Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Várt és váratlan inflációs emelkedés

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. január 31.   09:36

Az EKB még nem dőlhet hátra Januárban váratlanul megemelkedett az infláció Spanyolországban, ezzel megtört az öt hónapja tartó csökkenő trend. A korábbi 5,5%-ról 5,8%-ra emelkedett az infláció, szemben a 4,8%-os...

Az EKB még nem dőlhet hátra

Januárban váratlanul megemelkedett az infláció Spanyolországban, ezzel megtört az öt hónapja tartó csökkenő trend. A korábbi 5,5%-ról 5,8%-ra emelkedett az infláció, szemben a 4,8%-os piaci várakozással. A maginfláció pedig 7,0%-ról 7,5%-ra emelkedett. A becsléseket ugyanakkor nehezítette a változó inflációs kosár és a januárra jellemző átárazások is. A váratlanul emelkedő infláció azt mutatja, hogy az EKB még nem dőlhet hátra, lehetnek még kellemetlen inflációs meglepetések, ezzel megerősítve az 50 bázispontos kamatemelési várakozásokat.


Franciaországban a korábbi 6,7%-ról a vártnak megfelelően 7,0%-ra emelkedett a harmonizált infláció. Itt is a januári átárazások játszhattak szerepet az infláció emelkedésében.


Az IMF 0,7%-os GDP növekedést vár idén az Eurózónától. Ez 0,2 százalékponttal magasabb, mint az előző előrejelzés volt. Viszont a 2024-es előrejelzést ugyanilyen mértékben csökkentették, 1,6%-ra.


A vártnál rosszabbul teljesített a negyedik negyedévben a német gazdaság. A tegnap délelőtt megjelent adat alapján a munkanaphatással igazított éves növekedés csak 1,1% volt a várt 1,3%-kal szemben. Negyedév/negyedév alapon pedig a várt stagnálás helyett 0,2%-ot csökkent a GDP.

Korai lehet az optimizmus

Paul Krugman Nobel-emlékdíjas közgazdász aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy szerinte a befektetők túl hamar léptek túl az inflációs kockázaton. Marko Kolanovic, a JPMorgan elemzője szerint hamarosan véget érhet az idei rally, mivel a piacok a recessziós félelmek növekedésével valószínűleg lejjebb fognak menni.


Az IMF bizakodóbb az amerikai gazdaság kilátásait illetően, mint a Fed. A szervezet az idei évre 1,4%-os GDP-növekedést prognosztizál, míg az amerikai jegybank mindössze 0,5%-os bővülésre számít.


A Biden-kabinet elvághatja a Huawei-t az összes amerikai beszállítójától, köztük az Inteltől és a Qualcommtól, mivel a kormány szigorítja a kínai technológiai szektorra vonatkozó korlátozásokat. Washington már évek óta megköveteli az amerikai beszállítóktól, hogy a kormány jóváhagyását kérjék, mielőtt a Huawei-nek értékesítenének. A hírek szerint a kormányzat teljes tilalmat rendelhet el.

Élénkülőben a kínai gazdaság

Januárban fellendült a gazdasági aktivitás Kínában, a feldolgozóipari beszerzési menedzser index 47-rőI 50,1-re emelkedett, míg a szolgáltatóipari mutató 41,6-ról 54,4-re javulva felülmúlta a becsléseket.


A kínai ipari cégek által elért nyereség 4%-kal csökkent 2022-ben, a 2021-es 34,3%-os növekedés után, ami a hosszú ideig tartó covid-ellenes intézkedések és az ingatlanpiaci visszaesés elmélyülésének hatását tükrözi.


A külföldiek csak januárban több kínai részvényt vásároltak, mint a teljes 2022-es évben. Az offshore alapok nettó 139,5 milliárd jüant (20,6 milliárd dollár) fektettek kínai tőzsdén jegyzett vállalatokba, ez több mint 50%-kal haladja meg a korábbi havi rekordot.


Japánban a munkanélküliségi ráta decemberben 2,5% maradt. Az ipari termelés 0,1%-kal csökkent havi szinten és 2,8%-kal éves összevetésben. Az elemzők ennél nagyobb, 1%-os havi és 3,6%-os éves visszaesésre számítottak.

Az S&P leminősítette az OTP-t is

Az S&P Global Ratings az OTP Bank hosszú- és rövid lejáratú adós minősítéseit 'BBB-'-ra rontotta a korábbi 'BBB'-ről. A kilátás stabil. A lépés lényegében automatikus volt az államadósság leminősítése után.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott ma reggel a fő amerikai és európai határidős piacokon.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben