Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem okozott meglepetést a Fed

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. február 2.   09:24

Powell szavaiból csak a pozitívumokra figyeltek a befektetők Nem okozott meglepetést tegnap a Fed kamatdöntő testülete, miután 25 bázisponttal 4,5-4,75%-ra emelte az alapkamatot. Ezen a szinten 2007 óta nem volt a kamat. Jerome Powell elnök...

Powell szavaiból csak a pozitívumokra figyeltek a befektetők

Nem okozott meglepetést tegnap a Fed kamatdöntő testülete, miután 25 bázisponttal 4,5-4,75%-ra emelte az alapkamatot. Ezen a szinten 2007 óta nem volt a kamat. Jerome Powell elnök sajtótájékoztatója visszafogott volt, azonban hosszú hónapok óta most először mondott pozitívumot a központi bank munkájának beéréséről. Az infláció lassulásával kapcsolatban Powell hangoztatta, hogy a Fed jó úton jár az árak növekedési ütemének megfékezése irányába, azonban még „egy pár” emelésre szükség lehet a végső cél beteljesüléséhez. Az infláció letörésével kapcsolatban nem tűnt bizonytalannak Powell, sőt elismerte, hogy az inflációs nyomás csökken, ami annak lehet a jele, hogy a döntéshozók látják a fényt az alagút végén. Ennek ellenére a piac által idénre beárazott kamatvágásoktól elhatárolódott az elnök, szerinte ugyanis a restriktív kamatpolitikának időt kell adni, hogy „végezhesse dolgát”.


A piac határidős kamatárazásai alapján valamelyest csökkent annak az esélye, hogy további 50 bázisponttal fog emelni a Fed, ezt most 22%-kal árazza a piac (a 25 bázispontos emeléssel szemben). A decemberi kamatdöntő ülés utáni kamatszintet jelenleg 4,41%-ra várják a befektetők, ami 7 bázisponttal alacsonyabb a tegnapi ülés előtti várakozásnál, azaz a befektetők szerint akár 50 bázisponttal is enyhíthet a Fed a kamatkondíciókon.


A sajtótájékoztató után valamelyest megindultak a részvénypiacok, az S&P 500 1,1%-os pluszban, a Nasdaq 100 pedig 2,2%-os pluszban zárta a tegnapi kereskedést.


Romlott az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser-indexe. A decemberi 48,4 pont után januárban 47,4 lett a mérés, ezzel sorozatban harmadik hónapja van a borús kilátásokkal bíró 50 pont alatti tartományban. A legfrissebb adat 2020 májusa óta a legalacsonyabb szint.

Energiaár-vezette inflációs lassulás

Tegnap kellemes meglepetés volt, hogy januárban gyorsan süllyedt az infláció. Az Eurózónában a korábbi 9,2%-ról 8,5%-ra mérséklődött az infláció, gyorsabb ütemben, mint ahogy a 8,9%-os elemzői konszenzus várta volna. A maginfláció azonban csak stagnált 5,2%-on, itt nem következett be a várt enyhe mérséklődés 5,1%-ra. Ha az adatok mögé nézünk, akkor láthatjuk, hogy szinte kizárólag az energiaárak mérséklődésének köszönhető az infláció csökkenése, így viszont már nem is annyira kedvező az inflációs trend. A decemberi 25,5% után már csak 17,2% volt az energiaár komponens értéke az inflációban.


Kamatdöntő ülést tart ma az EKB és a BoE is. Mindkét esetben 50 bázispontos emelés várható. Az EKB esetében ez 3%-os alapkamatot, a brit jegybank esetében pedig 4%-os alapkamatot jelentene. A kommunikációban azonban divergencia lehet. Az EKB várhatóan megerősíti, hogy márciusra is újabb 50 bázispontos kamatemelés várható, míg a BoE megkezdheti a kommunikációs előkészítését a kamatemelési ütem lassításának, a várakozások szerint ugyanis márciusban már csak 25 bázisponttal emelhetnek.

Nem változtat a BoJ

A japán jegybank alelnöke jelezte, hogy egyelőre nem lesz változás a Bank of Japan politikájában, és kijelentette, hogy nem szabad eltérni a 2%-os inflációs céltól, mert az aláásná az ultralaza monetáris politika hatását.


Dél-Koreában a chipkészletek 24%-kal emelkedtek decemberben az egy évvel korábbihoz képest - derül ki a koreai statisztikai hivatal adataiból, mivel az iparág a geopolitikai bizonytalanságok közepette a kereslet lassulásának jeleit mutatta. A félvezetőgyártó vállalatok tovább csökkentették a termelést, ami 15,8%-kal esett vissza decemberben az előző év azonos időszakához képest.

Horvátország fizetni fog a MOL-nak

Újságértesülések szerint a 2023-as horvát költségvetés tartalmazza azt a 235 millió dollár kifizetést a MOL csoport felé, amit a magyar cég egy peres eljárás során megnyert a horvát állammal szemben. A MOL még korábban perelte be a horvát államot amiatt, hogy az utóbbi fél megszegte a 2009-es privatizációs szerződést, mivel csökkentette a helyi földgáz felvásárlási árat. A pert a MOL tavaly jogerősen megnyerte Washingtonban.

Határidős piacok

A főbb amerikai és európai határidős indexek többsége pluszban volt ma reggel, egyedül a Dow volt pár pontos mínuszban.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben