Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nagyon furcsa

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. január 24.   10:33

Erste kommentár Egyelőre rövid életűnek tűnik a múlt héten indult korrekció. Általában igaz az, hogy csak a 20-30 napos mozgóátlagokat tesztelték vissza az amerikai indexek. Ettől függetlenül jelentős...

Erste kommentár

Egyelőre rövid életűnek tűnik a múlt héten indult korrekció. Általában igaz az, hogy csak a 20-30 napos mozgóátlagokat tesztelték vissza az amerikai indexek. Ettől függetlenül jelentős különbség van a Dow Jones, az S&P500 és a Nasdaq között. Habár tegnap a Nasdaq emelkedett a legnagyobbat, ez az index van a legjobban lemaradva. Még mindig a tavaly év végén indult csökkenő trendcsatornában van benne, s annak éppen a felső éléig emelkedett tegnap. Ezzel szemben az S&P500 a tegnapi akcióval már a csatorna felső éle fölé tudott emelkedni. Ha ezt a kitörést meg tudja őrizni, az pozitív lehet a folytatás tekintetében. Ugyanakkor a Dow Jones már rég elhagyta a csökkenő trendcsatornát, és november óta oldalazik. Vagyis a technikai kép meglepően jól alakul. Ugyanakkor, ha az értékeltségeket nézzük, akkor azok még mindig a sokéves átlagos P/E ráta fölött vannak, vagyis nem mondhatók olcsónak az amerikai részvények. Ráadásul a hosszú és rövid hozamok különbsége évtizedek óta nem látott negatív mélységben van. Ez pedig elég nagy ellentmondás a technikai és a fundamentális megfontolás között, ami nagyon furcsa.


Az amerikai nagy emelkedés után a DAX is és a BUX is kis emelkedést, gyakorlatilag stagnálást mutat ma délelőtt.

Felülteljesítő IT

A FTSE100 0,2%-ot, a DAX 0,5%-ot, az Euro Stoxx50 pedig 0,8%-ot emelkedett. A közműszektoron kívül minden szektor emelkedett, főleg az IT teljesített kiemelkedően.


A tengerentúlon is kimondottan jó volt a hangulat. A Dow 0,8%-ot, az S&P 1,2%-ot, míg a Nasdaq 2%-ot emelkedett. A legjobban az IT és a kommunikációs szolgáltatók teljesítettek. Egyedül az energia szektor csökkent, az is csak kismértékben.


A kínai és hongkongi tőzsde ma is zárva volt. A japán Nikkei 1,5%-ot emelkedett.

Dübörög a gyorsjelentési szezon

Egyre élénkebbé válik az idei első gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban. Ma piacnyitás előtt a General Electric, a Raytheon, a Halliburton, a Lockheed Martin, a Verizon, és a Johnson&Johnson negyedéves számait várják a befektetők, a Texas Instruments és a Microsoft pedig tőzsdezárás után teszi közzé a jelentését.

Túl lehet a nehezén a félvezető szektor

Az amerikai félvezető vállalatok árfolyama szárnyalt tegnap, mivel a Barclays elemzői felminősítették az AMD, a Qualcomm és a Seagate Technology Holdings részvényeit, mondván, hogy a szektor túl van a nehezén, és nem várják, hogy visszatérjenek a három hónappal ezelőtt elért többéves mélypontokra.

Visszaélhetett monopolhelyzetével a Google anyavállalata

A hírek szerint az amerikai igazságügyi minisztérium arra készül, hogy eljárást indítson az Alphabet ellen a Google dominanciája miatt a digitális hirdetési piacon. A keresetet várhatóan még a hét vége előtt benyújtják a szövetségi bíróságon.

Hamarosan újraindul a Freeport LNG terminál

A Freeport LNG befejezte a javításokat, és igyekszik részlegesen újraindítani a terminált, miután tavaly júniusban egy robbanás súlyos károkat okozott a telephelyen. A szállítások február végén vagy március elején folytatódhatnak. A terminál kapacitása 2 milliárd köbláb/nap.

Törlik a Lindét a DAX és a STOXX indexekből

A Lindét február 27-én törlik a német DAX és a STOXX Europe indexekből, miután a vállalat bejelentette, hogy március elseje körül kivezeti részvényeit a frankfurti tőzsdéről. Február 17-én jelentik be, hogy mi kerül az Linde helyére a DAX indexbe. A várakozások szerint ez vagy a Commerzbank, vagy a Rheinmetall lehet.

Ma az MNB-re figyelünk

Hétfőn feltehetően a Fitch pénteki értékelése nyomán is gyengült a forint a nap jelentős részében az euró ellenében. Ezen kívül az EURUSD is a számunkra általában kedvezőtlen irányba változott a nap folyamán. A 393 körüli nyitó szintekről 396-ig gyengült a magyar deviza. Ma a magyar jegybank kamatdöntő ülésére figyel a piac.

Bizalmi indexek a mai nap fókuszában

A nemzetközi devizapiacokon hétfőn az euró erősödésével indult a nap, melyet elsősorban a héja EKB-s nyilatkozatok fűtöttek. Ezt követően azonban a vártnál gyengébb valutaövezeti fogyasztói bizalom visszavetette a közös devizát, ami így nagyjából fél százalékot gyengült a dollárral szemben. Ma reggel eddig korrekciót láthattunk, ismét 1,09 körül mozog a kurzus. Kedden soft indikátorok kerülnek fókuszba tengeren innen és túl is.

Alig változik a nyersolaj ára, a piac további adatokra vár

A WTI 81,6, a Brent 87,9 dollár/hordó szinten forgott ma reggel a márciusi lejáratra, míg az Ural azonnali árjegyzése 61,3 dollár volt a mediterrán térségben. A piac egyelőre iránytalan, a szereplők további adatokra várnak a kínai gazdasági helyzettel illetve az orosz olajszállításokkal kapcsolatban. Meg nem erősített hírek szerint az év első hetében már napi 860 ezer hordóval csökkent az orosz olajexport, az IEA az idei évben napi 1,6 millió hordós termeléscsökkenésre számít. Biztosat azonban csak a következő hetekben lehet mondani. Az USA nyomást gyakorol Kínára, hogy csökkentse az iráni olajimportot, miután az Egyesült Államok újabb szankciókat helyezett kilátásba a perzsa állam ellen a tüntetések véres leverését követően. Kína az utóbbi időben jelentősen növelte az iráni olajvásárlásait.

A gyengülő gazdaság segíti az aranyat

Az arany újra emelkedni kezdett, tegnap 1.940 dolláron fejezte be a napot. A gyenge múlt heti USA kiskereskedelmi adat és a tegnap megjelent konjunktúra adatok is az Egyesült Államok gazdasági aktivitásának lassulását, sőt gyengülését vetítik előre, ami a dollár kamatok csökkenését okozhatja. Ebben a környezetben az arany kifejezetten kedvező befektetési forma, mivel véd az inflációtól. Érdekesség, hogy eközben az ezüst közel 5%-ot veszített tegnap értékéből, ma viszont 2%-os emelkedést mutat a jegyzés. A Fed a jövő héten ül össze és 2023-ban először dönt a kamatok emeléséről.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben