Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Kamatemelési kényszer a magas energiaárak árnyékában

PODCAST
PODCAST2023. február 1.   14:10

Este a FED vélhetően folytatja majd a kamatemelését és 4,5 – 4,75 százalék közötti sávba emelheti az alaprátáját. 25 bázisponttal emelhetnek majd a kamaton, a decemberi 50 bázispontos emelés és az előző hónapokban meglépett 75 bázispontos szigorítások után. Úgy tűnik, hogy valamelyest mérséklődtek az energiaárak, leginkább a földgáz, de most februártól egy újabb nehézséggel, az esetleges dízelhiánnyal kell szembenéznie Európának az Oroszország ellen bevezetett újabb szankciók miatt.

„A kamatemelés lassítása azért várható Amerikában, mert már így is nagy lépésekkel, és viszonylag gyorsan emelték az alapkamatot a korábbi 0 - 0,25 százalék közötti sávból a vélhetően este bejelentendő 4,5 – 4,75 százalék közötti szintre. Ez az Egyesült Államokba, mindössze pár hónap alatt, extrémgyors kamatemelésnek számít” – érzékeltette a jelenlegi monetáris folyamatokat Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. elemzője. A szakértő arra számít, hogy most már trendszerűen folytatódik az infláció csökkenése az Egyesült Államokban. Ezt jelzi, hogy 2022. júliusában mérték a 9 százalékos csúcsot, legutóbb, decemberen, pedig már „csak” 6,5 százalékos volt az átlagos áremelkedési ütem.

Az Európai Központi Bank maradhat még az 50 bázispontos kamatemelés mellett. Nagy András szerint a fejlett országok jegybanki döntéshozói tartanak attól, hogy magas szinten rekedhet meg az infláció, nem véletlen, hogy többször jelezték, tartósan magasan maradhatnak a kamatok, és ebben az évben senki se számítson jelentős kamatcsökkentésre. Talán a FED részéről van erre egy egészen apró esély.

Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője már azt jegyezte meg, hogy február 5-én újabb embargók élesednek Oroszország ellen az ukrajnai háborúja matt. Tilos lesz az Európai Unióba feldolgozott orosz kőolajat, például dízelt behozni. Ez alól pár ország, köztük Magyarország kapott mentességet. A helyzet azért érdekes, mert az Unióban felhasznált dízelt nem teljesen fedezik az európai finomítók előállításai. „Emiatt például kínai vagy arab területről kell plusz üzemanyagot behozni majd az EU-ba. A nehézségek és a megváltozó importpiacok ellenére nem számítok arra, hogy hiány lenne dízelből majd Európában” – értékelt Pletser Tamás. Az Erste elemzője szerint a földgázellátottsága is biztosított Európának és inkább a következő tél lehet majd problémás, amikor újra el kell kezdeni a gáztározók felöltését.

A beszélgetésben még szó volt arról, hogy:

  • Milyen hatásai vannak a szankcióknak az orosz gazdaságra?
  • Van-e lehetősége arra az oroszoknak, hogy kiváltsák az EU földgáz és kőolaj vásárlásait más piacokon?
  • Maradhat-e 50-60 euró között a földgáz tőzsdei ára, vagy inkább a 100 euró környéki a reális?

Nagy Andrással, az Erste részvényelemzőjével és Pletser Tamással, az Erste olaj- és gázipari elemzőjével Nagy Károly beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben