Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megvan az engedély

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. február 1.   11:26

Erste kommentár Ma reggel jött a hír, hogy a szlovén versenyhivatal jóváhagyta a Nova KBM bank OTP általi felvásárlását. Így az OTP napokon belül megszerezheti a részvények 100 százalékát,...

Erste kommentár

Ma reggel jött a hír, hogy a szlovén versenyhivatal jóváhagyta a Nova KBM bank OTP általi felvásárlását. Így az OTP napokon belül megszerezheti a részvények 100 százalékát, s onnantól kezdve – szerintünk – konszolidálhatja az új szerzeményt. A vételár ugyan nem publikus, de valószínűleg 1 milliárd euró körül lehet, azaz a tőke könyv szerinti értéke körül. Ugyanis a bank valamivel 10 százalék fölötti tőke megtérülést tudott felmutatni az utolsó elérhető, 2021-es adatok alapján. Az új leány mintegy 40-45 milliárd forinttal, azaz cirka 150 forinttal növelheti az egy részvényre jutó eredményt idén, szinergiák nélkül. Ugyanakkor az elkövetkező években valószínűleg a jelenlegi szlovén leánnyal, az SKB bankkal szinergiákat is kiaknázhat az OTP, azaz az együttes eredményt tovább növelheti. Ez idén talán 65-70 milliárd forint lehet a két bank esetében. Ezzel különben Szlovéniában is piacvezető bankká válik az OTP csoport, s a magyar és a bolgár operáció mellett a harmadik legnagyobb profittermelővé lép elő a szlovéniai operáció. A hír egyértelműen pozitív.


Ma a Fed 25 bázispontra lassíthatja a kamatemelés mértékét, s a 4,5-4,75 százalékos tartományba emelheti az „alapkamatot”. A piaci várakozások szerint márciusban még jöhet egy hasonló lépés, amellyel véget érhet a tavaly márciusban kezdődött kamatemelési ciklus, ami különben 25 bázisponttal kezdődött, majd begyorsult egészen 75 bázispontos emelésekig, hogy mostanra visszatérjen a kezdeti lépések méretéhez, s ezzel szépen bekeretezve a kamatemelési ciklust.


A tegnapi leszúrást követően, amelyből visszajött a DAX, ma inkább oldalazik az index, ahogy a BUX is.

Amerika elhúzott

Az európai indexek csak oldalaztak tegnap. A DAX, az Euro Stoxx50, a FTSE100 és a CAC40 is 0-0,2% közötti elmozdulást produkált. A szektorok vegyesen teljesítettek. Az emelkedést a fogyasztási cikkek vezették, míg legrosszabbul az egészségügy és az ingatlanszektor teljesített.


Amerikában viszont jelentősebb emelkedés volt látható. A Dow 1,1%-ot, az S&P 1,5%-ot, a Nasdaq 1,7%-ot emelkedett. Minden szektor emelkedett, de leginkább a nyersanyagok és a nem alapvető fogyasztási cikkek.


A Nikkei lényegében stagnált ma reggel. A CSI300 0,7%-ot, a Hang Seng pedig 0,8%-ot emelkedett.

Raiffeisen: Erős eredmény, csalódást keltő osztalék javaslat

A Raiffeisen 826 millió eurós adózott eredményt ért el a negyedik negyedévben, ami felülteljesíti a 657 millió eurós várakozást. Az eredményt elsősorban Oroszország húzta fel, ami szerkezetét illetően nem túl előnyös, mivel az ott megtermelt profitot az anyavállalat nem tudja hazatranszferálni és abból osztalékot fizetni. A Raiffeisen ettől függetlenül ismét fog osztalékot fizetni, a 0,8 eurós részvényenkénti osztalék azonban elmarad az Erste szektorelemzőjének 1,5 eurós várakozásától. 2023-ra 10%-os tőkearányos nyereséget vár a menedzsment, ami Oroszország és Belarusz nélkül kalkulálva csak 7% lenne. Összehasonlításképpen, a kiemelkedően jó 2022-es évben 27%-os ROE-t ért el a bank, azonban ennek nagy részét Oroszországban. Az orosz és belarusz exit-tel kapcsolatban nincsenek új fejlemények.

Vártnak megfelelő eredmény a Banco Bilbao-tól

A Banco Bilbao 1,58 milliárd eurós adózott eredményt ért el a negyedik negyedévben. Ez gyakorlatilag megegyezik az 1,56 milliárd eurós elemzői várakozással. A profit legnagyobb része, 75%-a Mexikóból származik. A bevétel és költségsorok is nagyjából a várakozásoknak megfelelően alakultak. A bank 442 millió eurós sajátrészvény vásárlási programot jelentett be, ami a piaci kapitalizáció 1,1%-a.

A csökkenő hirdetési bevételek miatt szenved a Snap

A Snap árfolyama 15%-ot zuhant tegnap a tőzsdezárás utáni kereskedés során, miután a közösségi médiavállalat közzétette negyedéves számait és az idei évre vonatkozó előrejelzését. A bevétel 1,3 milliárd dollár lett, ami nagyjából megfelelt az előzetes várakozásoknak. Az egy részvényre jutó nyereség 14 cent volt, némileg felülmúlva a várt 11 centet. A befektetők leginkább amiatt voltak csalódottak, hogy a vállalat nem tudja növelni a bevételeit, a vezetőség szerint az első negyedévben akár 10%-os bevételcsökkenés is jöhet az előző év azonos időszakához képest. A többi közösségi médiavállalathoz hasonlóan a Snap is nehéz helyzetben van, mivel a gazdasági lassulás miatt a vállalatok csökkentették digitális hirdetési költségvetésüket.

Visszaeshet az AMD bevétele

A chipgyártó tegnap tőzsdezárás után számolt be a december végén zárult negyedik negyedéves eredményéről, és a főbb adatok tekintetében felülmúlta a Wall Street várakozásait. A vállalat bevétele 5,6 milliárd dollár volt, szemben a várt 5,5 milliárd dollárral. A tisztított nyereség pedig 69 cent lett részvényenként, ami szintén jobb az előzetes becslésekben szereplő 67 centnél. A vezetőség 5 és 5,6 milliárd dollár közötti árbevételre számít az aktuális negyedévben, ami 10%-os visszaesést jelent az előző három hónaphoz viszonyítva. Az egész évet tekintve az AMD eladásai tavaly 44%-kal nőttek 2021-hez képest.

390 körül az EURHUF

Kedden minimálisan gyengült a forint az euró ellenében, de továbbra is 390 körül ingadozik a kurzus. Ma reggel a korábbinál is gyengébb novemberi külkereskedelmi egyenleg adat gyengítheti a magyar devizát, de alapvetően továbbra is a nemzetközi vizek hullámai lehetnek az igazán meghatározók a piacon.

A Fedre várva

A nemzetközi devizapiacokon dollár erősödéssel indult a nap kedden, viszont a vártnál is kedvezőbb európai GDP adatok visszafordították a kurzust. Ennek megfelelően az EURUSD jegyzése az 1,085-1,090-es sávból várja a mai tűzijátékot: délelőtt az Eurózóna inflációs adatai látnak napvilágot, magyar idő szerint este pedig a Fed döntését várja a piac.

Emelkedett a kőolaj ára a mai Fed döntés előtt

A WTI 79,4, az észak-európai Brent típusú kőolaj pedig 85,5 dolláron forgott ma reggel az áprilisi lejáratra, míg a mediterrán piaci Ural azonnali árjegyzése 56 dollár volt hordónként volt. A kőolajpiac várja a mai Fed ülés döntését, illetve hogy az OPEC milyen lépésre szánja el magát, és ezt miként kommunikálja. Az amerikai jegybank várhatóan 25 bázisponttal emeli az irányadó kamatot, ami feleannyi, mint decemberben, miután gyengült az inflációs nyomás az USA gazdaságán. Az OPEC pedig várhatóan nem változtat a nyersolaj kínálaton, viszont érdekes lesz, hogy miként értékelik a mostani piaci helyzetet. Az API jelentése szerint az USA kőolaj tartaléka 6,3 millió hordóval nőtt a múlt héten. Az orosz olajtermék elleni embargó február 5-én lép életbe. Látható, hogy Törökország vagy Marokkó felé már most is nagy volumenű orosz termék indult el.

Az arany emelkedett, az amerikai jegybank van a figyelem középpontjában

Az arany 1.924 dollárra tudott emelkedni, miután a tegnapi amerikai munkaerőpiaci adatok kedvezően alakultak. Az amerikai munkaerő költsége csökkent, a házépítési kedv alábbhagyott, a fogyasztói bizalom pedig meglepő módon esett az Egyesült Államokban. Ezek a hírek egyértelműen az inflációs nyomás csökkenését jelzik, ami ma megerősítheti az USA jegybankját, hogy csak kisebb, 25 bázispontos emelést hajtson végre. A befektetők szerint a Fed az év közepéig emeli kamatait, de maximum 5%-ig nőhet a rövid lejáratú dollár kamat.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben