Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

BEFEKTETÉS

A Nissan részvényei emelkednek a Renault szövetség átalakítása után

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉS2023. január 31.   13:49

A Nissan Motor Corp. részvényei emelkedésnek indultak, miután a japán autógyártó és francia partnere, a Renault SA bejelentette, hogy két évtizedes szövetségük átfogó átalakítását hajtják végre, és ezzel egyenrangú felekké válnak.

A hétfőn bejelentett megállapodás értelmében a Nissan és a Renault mostantól 15%-os részesedéssel rendelkezik majd egymásban, és a Nissan szavazati jogot kap a részesedésével együtt. Korábban a Renault a japán autógyártó mintegy 43%-át birtokolta, a Nissan pedig nem rendelkezett szavazati joggal.

A szövetség egyenlőtlensége már régóta súrlódások forrása volt a Nissan vezetői számára.

"A tőkekapcsolat normalizálása növeli a Nissan szabadságát a vezetés terén, ami megkönnyíti az Egyesült Államokra, Kínára és a feltörekvő piacokra összpontosító stratégia elfogadását" - mondta a hétfői bejelentést követően Masayuki Kubota, a Rakuten Securities vezető stratégája a Reutersnek.

A Renault a japán autógyártó mintegy 28%-át egy francia trösztbe helyezi. Ez magában foglal egy olyan zárolási kötelezettséget, amely egy bizonyos ideig megakadályozza a részvények eladását, valamint egyéb korlátokat szab a részvények eladásának. Az átszervezés megoldja a részvényesi szabályozással kapcsolatos múltbeli aggályokat, mivel a Nissan nem tudta gyakorolni szavazati jogait - mondta Masataka Kunugimoto, a Nomura elemzője.

"Egy olyan kapcsolat, amelyben mindkét vállalat egyenlő, 15%-os szavazati joggal rendelkezik a másikban, jelentősen csökkenti az irányítással kapcsolatos aggodalmakat" - mondta Kunugimoto. "Összességében úgy gondoljuk, hogy ez a bejelentés valószínűleg a Nissan részvényeinek újraértékeléséhez vezet".

Az elmúlt három év során a Nissan részvényei mintegy 23%-ot estek, jóval elmaradva az iparágvezető Toyota Motor Corp. 24%-os és a Renault 4%-os emelkedésétől.

A Renault részvényei 4%-os csökkenéssel zártak hétfőn az üzlet bejelentése után.

 

Forrás: Reuters

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben