Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

BEFEKTETÉS

A mesterséges intelligencia a jövő gondolkodója?

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉSKubicsek RékaMarketing és kommunikációs szakértő2023. január 26.   16:49

Napok óta hangos a sajtó a Microsoft (MSFT) bejelentésével kapcsolatban: jelentős összeggel fektetnek be a mesterséges intelligencia területén. 2019-ben, már 1 milliárd dollárt invesztált az OpenAI-ba, a ChatGPT mögött álló startupba, most pedig 10 milliárd dolláros befektetéssel száll a ringbe és szerzi meg az OpenAI 49%-át. A Reuters szerint a ChatGPT-t RLHF nevű gépi tanulási technikával képezték ki, melynek lényege, hogy a mesterséges intelligencia képes tanulni az emberi visszajelzésekből és javítani saját hibáit.

Azzal, hogy a Microsoft mesterséges intelligencia technológiáját széles körben bevezeti számtalan szolgáltatásán keresztül, felveszi a versenyt ezen a területen az Alphabettel (GOOG) , az Amazonnal (AMZN) és a Meta Platforms (META) vállalatokkal.

A Microsoft és az Alphabet már évtizedek óta riválisok a keresési, felhőalapú és egyéb szolgáltatások terén, de a Microsoft ezt a rivalizálást a számítástechnika magasabb szintjére szeretné most emelni.

A Microsoft az elmúlt évtized egyik legjobb befektetésének számított, részvényeinek árfolyama 2013-ban 30 dollár környékén mozgott, majd 2021 év végére 345 dollárig emelkedett. A tavalyi nagy visszaesés után is több mint 700%-kal ér többet, mint tíz évvel ezelőtt. A technológiai óriásnak meg van az esélye arra, hogy továbbra is jól teljesítsen, mivel jó helyzetben van ahhoz, hogy profitáljon a különböző technológiai trendekből. A vállalat piaci tőkeértéke megközelítőleg 1800 milliárd dollár, de még mindig van tere a növekedésre. Ezek közül a felhő és az AI az új lehetőségek, amivel még csak az elején járnak, de a Microsoft készen áll arra, hogy kihasználja ebben a forradalmian új technológiában rejlő lehetőségeket.

A kijelentés azonban, hogy a Microsoft az OpenAI-al most könnyen a Google előtt járhat, egyelőre még elhamarkodott lehet, és nem szabad figyelmen kívül hagynunk egy fontos tényt: a Google majdnem pontosan kilenc éve szerezte be az OpenAI saját verzióját: a DeepMind-ot. Azóta az Alphabet keretein belül működik, ami beépül a Google szolgáltatásaiba, beleértve a Google Cloudot is.

Nem a Microsoft az egyedüli versenytárs

A fókusz most a Microsofton és az Alphabeten van, azonban nem szabad megfeledkezni az NVIDIA fejlesztéseiről sem. Az Alphabetnek erős piaci konkurenciája érkezik az NVIDIA által irányított NeMo LLM Service fejlesztésével. A piacvezető grafikus chip gyártó saját fejlesztésű társalgási mesterséges intelligencia robotjához a fejlesztésekkel párhuzamosan optimalizálják saját GPU (Graphics Processing Unit) készleteiket is.

A Meta is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a Metaverzumot az Al technológiával működtesse és ezáltal a Metaverzum nem felhasználók által irányított szereplői és alkotóelemei a tökéletes valóság határához közelítve mesterséges intelligencia által legyenek vezérelve.

Milyen lehetőségek és veszélyek rejlenek ebben a technológiában?

Az élet számos területén az emberiség javára fordíthatják a mesterséges intelligenciát. Segíthet a közlekedési eszközök biztonságosabbá tételében, testreszabott szolgáltatásokat és termékeket kaphatunk általa. A vállalkozások számára előnyt jelenthet a termelés és gyártás optimalizálásában.

A technológia az egészségügyi ellátás fejlesztésében is hatalmas szerepet játszhat, ugyanis a BioNTech gyógyszergyártó vállalat a közelmúltban felvásárolta a tunéziai székhelyű InstaDeep mesterséges intelligenciák fejlesztésével foglalkozó céget, 682 millió dollár értékben, és nem titkolt tervük, hogy nagy hangsúlyt fognak fektetni a jövőben az AI által vezérelt gyógyszerkutatásban, -tervezésben és -fejlesztésben. A novemberi gyorsjelentésük rendkívül pozitív volt, akkor az árfolyam közel 45%-ot emelkedett. A legközelebbi gyorsjelentésük március 29-én várható, ahol a Bloomberg elemzői ismét dinamikus növekedést várnak mind bevétel és eredmény tekintetében.

Sajnos a mesterséges intelligencia jelenlegi fejlettségi fázisában nem képes különbeséget tenni a jó rossz alkalmazási módok között, így könnyen bűncselekmények eszköze is lehet. Például egy hang generátorral összehangolva képes megszólalni ismerőseink, szeretteink hangján, tökéletesen utánozva annak stílusát és a technológiát kihasználó csalók rávehetnek minket cselekedetekre, vagy pénzt csalhatnak ki tőlünk (unokázós csalók). Nemrégiben bejárta a világsajtót az az eset, miszerint egy brit vállalat igazgatója mindvégig azt hitte, hogy a leányvállalatuk német vezetőjével beszél és a telefonos egyeztetést követően 220 ezer euró összeget utalt át a csalók számlájára.

Egyes iskolákban is le kellett tiltani a ChatGPT elérésének IP címét, mert a tanulók a technológia segítségével könnyedén felkészülés nélkül hibátlan dolgozatokat írtak, ahogy ez megtörtént a philadelphiai Wharton Üzleti Iskolában, ahol az MBA záróvizsgát még ha nem is kitűnőre, de jó eredménnyel teljesítette a mesterséges intelligencia.

Az már sokak által elfogadott tény, hogy a technológiai vívmányra nagy szüksége van a világnak, de fontos odafigyelni a megfelelő keretek és korlátok közötti alkalmazására.

 

Forrás:

www.reuters.com

www.bloomberg.com

www.seekingalpha.com

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Shutterstock

 

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben