a technológia szektort a hozamszintek emelkedés különösen érzékenyen érintette, jelentős leértékelést eredményezett, azonban a megatrendek a világban nem változtak, így hosszútávon továbbra is bízunk a tech és egyéb megatrendekhez kapcsolódó befektetésekben.

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben