Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Optimistábbá váló jegybankok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. február 3.   08:56

Vártnak megfelelő emelés az EKB-tól és a BoE-től is Az EKB tegnap a vártnak megfelelően 50 bázisponttal, 3,0%-ra emelte az alapkamatot. Christine Lagarde a sajtótájékoztatón jelezte, hogy márciusban újabb 50 bázispontos emelés...

Vártnak megfelelő emelés az EKB-tól és a BoE-től is

Az EKB tegnap a vártnak megfelelően 50 bázisponttal, 3,0%-ra emelte az alapkamatot. Christine Lagarde a sajtótájékoztatón jelezte, hogy márciusban újabb 50 bázispontos emelés jöhet a jegybanktól. A gazdasági kilátásokat illetően az eddigieknél optimistábban nyilatkozott a jegybankelnök, az infláció és a gazdasági növekedés tekintetében is kiegyensúlyozott kockázatokat lát, mivel a kontinens a vártnál ellenállóbb volt a gazdasági sokkokkal szemben. Korábban a növekedésben lefelé, az inflációban pedig felfelé mutató kockázatokat láttak. Új előrejelzést majd csak a márciusi ülés alkalmával fognak publikálni. A piaci árazások továbbra is azt mutatják, hogy a márciusi ülést két, egyenként 25 bázispontos kamatemelés követheti, mielőtt az EKB befejezi a kamatemelési ciklust, így 4%-on tetőzhet majd az alapkamat.


A korábbinál optimistább jegybanki hangvételre jelentős hozamesés volt tapasztalható, főleg a periféria országokban. Az olasz kötvényhozamok 30-40 bázispontot estek, de még a német hozamok is 20 bázisponttal csökkentek.


A brit jegybank is a vártnak megfelelően 50 bázisponttal, 4%-ra emelte fel az alapkamatát. A jegybankárok többsége továbbra is a feszült munkaerőpiac miatti erős bérdinamika infláció gerjesztő hatásától tart. A közlemény szövege visszafogottabb lett, az inflációra adandó erőteljes válaszról szóló rész kikerült a közleményből és helyére az került, hogy további tartós infláció esetén újabb jegybanki szigorításra van szükség. Andrew Bailey ugyanakkor jelezte, hogy mivel az infláció még csak nemrég kezdett el csökkenni, így még nem ért véget a kamatemelési ciklus. A várakozások szerint márciustól a jegybank 25 bázispontra lassíthatja a kamatemelési ütemet és az időközben beérkező adatoktól függhet, hogy a márciusi 25 bázispontos emelést fogja-e újabb követni. A brit hozamok 20-30 bázispontos eséssel reagáltak.

Tovább enyhülnek a korlátozások Kínában

A szárazföldi Kína és Hongkong, valamint Makaó közötti határok hétfőtől teljesen újranyílnak. Eltörlik a napi kvótákat és a tesztelési követelményeket, emellett a világ bármely pontjáról érkező oltatlan utazókra vonatkozó tilalmat is feloldják a két különleges igazgatású területen.


Kínában a Caixin szolgáltatóipari beszerzési menedzser index januárban a várt 51-es érték helyett 52,9-re emelkedett a decemberi 48-ról. A kompozit index ezzel 51,1-re erősödött az előző havi 48,3-ról, így tavaly augusztus óta először ismét a gazdasági aktivitás növekedését jelzi a mutató, amit a járványügyi korlátozások visszavonása támogatott. Az üzleti hangulatindex közel 12 éve volt ilyen magas.

Határidős piacok

Mínuszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben