Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Tovább mélyült!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2023. január 23.   10:41

Erste kommentár Miközben a vezetők az USA-tól kezdve Magyarországon át az Európai Unióig azt hajtogatják, hogy nem lesz recesszió, az amerikai hozamok továbbra sem ezt mutatják. Az egyik nagyon erős indikátor, a 10 és a 2...

Erste kommentár

Miközben a vezetők az USA-tól kezdve Magyarországon át az Európai Unióig azt hajtogatják, hogy nem lesz recesszió, az amerikai hozamok továbbra sem ezt mutatják. Az egyik nagyon erős indikátor, a 10 és a 2 éves hozamkülönbözet továbbra is melyen a negatív tartományban van. A különbözet mínusz 70 bázisponton áll, amire a 70-es években volt utoljára példa. Legutóbb pedig a két évvel ezlőtti járvány előtt jelzett be az indikátor. Azaz, ha a járvány nem lett volna, akkor is mélyrepülést láthattunk volna. Szóval van egy nagyon erős indikátorunk, erős jelzéssel, miközben a vállalati profitok is szenvednek. Mindeközben a világ egyelőre köszöni, többé kevésbé jól van. Lehet, hogy a „navigációs berendezéseik fejlődésének köszönhetően” olyan okosak és ügyesek lettek a döntéshozók, hogy a jelzések ellenére sikerül elkerülni a „katasztrófát” és nem lesz sem (mély) recesszió, sem stagfláció, de azért nem árt az óvatosság. A héten a technológia részvényektől érkező eredményözön valószínűleg nem a piacok megsegítésének irányába fog mutatni.


A DAX és a BUX is oldalazással kezdte a mai napot. A forintot nem hagyta érintetlenül a Fitch döntése, amely negatívra változtatta a kilátást, miközben a minősítés BBB maradt. Ugyan a zlotyi nem nagyon mozog, de azért a forint jó nagyot gyengült a reggeli órákban. Pedig a hitelminősítő lépésére számítani lehetett.

Kilőttek a kommunikációs szolgáltatók

Kilőttek a kommunikációs szolgáltatók


A FTSE100 0,3%-ot, az Euro Stoxx50 0,6%-ot, a DAX 0,8%-ot emelkedett pénteken. A szektorok többsége emelkedett, egyedül az IT és az egészségügy terén volt kismértékű csökkenés. Legjobban a kommunikációs szolgáltatók és a pénzügyi szektor teljesített.


A Dow 1%-ot, az S&P 1,9%-ot, a Nasdaq pedig 2,7%-ot emelkedett pénteken. Az Egyesült Államokban minden szektor emelkedett, de a kommunikációs szolgáltatók és az IT cégek valósággal szárnyaltak.


A kínai holdújév miatt a sanghaji és a hongkongi tőzsde is zárva tartott ma. Sanghaj majd csak jövő héten, Hongkong pedig csütörtökön fog kinyitni. A japán Nikkei 1,3%-ot emelkedett ma.

Az ALTEO tovább erősít a hulladékgazdálkodásban

Az ALTEO pénteken piaczárás után jelentette be, hogy kötelező vételi ajánlatot tett az Energikum Zrt. részvényeire, amely 99 százalékban tulajdonolja a 2MW biogáz termelő kapacitással rendelkező nagykőrösi erőművet (ENERGIGAS). Az erőmű évi 12-14 millió kWh áramot állít elő, és az ALTEO üzemelteti 1 százalékos tulajdonrész mellett. A cég emellett ajánlatot tett az ECO-FIRST Kft. 33 százalékos tulajdonrészére is, amely egy jelentős hulladékkereskedő (pl. lejárt szavatosságú élelmiszerek), s a nagykörösi biogáz üzem fontos beszállítója. Az ALTEO már eddig is 67 százalékos tulajdonosa volt a ECO-FIRST-nek.


Az ENERGIGAS 2,5 milliárd forint beruházással épült, és 2016 óta üzemelteti az ALTEO. A beruházás nagy része hitel volt, s a cég könyveiben jelenleg is jelentős, több mint 1,5 milliárd forint hitel szerepel, míg a saját tőke 125 millió forint volt tavalyelőtt, miközben a működés veszteséges volt 2021-ben. Igaz, a magasabb árak idéntől nyereségessé tehetik a céget. Az ECO- FIRST pedig néhány millió forint profitot termelő cég, amely 2021-ben 37 millió forint sajáttőkével rendelkezett. Ezért a vételár szerintünk nagy valószínűséggel nem haladja meg a néhány száz millió forintot, s az ALTEO eredményéhez való hozzájárulás is valószínűleg marginálisan változik majd, ha a tranzakciók végbe mennek. Ezért a lépés nincs jelentős hatással a cég értékére.

Az orosz vállalatok a Wall Street-et megkerülve rendezik adósságaikat

Az Oroszország elleni szankciók megzavarták az orosz kötvénypiac működését, így az orosz nagyvállalatok kénytelenek a Wall Street-et megkerülve visszafizetni fennálló tartozásukat. Az olajóriás Lukoil ciprusi brókereken keresztül vásárolta vissza az összes fennálló eurókötvényét. Más vállalatok, mint például az Uralkali, az MMC Norilsk Nickel, és a Metalloinvest Holding engedélyt kértek a kötvények rubelben való rendezésére. A Gazprom és a Magnitogorsk is lecserélte valamennyi eurókötvényét rubel tartozásra. Bár a kötvények és kamatok kifizetését lehetővé teszik a szankciók, ugyanakkor a külföldi kötvénytulajdonosok kifizetése komplikálttá vált a megnövekedett adminisztráció miatt. A háború kitörése előtti 85,6 milliárd dolláros vállalati kötvénypiac 12,7 milliárd dollárral csökkenhetett a visszafizetések és az új kibocsátások hiányának együttes hatásaként.

Megütötték a forintot a Fitch ítélete miatt

Pénteken enyhén, 0,4%-ot erősödött a forint az euróval szemben. A nyitó 394,2-ről zárásra összességében 392,6-ra csökkent az EURHUF devizapár. Péntek este a Fitch hitelminősítő a magyar szuverén devizaadósság besorolásának kilátását stabilról negatívra rontotta, ami a mai nyitásban némileg rontotta a hangulatot, így gyengüléssel nyitott ma a forint. A holnapi MNB kamatdöntésre és a pénteki S&P hitelminősítői felülvizsgálatra fókuszálhat a héten a piac.

A kamatemelési várakozások erősítik az eurót

A nemzetközi devizapiacokon pénteken enyhén tovább erősödött az euró a dollárral szemben. Az erősödés a mai nyitásban felgyorsult, s már 1,091-en áll az EURUSD devizapár. A közös európai devizát erősítette, hogy az EKB sikerrel “építette vissza” a kamatemelési várakozásokat a múlt héten. Az európai konjunktúra indexekre, különösen a német IFO-ra figyelhetnek a héten a befektetők.

Stabilan erős maradt az olajár a kínai holdújév kezdetén

A WTI 81,7, a Brent pedig 87,5 dollár/hordó szinten állt ma reggel a márciusi leszállításra, míg az azonnali leszállítású európai Ural árjegyzése 59,2 dollár/hordó volt. A piac továbbra is a kínai kereslet alakulására és az orosz nyersolaj export csökkenésére figyel, de egyelőre nem érkezett friss adat. A kínai holdújév alkalmából a becsléseket meghaladó számú kínai ember utazott, ami kedvező hír a keresletre nézve. Az IEA becslése szerint idén napi 1,6 millió hordóval eshet az orosz kőolaj termelés. Az országban maradt egyetlen nyugati érdekeltségű nagy szolgáltató cég, az SLB (korábban Schlumberger) megerősítette, hogy az aktivitás nagymértékben csökken Oroszországban. A piaci struktúra jelenleg enyhe „backwardation”, ami azt jelenti, hogy a jövőbeli árak alatta vannak a közeli határidőknek.

Az arany stabil, az USA gazdasága szemmel láthatóan lassul

Az arany 1.920 dollár/uncia volt ma reggel a nemzetközi tőzsdéken. Az arany jegyzésárát jelentős hír nem befolyásolta. A befektetők továbbra is a dollárra, az USA dollár kamatokra és az USA gazdasági helyzetének alakulására figyelnek. Az első negyedéves gyorsjelentések elmaradtak a várakozásoktól, ami megerősíti, hogy az USA gazdasága jelentős sebességgel lassul. A Fed és az EKB nyilatkozatai ennek ellenére erőteljes kamatemelést hangsúlyoztak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben