Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Még nem lélegezhetnek fel a tőzsdék

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2023. január 20.   09:35

Újabb jegybankárok szorgalmazzák az emelést Lael Brainard, az amerikai jegybank alelnöke a kamatlábak huzamosabb ideig való magasan tartása mellett érvelt tegnapi beszédében: "A politikának egy ideig kellően korlátozónak kell lennie...

Újabb jegybankárok szorgalmazzák az emelést

Lael Brainard, az amerikai jegybank alelnöke a kamatlábak huzamosabb ideig való magasan tartása mellett érvelt tegnapi beszédében: "A politikának egy ideig kellően korlátozónak kell lennie ahhoz, hogy az infláció tartósan visszatérjen a 2%-os szintre"-mondta. John Williams, a New York-i Fed elnöke szerint az inflációs kockázatok továbbra is felfelé mutatnak, ezért folytatni kell az emeléseket. Hiába a jegybank tisztviselőinek szigorú kommunikációja, a piac arra számít, hogy az irányadó kamat 5% alatt fog tetőzni, és a Fed még idén megkezdi a kamatcsökkentést.


Marko Kolanovic, a JPMorgan stratégája szerint a gyenge gazdasági adatok, valamint az eredményvárakozások várható csökkenése azt jelzi, hogy a részvénypiacok valószínűleg lefelé mozdulnak el a következő hónapokban. A bank elemzői úgy vélik, hogy a recesszió jelenleg nincs beárazva.

A jegybankárok agresszívabb EKB emelést is támogattak volna

Az EKB decemberi ülésének tegnap megjelent jegyzőkönyve alapján a jegybankárok a magas infláció miatt nagy számban támogatták volna a 75 bázispontos emelést is a végül elfogadott 50 bázispontos emeléssel szemben. A jegyzőkönyvből nem derül ki, hogy a „nagy szám” mit jelent pontosan.


A várakozásoknak megfelelően a török és a norvég jegybank is tartotta az alapkamatot tegnap. Előbbi esetben ez 9,0%-os, utóbbi esetben 2,75%-os kamatszintet jelent. A norvég jegybank viszont jelezte, hogy márciusban ismét szigoríthat, 3%-ra emelve majd az alapkamatot.

32 éves szinten a japán infláció

1991 januárja óta nem volt ilyen magas az infláció Japánban, mint tavaly decemberben. Az éves ütem 4,0% lett, ami megfelelt az elemzők várakozásainak (novemberben 3,8% volt a mérés). A fogyasztói árindex ezzel bőven a jegybank 2 százalékos célja felett van. A maginfláció is 4 százalék volt, 3,7%-ról emelkedett erre a szintre. Az árakra elsősorban a magas nyersanyagárak és a gyenge jen volt hatással.


3,65%-on hagyta az egyéves hitel referencia-kamatlábát a kínai jegybank, míg az ötéves, alapvetően jelzálog-referenciakamat 4,3%-on maradt. Az elemzői várakozások szerint a közeljövőben enyhíthet a PBOC, hogy ezzel is támogassa a gazdaság erősödését a Zéró Covid eltörlése után. Ezzel egyidejűleg pedig további nettó 326 milliárd jüan (kb. 48 milliárd dollár) likviditást pumpáltak a gazdaságba 7 és 14 napos repó ügyleteken keresztül, így a héten összesen már 1.970 milliárd jüannal növelte a bankrendszer likviditását a PBOC, felkészülve a jövő heti Holdújévre.


A sanghaji tőzsde jövő héten végig zárva lesz, míg a hongkongi csak csütörtökön és pénteken tart majd nyitva az ünnepek alatt.

ALTEO: Folytatódik az eljárás

Az MNB folytatja a nyilvános ajánlat engedélyezési eljárását, így 10 munkanapon belül várhatóan megnyílik az ajánlati periódus, 3 040 forintos ajánlati árral.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben