Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Messze még a Fed munkájának vége?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. február 7.   09:35

Bostic az eddig vártnál több emelést is elképzelhetőnek tart A szokásosnál szigorúbb hangot ütött meg tegnapi interjújában Raphael Bostic, a Fed atlantai tagbankjának elnöke. Bostic a pénteki, vártnál jóval erősebb...

Bostic az eddig vártnál több emelést is elképzelhetőnek tart

A szokásosnál szigorúbb hangot ütött meg tegnapi interjújában Raphael Bostic, a Fed atlantai tagbankjának elnöke. Bostic a pénteki, vártnál jóval erősebb munkaerőpiaci adatokra reagált, mely szerint januárban 517 ezerrel nőtt a foglalkoztatottság, illetve a 1969 májusi, 3,4%-os szintre csökkent a munkanélküliségi ráta. „Ez könnyen lehet, hogy további tennivalót jelent” – utalt a vártnál több kamatemelésre, illetve a magas alapkamat hosszabb távú fenntartására Bostic. Kiegészítésként hozzátette, hogy kicsit még ki kell várni a következő munkaerőpiaci adatokkal, hogy esetleg nem egy anomália volt-e a legutóbbi adatmérés. Bostic nem szavaz idén a Monetáris Tanács ülésein. Ma délután Jerome Powell Fed-elnök fog sajtótájékoztatót tartani.


Tegnap folytatódott a pénteki korrekció az idei eddigi emelkedés után. A 10 éves dollár hozam 9 bázisponttal 3,6% fölé, míg a kamatérzékeny kétéves hozam 13 bázisponttal 4,5% közelébe emelkedett. A befektetők félve várják Jerome Powell mai sajtótájékoztatóját, miután múlt héten a kamatdöntés utáni üzeneteit túlságosan is derűsnek ítélték meg.


Marko Kolanovic a JPMorgan stratégája szerint a befektetőknek óvatosan kellene kezelni a múlt heti részvénypiaci ralit. Kolanovic elképzelhetőnek tartja, hogy az infláció csökkenése csak „átmeneti”, és így a mostani magas értékeltség jó lehetőséget adhat a részvényportfólió csökkentésére.

Átalakulhat a brit kormány

Rishi Sunak brit miniszterelnök kisebb kormányalakítást jelenthet ma be. Ennek keretében várhatóan feldarabolják a gazdaságfejlesztést, iparstratégiát és energiaipart is magába foglaló tárcát.


Az Eurózónában decemberben 2,8%-kal csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Ez minimálisan gyengébb, mint a várt 2,7%-os visszaesés.


A várt 1,6%-kal szemben 3,9%-kal esett vissza decemberben a munkanaphatással igazított ipari termelés Németországban.

Nagyot nőttek a fizetések Japánban

Japánban a fizetések 4,8%-kal voltak magasabbak decemberben, mint egy évvel korábban. Ez 1997 óta a legnagyobb növekedés, és felerősítheti a várakozásokat, hogy a jegybank fontolóra veszi az ultralaza politika megváltoztatását. A háztartások kiadásai ezzel szemben 1,3%-kal csökkentek éves összevetésben, miközben az elemzők csak 0,4%-os visszaesésére számítottak.


Az ausztrál központi bank a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 3,35%-ra emelte az irányadó kamatlábat, és további szigorításokat helyezett kilátásba az elkövetkező hónapokban. A jegybank várakozásai szerint az infláció idén 4,75%-ra mérséklődik, és csak 2025 közepére éri el a megcélzott 2-3%-os sáv felső határát.

Ír céget vett a Richter

A Richter megvette az ír OC Distributors Ltd-t, amely számos nőgyógyászati készítmény marketing és értékesítési jogait birtokolja. A vételár 32,5 millió font (14,4 milliárd forint). Ezzel a lépéssel a Richter megerősíti piaci jelenlétét az Egyesült Királyságban és Írországban. Bár a hír pozitív, de a vételár nem igazán jelentős, így a hír semleges.

Az OTP lezárta az NKBM megvásárlását

Az OTP tegnap bejelentette, hogy pénzügyileg lezárta a Nova KBM bank 100%-ának megvásárlását. A lépés várható volt, miután a versenyhivatal néhány nappal ezelőtt jóváhagyta a tranzakciót. A hírnek nincs hatása, hiszen az új leányvállalat már szerepel az előrejelzésben.

ALTEO: Indul a felajánlási periódus

Az MNB jóváhagyta a módosított nyilvános ajánlatot, amelyben továbbra is 3.040 forint a részvényenkénti felvásárlási ár. A felajánlásra nyitva álló időszak február 10-én 9:00-kor kezdődik és március 13-án 15:00-kor ér véget. Ha a magyar és a szerb versenyhivatal is jóváhagyja a MOL RES, a Főnix és a Riverland tulajdonszerzését, akkor teljesül a tranzakció. Jelen pillanatban nem látunk okot arra, hogy a versenyhivatalok elutasítsák a tulajdonszerzést.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott ma reggel a határidős piacokon.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben