Hétfő
márc. 27.
10:00
IFO üzleti hangulatindex (GE)
Időszak: márc., előző: 91.1, várt: 91
ny.e.
BioNTech (US)
Időszak: 2022 Q4, előző: 12.19, várt: 7.63
z.u.
Waberer's (HU)
Időszak: 2022 Q4, előző: 81.29
Kedd
márc. 28.
08:30
Folyó fizetési mérleg (millió euró) (HU)
Időszak: Q4, előző: -2452.4, várt: -3949
08:30
Átlagos bruttó béremelkedés (év/év) (HU)
Időszak: jan., előző: 18.1%, várt: 16.4%
14:00
MNB kamatdöntés (HU)
Időszak: márc., előző: 13%, várt: 13%
15:00
FHFA házárindex (US)
Időszak: jan., előző: -0.1, várt: -0.3
16:00
Conference Board fogyasztói bizalmi index (US)
Időszak: márc., előző: 102.9, várt: 101
16:00
Richmondi Fed feldolgozóipari index (US)
Időszak: márc., előző: -16, várt: -9
Szerda
márc. 29.
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: márc., előző: 3%
16:00
Függőben lévő lakásértékesítések (év/év) (US)
Időszak: feb., előző: -22.38%
Csütörtök
márc. 30.
11:00
Fogyasztói bizalom - végleges (EMU)
Időszak: márc., előző: -19.2
14:00
Harmonizált fogyasztói árindex (év/év) - előzetes (GE)
Időszak: márc., előző: 9.3%, várt: 7.4%
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: márc., előző: 1694, várt: 1697
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: márc., előző: 191, várt: 196
14:30
GDP (negyedév/negyedév, évesített) - végleges (US)
Időszak: Q4, előző: 2.7%, várt: 2.7%
Péntek
márc. 31.
01:30
Munkanélküliségi ráta (JP)
Időszak: feb., előző: 2.4%, várt: 2.4%
01:50
Ipari termelés (hó/hó) (JP)
Időszak: feb., előző: -5.3%, várt: 2.7%
01:50
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (JP)
Időszak: feb., előző: 5%, várt: 5.8%
01:50
Ipari termelés (év/év) (JP)
Időszak: feb., előző: -3.1%, várt: -2.3%
03:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index (CHN)
Időszak: márc., előző: 52.6, várt: 51.6
03:30
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (CHN)
Időszak: márc., előző: 56.3, várt: 54.9
08:00
GDP (év/év) - végleges (UK)
Időszak: Q4, előző: 0.4%, várt: 0.4%
08:00
Kiskereskedelmi forgalom (év/év) (GE)
Időszak: feb., előző: -4.2%, várt: -5.1%
08:00
Folyó fizetési mérleg (milliárd font) (UK)
Időszak: Q4, előző: -19.402, várt: -17.5
08:30
Termelői árindex (év/év) (HU)
Időszak: feb., előző: 35%
08:30
Külkereskedelmi mérleg (millió euró) - végleges (HU)
Időszak: jan., előző: -165
09:55
Munkanélküliségi ráta (GE)
Időszak: márc., előző: 5.5%, várt: 5.5%
09:55
Munkanélküliek számának változása (ezer fő) (GE)
Időszak: márc., előző: 2, várt: 0
11:00
Munkanélküliségi ráta (EMU)
Időszak: feb., előző: 6.6%, várt: 6.6%
11:00
Fogyasztói árindex (év/év) (EMU)
Időszak: márc., előző: 8.5%, várt: 7.1%
14:30
PCE infláció (év/év) (US)
Időszak: feb., előző: 5.4%, várt: 5.1%
14:30
PCE maginfláció (év/év) (US)
Időszak: feb., előző: 4.7%, várt: 4.7%
14:30
Személyi jövedelmek (hó/hó) (US)
Időszak: feb., előző: 0.6%, várt: 0.2%
14:30
Személyi kiadások (hó/hó) (US)
Időszak: feb., előző: 1.8%, várt: 0.3%
15:45
Chicagói beszerzési menedzser index (US)
Időszak: márc., előző: 43.6, várt: 43
16:00
Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index - végleges (US)
Időszak: márc., előző: 63.4, várt: 63.4

Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

A befektetők kedvencei lehetnek az európai csipgyártók

SZTORI
SZTORIPéntek ÁdámElemző2023. február 1.   10:05

Az autópiac csipéhsége nem csillapodik, az elektromos átállás miatt egyre nagyobb igény mutatkozik a korszerű félvezetőkre. A szektort ellátó európai társaságok – és részvényeseik – termékeny évek elé néznek.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek

A csiphiány kezdete a koronavírussal kapcsolatos lezárásokkal van összefüggésben. A korlátozások miatt a vállalatok rövid idő alatt kénytelenek voltak átállni a távoli munkavégzésre, az iskolákban a digitális oktatásra. Hirtelen sokkal több telefonra, számítógépre és egyéb számítástechnikai eszközre lett szükség. A csipgyártók azonban nem voltak felkészülve a kereset megugrására, ami az ellátás akadozásához vezetett. A helyzetet másfelől a gyártók termelési nehézségei súlyosbították, őket a korlátozások mellett a nyersanyaghiány is hátráltatta.

A koronavírus visszaszorulása után az országok újranyitottak, az emberek pedig kiszabadultak otthonaikból. A számítástechnikai cikkek iránti kereslet megcsappant, a tavalyi év második felében már jóval kevesebb számítógépet és mobiltelefont vásároltak az emberek, mint az előző években.

Az elektronikai cikkek gyártói azonban ekkorra már tetemes készleteket halmoztak fel az integrált áramkörökből, ezért az új megrendelések visszaestek. A számítástechnikai eszközökhöz szükséges csipek gyártói, például az Intel vagy a Samsung, az aktuális gyorsjelentési szezonban már csökkenő bevételről és a korábbi negyedéveknél jóval szerényebb nyereségről adtak számot.

A korlátozások feloldása után az addig szenvedő iparágak, például az autóipar éledezni kezdett, az új járműrendelések száma növekedésnek indult. Talán elsőre nem nyilvánvaló, de egy mai autó esetében nagy szerepük van a csipeknek, egy átlagos járműben több mint ezer mikrocsip található, az elektromos autók esetén pedig ez a szám akár ennek 2-3-szorosa is lehet.

A félvezetőgyártók nem voltak képesek a kapacitásukat kellőképpen növelni, hogy elegendő csip álljon rendelkezésre, ezért tavaly a legtöbb autógyártó az ellátási problémák miatt kénytelen volt visszafogni a gyártását.

Márpedig az elektromos autók egyre gyorsabban terjednek, és a következő években ez csak fokozódni fog. A félvezetőgyártók persze igyekeznek új beruházásokkal növelni a kapacitást, de ezek az erőfeszítések nem azonnal hoznak eredményt. Ezért idén még fennállhat a csiphiány az autóiparban, és várhatóan a következő években is jó üzlet lehet ilyeneket gyártani. Az autóipart kiszolgáló csipgyártó vállalatok profitálhatnak ebből.

Infineon

A német vállalat Európa legnagyobb félvezetőgyártója, globálisan pedig a legnagyobb részesedéssel rendelkezik az autóipari csipek piacán. A vállalat földrajzilag is jó pozícióban van ahhoz, hogy profitáljon a hagyományosan erős német autóipar fellendüléséből.

Az Infineon csipjeit használja például a Volkswagen és a Stellantis, valamint a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója, a kínai BYD és az Xpeng is. A vállalat folyamatosan bővíti a gyártási kapacitását, tavaly több milliárd euró értékű beruházást hajtott végre Malajziában és Ausztriában a csipgyártás felpörgetése érdekében.

A vállalat tavaly szeptemberben zárult 2022-es pénzügyi évében a bevételek 45 százaléka, 6,5 milliárd dollár származott az autóipari csipekből, ami közel 35 százalékos növekedés az előző évhez képest.

NXP Semiconductors

Az NXP egy amerikai tőzsdére is bevezetett holland félvezetőgyártó cég, az autóipari csipek egyik legnagyobb globális beszállítója. A vállalat hétfőn tette közzé gyorsjelentését, amelyből kiderült, hogy az autóipar számára gyártott termékeik eladásából származó bevétel a negyedik negyedévben 30 százalékkal, a teljes évet tekintve pedig 40 százalékkal nőtt az előző évvel összevetve, és a vállalat 13,2 milliárd eurós összbevételének több mint felét tette ki.Felszálló ágba kerültek az európai csipgyártó társaságok részvényei


STMicroelectronics

A svájci székhelyű gyártó leginkább onnan lehet ismerős, hogy többek között a Teslának is szállítanak be fejlett mikrocsipeket. Elon Musk a tavaly legyártott 1,3 millió elektromos autó után idén 1,8 milliós célt tűzött ki, ami azt jelenti, hogy a Tesla félvezetőigénye is megnő, ami várhatóan kedvezően hat majd az STMicroelectronics bevételeire is.

A cikk első alkalommal 2022. február 1-én jelent meg a Világgazdaság oldalán.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Többet szeretne látni az amerikai piacból?

USA real-time adatok akár díjmentesen*
PODCAST

Most a valóság végzett el stressztesztet a bankokon

A Lehman Brothers csődje után mind Európában, mind az Egyesült Államokban (bár itt talán kevésbé) megszigorították a bankokra vonatkozó biztonsági...

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben

Elfogadom
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához. Bővebben itt